Son aylarda internet dizilerinin sayısı arttı. Puhutv, BluTV ve Youtube gibi platformlarda yayınlanan her bir yapım milyonlarca kişi tarafından izleniyor. Bu diziler sosyal medya gündeminin de ana unsuru haline geliyor. Televizyon eleştirmenleri Sina Koloğlu ile Mesut Yar’a göre bunun nedenleri arasında yapımların kısa süreleri, sansürsüz olmaları ve gençlerin artık internette daha fazla zaman geçirmesi var.
ERKUT TEZERDİ
İnternet dizileri son aylarda bir hayli popüler. Tüm dünyada bu konunun öncüsü ABD’li film, dizi yapım ve izleme platformu Netflix. Türkiye’de ise son dönemde Puhutv ile BluTV gibi platformlar kurularak kendi dizilerini yayınlamaya başladı. Kadrolarında sinemanın ve tiyatronun duayen oyuncularının yer aldığı Masum ve Fi gibi diziler milyonlarca kişi tarafından izlendi, izleniyor... Youtube’da da yeni yeni kısa diziler yayınlanır oldu. En çok izlenenlerden biri Görünen Adam. Türkiye’de internet kullanıcısı sayısı 48 milyon kişiyi buluyor. Yani anlaşılan o ki finansal açıdan çok büyük bir pazar payı söz konusu. Yapımcılar da bunu bildiğinden yeni projelerini internet platformlarına göre hazırlıyor. Elbette televizyonun değeri yitirilmiyor ama bu değişim neden yaşanıyor? Son dönemde neden internet dizilerinin sayısı arttı? Bunlar ne ölçüde başarılı, aralarından sıyrılanlar hangileri? Peki, yakın bir süreçte TV dizilerinin önüne geçeceklerini söyleyebilir miyiz? İzlenme rekoru kıran birkaç dizi şöyle:
Fİ - Azra Kohen’in çok satan üçlemesi Fi, Çi, Pi’nin ilk kitabından uyarlanan dizi ‘Puhutv’de ücretsiz olarak sunuluyor. 60’ar dakikadan oluşan Fİ, 12’nci bölümde sezon finali yaptı, birinci sezonu tamamlandı. Oyuncu kadrosunda Ozan Güven, Seranay Sarıkaya, Mehmet Günsür, Berrak Tüzünataç, Büşra Develi ve Osman Sonant gibi Türkiye’nin en ünlü isimleri rol alıyor. Ayrıca Cem Yılmaz, Özge Özpirinçci, Songül Öden de konuk oyuncu olarak yer alanlar arasında. Ay Yapım imzalı dizinin dizide psikiyatrist ve ekranlarda ünlüleri tedavi eden çok başarılı bir program sunucusu olan Can Manay ile çevresinde yaşanan olaylar anlatılıyor. Yaptığı işle tezattır ki akıl hastası Can, geçmişinde büyük sırlar barındırdığı gibi modern dans öğrencisi Duru’ya saplantılı ölçüde aşık. Duru ise beraber yaşadığı Deniz karakterini seviyor ve bir yerden sonra kimin kiminle ilişkisi olduğu enteresanlığa doğru yol alıyor. Dizinin hayranlarına göre yapımın tutmasının nedeni bol entrika, gerilim, cinayet, sürprizler ve iyi oyunculuk. Medya Tava’nın haberinde ‘Fi’nin ilk dokuz bölümünün 50 milyon kez izlendiği belirtiliyor.
MASUM - Emekli Komiser Cevdet, karısı Nermin ve şizofreni hastası oğulları Tarık, şehirden uzak küçük bir sahil kasabasında yaşamını sürdürürken polis Yusuf kasabaya geliyor. Ardından ailenin yaşantısına dahil oluyor. Yusuf’un amacı bir cinayeti çözmek, Cevdet’in amacı da oğullarını adaletten korumak. Geçmiş ve günümüz arasında bağ kurarak ilerleyen polisiye dizide, flashback’ler olayların gizemini barındırıyor. Öldürülen bir eski eş, kaçak bir ağabey, sorulu bir evlilik, takıntılı anne ve baba… Masum’un oyuncu kadrosunda Haluk Bilginer, Nur Sürer, Ali Atay, Okan Yalabık, Serkan Keskin, Tülin Özen, Bartu Küçükçağlayan, Mehmet Özgür gibi sinemanın ve tiyatronun duayen oyuncuları var. 60 dakikalık 8 bölümden oluşan dizinin ilk sezonunu tamamlandı. Dizinin yönetmeni Seren Yüce’nin açıklamalarına göre, ikinci sezon onayı da alındı. BluTV platformunda izleyiciyle buluşan Masum’un şu zamana kadar kaç kişi tarafından izlendiği bilinmiyor ancak aylık 9,90 TL ödeyerek abone olunan platformun iddialara göre 30 bin civarında abonesi bulunuyor.
GÖRÜNEN ADAM - Bilimkurguyla komedinin iç içe geçtiği dizide, yalnızca aynaya bakıldığında görünen bir adamın İstanbul’da geçen hikayesi konu ediliyor; absürt espriler üzerinden ilerleyen dizinin sonraki bölümlerde kötüler ve diğer yan karakterler ortaya çıkıyor. Bir döneme damgasını vuran Leyla ile Mecnun ve Beş Kardeş gibi genç kitleye hitap eden dizilerin yönetmeni Onur Ünlü’nün yazıp kamera arkasına geçtiği yapım, özel bir banka tarafından finanse ediliyor. Dizinin başrollerinde Erkan Kolçak Köstendil, Selim Bayraktar, Ece Dizdar ve Osman Sonant rol alıyor. Diziyi izlemek için Görünen Adam’ın Youtube kanalını takip edebilirsiniz. Kanalın abone sayısı şu an 211 bin. 15’er dakikadan oluşan 9 bölümün toplam izlenme sayısı ise 6 milyon 500 bin.
DİZİLER NASIL KAZANIYOR?
Puhutv platformunda yayınlanan ‘Fİ’, ürün yerleştirme yöntemiyle kâr sağlıyor. Yalnız bu reklamlar bir hayli abartılı sunuluyor. Öyle ki her 15-20 dakikada araya giren ve geçilemeyen reklamlar bir yana, dizi içinde izleyicileri sinirlendiren global bir teknoloji devinin ürünleri sayesinde ‘Fi’, bir açıdan komple reklammış da üzerine dizi çekmişler gibi duruyor; çamaşır makineleri, akıllı saatler, cep telefonları derken izleyici teknoloji mağazasında dolaşıyormuş hissine kapılıyor. Ayrıca bir oyuncunun abartılı bir şekilde dudaklarına çikolata bulaştırarak paket ıslak kek yeme sahnesi de işin suyunu çıkartıyor. ‘Masum’ dizisi de yayınlandığı platform olan BluTV’ye aylık üyelikten maddi kâr elde ediyor, daha doğrusu Masum’u izlemek isteyenler platforma abone oluyor; yapımcılar ile platform sahipleri arasında nasıl bir anlaşma imzalandığı bilinmiyor. Görünen Adam ise hem yapımına sponsor olan bankadan hem de Youtube izlenme oranlarından gelir elde ediyor.
DAHA BAŞARILI YAPIMLAR ÇIKACAK
SİNA KOLOĞLU: “Tüm dünyada gidişat böyle. Yeni nesil izleyici kendin seç, kendin öde sistemiyle izlemeyi tercih ediyor. Türkiye’de özellikle genç kuşak uzun zamandır -özellikle şehirli ve iyi eğitimli kitle- televizyonla bağını koparmıştı. ‘Masum’ da benim ilk izlediğim internet dizisiydi. İzlerken ‘hani bu dizi ekranda tutmaz mı?’ diye sormadan edemedim. ‘Fi’ ise kendileri ne kadar ‘biz sanat yapıyoruz’ deseler de cüretkâr sahneleriyle konuşulan bir yapım. Televizyonun biraz sansüründen kurtulmanın keyfini çıkarıyor diyeyim internet yerlilerimiz. Ancak şöyle bir durum var artık ve değişmeyecek; televizyonda dizi izleyenlerle internette dizi izleyenler ayrıldı. Ayrıca sayı da giderek artıyor ama hala gençler arasında televizyon öncelikli konumda. Fakat internet ortamında ürüne rağbet edecek sayıda da bir kitle oluştu. Şimdi iş, bu internet dizilerinin maliyetlerini karşılar bir sistemi oturtmak. Sonrası çorap söküğü gibi gelir. Şunu söyleyebilirim; internet ortamında daha başarılı işler çıkacak.”
ÖZGÜR İZLEYİCİ KİTLESİ OLUŞUYOR
MESUT YAR: “Son dönemde artan internet dizileri zaman planlaması sorunu olan ya da dizileri belli saat sınırlaması olmadan izlemek isteyen aktif bir çoğunluğun tercihi olarak bir talep pastası diye nitelendirilebilir. Bu iştah açıcı pastanın kremasında sansürsüz izleme özgürlüğü başta olmak üzere reklamlarla birlikte iki yüz küsur dakikayı bulan bir izleme zorunluluğundan kaçma hali de var bana göre. Üstelik avantajları da bununla da sınırlı değil. Dizinin başı da sonu da belli, ne zaman sezon finali yapacağı yeni sezona ‘olur’ alıp almayacağı durumları da mevcut. Hal böyle olunca TV yöneticilerinin ya da yapımcılarının keyfi uygulamaları ve ekranların etik kırmızı çizgilerine bağlı kalmayan bir özgür izleyici kitlesi oluşuyor. Bu iyi mi, zamanla göreceğiz tabii... Benim bu yıl en başarılı bulduğum internet dizisi ‘Masum’du. Kendi hikâyesini sorunsuz bir şekilde anlatarak arkasında rüya gibi karakterler bırakıp çekip gitti. ‘Fi’ ise sezonun en efektif kullanılan PR çalışmasıydı benim için. Kitap üçlemesini okuyanlar için düş kırıklığı ama izleyenler için farklı bir açının müjdecisiydi. Ama gelelim zurnanın son deliğine. Parmak oraya geldiğinde ‘internet dizileri geleneksel TV dizilerini geçer mi?’ diye sorar ve yanıtı ‘kesinlikle hayır’ olarak alırız. Ülke televizyonlarında internet dizilerinin kanallarda gösterilen dizileri geçtiğini gördük mü, hayır. Görecek miyiz; zor. En azından bir 10 yıl daha çok zor!”
HER BÖLÜM 8 MİLYON KEZ İZLENDİ
İlk olarak 31 Mart’ta izleyicinin karşısına çıkan Fİ’nin ilk dokuz bölümü 50 milyon kez izlendi. Tekil kullanıcı sayısı 8 milyon olan dizi, Türkiye’de internet kullanıcılarının yüzde 16’sının tercihi oldu.