İran dolgun maaşlarla Türk yönetici arıyor

İran dolgun maaşlarla Türk yönetici arıyor

Batılı ülkelerin uyguladığı ambargonun kalkmasından sonra gözlerin çevrildiği İran, Türkiye için istihdam kapısı oldu. İranlılar kültür benzerliği nedeniyle Türk yöneticilerin peşinde. Üstelik maaşlarda dolgun.

Ambargonun kalkmasından sonra yeni bir pazar olarak Türk firmalarının ilgisini çeken İran, istihdamda da umut kapısı oldu. Ülkede özellikle üst düzey yönetici Türklere talep var.

İlk tercih türkler

İranlı firmalara Türk yönetici bulan insan kaynakları danışmanlık firması Data Expert’in kurucusu Hasan Altunkaya, şu anda İran’da özellikle üst düzey yönetici olarak görevlendirilecek 150 Türk arandığını söyledi. Altunkaya, “Ülkede özellikle uluslararası pazarda büyük yeri olan sektörlerde Türk yöneticilere ihtiyaç var. Dışarıdan transfer edilecek yöneticilerin iyi eğitimli, bilgi birikimine sahip ve deneyimli olmalarına dikkat ediliyor. İlk tercih ise Türk yöneticiler oluyor. İran’da yönetici talepleri sektör olarak da en çok inşaat, enerji, telekom, bilişim, organize perakende ve otomotiv alanına yoğunlaşıyor” dedi.

Önemli sektörlerde ihtiyaç var

Birkaç yıldır İranlı firmalarla insan kaynakları alanında çalıştıklarını dile getiren Altunkaya, “12 bin kişilik çalışanı ve yıllık 8 milyar euro cirosu olan firmalarla ilişkilerimiz oldu. Genel olarak ülkede iş geliştirme direktörü, otomotiv bölüm başkanı, hızlı tüketim ürünleri bölüm başkanı, holding CEO’su gibi farklı sektörlerde ve pozisyonlarda çalışmak üzere Türk yöneticilere ihtiyaç var” diye konuştu.

Kültür ve inanç uyumu önemli

Altunkaya, İran’a bu yıl sonuna kadar 200’e yakın Türk yöneticinin transfer olmasını beklendiğini dile getirerek, Türkiye’den İran’a yapılan transferlerde kadın yönetici bulunmadığını ancak eşleriyle beraber İran’a giden kadınların olduğunu ve orada aileleriyle beraber yaşadıklarını aktardı.

İran Türkiye'den 30 ıl geride

Benzer kültür, yaşam tarzı ve inanç nedeniyle Türk yöneticiler, ülkede daha çok tercih ediliyor. Altunkaya, “İran atılıma hazırlanıyor. Ekonomik olarak Türkiye’den 30 yıl geride. Otel, AVM yok. İnşaat, turizm ve enerjide ciddi potansiyel var. Burada Türk firmaları ve yöneticilerine iş düşecek. Potansiyelde Tahran önde görünüyor ama her şehrinde ihtiyaç var. Türklere de ilgi duyuyorlar. Türk yöneticiler ülkede daha saygın ve itibarlı”değerlendirmesini yaptı.

Maaşlar yüzde 30 yüksek

Altunkaya, “Türkiye’deki ücretlerin yüzde 30 üzerinde fiyatlar var. Ama İran’da tam doğu kültürü hakim. Yıllık paketler yok. Firmanın patronu sizinle anlaşıp, ‘Tamam bu kadar’ diyebiliyor. Standart fiyatlar yok” diye anlattı. Altunkaya, İran’ın diğer Ortadoğu ülkeleri gibi tehlikeli olmadığını da sözlerine ekledi. 

Türk dizilerini izliyorlar

İranlıların Türklere benzer bir hayat tarzları olduğunu kaydeden Altunkaya, “İran halkı özellikle Türk dizileri ve futbolunu yakından takip ediyor. Bu gibi öğeler, Türkiye’den gidenlerin uyum sürecinde çok faydalı oluyor. Bizim İran’a yaptığımız transferlerde hala görüşmekte olduğumuz kişiler var, bu kişiler görevlerine başladıktan sonra aile bireylerini de yanlarına alıp şu anda İran’da hep beraber sorunsuz bir şekilde yaşamaya devam ediyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN