Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yaptı. Kalın "İsrail ile devam eden müzakerelerin son aşamasına doğru geliyoruz. Türkiye'nin ortaya koyduğu şartlar çerçevesinde yürütülen bir müzakere vardır. Artık bunun son aşamasına geliyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yaptı. Kalın, "Bildiğiniz gibi tazminat ve ablukayla ilgili son iki madde üzerinde nihai mutabakat sağlandıktan sonra anlaşmanın imzalanması ve ilişkilerin normalleşme sürecinin başlaması planlanıyor'' diye konuştu.
Kalın'ın konuşmasından satır başları...
Bugünlerde gerek Çanakkale, gerek Kutül Amare ruhu karşı karşıya olduğumuz meydan okumalara cavp niteliğinde. Birileri soykırım yalanlarıyla Türkleri ve Ermenileri birbirlerini düşürmeye çalışabilir. Ama biz ortak kardeşlğimizin altını çizmeye devam edeceğiz. O dönemde yaşananlar ortak bir acı olarak ele alınmalı.
Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'a gidiyor. Bugün bu anlamda Gençlik bir forumu yapılıyor, bu forumun açılışı da yarın sabah Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yapılacak. Bu ziyaret sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hırvatistan ziyareti olacak.
Teröre karşı mücadele kararlılığımız devam edecektir. Terörle bir mütabakatın olması söz konusu değildir. Terörün aklanmaya çalışması yönündeki tüm faliyetleri reddediyor ve kınıyoruz.
Endenozya'daki depremle ilgili taziyelerimizi iletiyoruz.
52. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu bizim her açıdan önemsediğimiz bir etkinliktir.Bu sene ilk defa şuanda Kapodakya etabı devam ediyor ve 1 Mayıs'ta Selçuk'ta sona erecek.
Son olarak İstanbul Cup finalini kazanan Çağla Büyükakçay'ı da tebrik ediyoruz.
Suriyede ilan edilen ateşkese rağmen rejimin Rusya ile birlikte hak ihlalleri devam ediyor. Yine insani yardımlar konusunda büyük sıkın tılar çekiyor. Cenevre'deki görüşmelerin arzu edilen hızda ilerlemediğini görüyoruz. Bunun temeli rejimin ayak diremesidir. Türkiye'nin temel pozisyonu Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruması yönünde devam etmektedir.
Ülkesinden kaçan 3 milyona yakın insan savaştan ölümden kaçtıkları için ülkemize sığınıyorlar. Sığınmacılar için açık kağı politikamnız sürecek. Bu nokta da Türkiye-AB eylem planı da hayata geçiriliyor.
Sorunun kaynağı Suriye'dedir. Bu devam ettikçe mülteci krizi de malesef devam edecektir. Bu gerçeği görmemiz gerekir. Mülteci krizi çözülmüş değildir.
Bugün itibariyle DAEŞ ile bağlantılı olduğu düşünüğümüz yabancı uyruklu 41 bin kişi için ülkeye giriş yasağı konulmuştur. 2777 kişi toplam gözaltına alınmış, 954 kişi de tutuklanmıştır.
Son olarak Irak Tuzhurmatu'da son olaak bir güç ve kontrol mücadelesi yaşandı. Burası aynı azamanda Türkmen şehri olması itibariyle bizim için önem arz ediyor. Bu hadiseleri tasvip etmiyoruz bu olaylar DAEŞ'in elini güçlendirecektir.
CEMİL BAYIK'IN AÇIKLAMALARI
Bu açıklamalar devletler tarafından reddedildi. Bu örgütün kimlerle ilşki içine girmesi bakımından dikkat çekici bir husus. PKK'nın şu sözcüsü ile planlı görüşmeler yapıp bunları makul ve meşru istekmiş gibi yapmak terör örgütüne yardım yataklıktan çok farklı değildir. Terör örgütüne alan açmaya çalışmanın gazetecilikle ilgisi yoktur. Gerek bu mesajlar gerekse bu yayın sadece teröre hizmet etmektedir. Operasyonlar son noktasına kadar devam edecektir. Bu mücadeleden geri adım atılmayacaktır.
İSRAİL İLE YENİ BİR GÖRÜŞME
''İsrail ile devam eden müzakerelerin son aşamasına doğru geliyoruz. Türkiye'nin ortaya koyduğu şartlar çerçevesinde yürütülen bir müzakere vardır. Artık bunun son aşamasına geliyoruz. Yakın zamanda yeni bir temasın olması planlanıyor. Bildiğiniz gibi tazminat ve ablukayla ilgili son iki madde üzerinde nihai mutabakat sağlandıktan sonra anlaşmanın imzalanması ve ilişkilerin normalleşme sürecinin başlaması planlanıyor'' diye konuştu.
Kalın, "PKK terörünün ve diğer terör türlerinin şu veya bu gerekçelerle aklanmaya çalışılması, temize çıkarılmaya çalışılması yönünde yapılan bütün faaliyetleri net bir şekilde reddettiğimizi ve kınadığımızı ifade etmek istiyorum" dedi.
SINIRDA GÜVENLİ BÖLGE
Suriye'de güvenli bölgenin kurulmasının amacı bir kendi sınırımızı güvence altına almak, ikinicisi buraları terörö örgütünden arındırmak, üçüncüsü buralarda yaşayan insanlara bir güvenli bölge sağlanması. Biz bunu hep dile getirdik. Zaman zaman destek de aldık. Ama bunu uygulamaya geldiğinde zaman ortada güçlü bir irade olmadığını görüyoruz. Sadece karadan bir sınırlı bölge çizilmesi yeterli değil, havada böyle bir bölge oluşturulmalıdır. Bu birçok acının önlenmesine ve mülteci akımnın sınırlanmasına katkıda bulunacaktır.
TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ
Türk Rus ilşikleri sace bir hadiseye feda edilemez. Ama malesef 24 Kasım'daki uçak hadisesinden beri Rus tarafının tavrı bu süreci kilitledi. Umarım yeni adımlar atılır Türkiye olarak buna hazırız.
KİLİS'E FÜZELER BİLEREK Mİ ATILIYOR?
Kilis'e atılan füzelerin bilinçli atılıp atılmadığı konusunda bize karşı gelen bir bilgi yok. Operasyonel detaylara girmeyeceğim ama aynı şeylerin yaşanmaması için gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz.
VİZE MUAFİYETİ
Basında çıkan anlaşmalarla ilgili bir açıklama yapmamız uygun olmaz. Teknik bir süreç var. Bizim bunun için yerine getirmemiz gerekn kriterler var. Bunların yarısından fazlası hayata geçirildi. Hedefimiz Haziran aynın sonun doğru bu aşamaların tamamlanmasıdır. Şuan itibariyle bu konuda herhangi bir problem görülmüyor.
MİTSURA'NIN PYD İLE GÖRÜŞTÜĞÜ İDDİASI
Esed rejimi ve Rusya PYD'nin Cenevre'de yer alması için baskı yaptığını biliyoruz. Bu konuda bizim müttefiklerimizle durumumuz belli. O müzakere heyetinde Kürtler ve temsilcileri de vardır. Örgütün özyönetim, kanton fantazilerini meşrulaştırmak için orada bulunmuyorlar.