İngiltere'nin AB'deki geleceği belli oluyor

İngiltere'nin AB'deki geleceği belli oluyor

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde (AB) kalmak için talep ettiği reformlarla ilgili birliğin taslak teklifi açıklandı. Taslağa göre İngiltere, gerekli gördüğü durumda AB'den gelen göçmenlere verilecek sosyal yardımları geçici olarak kesebilecek. Ancak bunun hayata geçirilebilmesi, tamamen üye devletlerin onayına bağlı olacak.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, üye devletlerin liderlerine gönderdiği mektupta İngiltere'ye yapılan taslak teklifi açıkladı. 18 Şubat'ta yapılacak olan AB Liderler Zirvesi'nde kabul edilmesi durumunda hayata geçirilecek olan taslağa göre, İngiltere, gerekli gördüğü durumda AB'den gelen göçmenlere verilecek sosyal yardımları geçici olarak kesebilecek. Ancak bunun hayata geçirilebilmesi, tamamen üye devletlerin onayına bağlı olacak.

Sosyal yardımlar durdurulabilecek

Sosyal yardımlara getirilecek olan kısıtlamalar, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın istediği gibi tamamen değil, "işçilerin söz konusu üye devletteki iş gücü piyasası ile güçlenmekte olan bağları dikkate alınarak" aşamalı olarak uygulanacak. Sadece İngiltere değil, her üye devlet, sosyal yardımların durdurulmasını talep edebilecek.

Metinde "koruyucu mekanizma" olarak adlandırılan bu kesintinin ne kadar süreceği belirtilmese de İngiliz kaynaklar, talep ve üye devletlerin onayına bağlı olarak bunun 4 yılı bulabileceğini söylüyor.

Kırmızı kart uygulaması

Teklifte, ulusal parlamentolara daha fazla yetki verilmesi öngörülüyor. Ancak bu çerçevede AB kurumlarının kararlarının İngiltere Parlamentosu tarafından bloke edilmesini öngören "kırmızı kart" uygulamasının, adalet ve içişleri gibi AB açısından önemli alanlarda geçerli olamayacağı ifade ediliyor.

AB Konseyi Başkanı Tusk, Cameron'ın tüm endişelerine cevap vermeye çalıştığını ancak Avrupa projesinin üzerine kurulduğu prensipleri aşmadığını kaydetti.

"Daha üzerinde çalışılması gereken önemli detaylar var"

İngiltere Başbakanı Cameron, Tusk'un taslak metni açıklamasının ardından İngiliz basınına yaptığı açıklamada, dört alanda değişiklik görmek istediklerini ve metnin bu değişiklikleri ortaya koyduğunu dile getirdi. "Ancak daha üzerinde çalışılması gereken önemli detaylar var" diyen Cameron, yine de iyi bir ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Ulusal parlamentolarının yasaları bloke edebilmeleri için bir "kırmızı kart" sistemine ihtiyaç olduğunu daha önce söylediğini anımsatan Cameron, "İnsanlar bunun mümkün olmadığını söylemişlerdi. Ama şimdi bu belgede" dedi.

İnsanların ayrıca, AB göçmenlerinin sosyal yardımlardan faydalanmak için dört yıl beklemeleri gerektiğini savunduğunu belirten Cameron, "Bu da belgede yer alıyor. Bu belge birçok konuda gerçek bir ilerleme kaydettiğimizi gösteriyor" diye konuştu.

İngiltere'nin AB'deki geleceği oylanacak

İngiliz Başbakan, AB üyesi ülkelerden İngiltere'ye gelen göçmenlerin devlet yardımları alabilmesi için ülkede en az 4 yıl yaşaması, AB'den İngiltere gibi avro bölgesi dışında kalan ülkelerin çıkarlarına saygılı olunması, milli parlamentolara daha fazla rol verilmesi ile AB'nin yetki ve sorumluluğunu artıracak adımlardan kaçınılmasını talep ediyordu.

Ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini, 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürecek olan Cameron'ın müzakerelerde istediğini alması durumunda, referandumun bu yıl yapılma ihtimali de bulunuyor.

BRÜKSEL/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN