FETÖ’nün ‘Mor Beyin’ adlı şirketi tarafından geliştirilen programları kullanıp iradesi dışında ByLock’a girdiği tespit edilenler için yeni KHK yayımlanacak. Kamudan ihraç edilenler mesleklerine dönecek. Bu kişilere birikmiş maaşları ile diğer ödenekleri de verilecek.
HABER MERKEZİ / İSTANBUL
Hükümet, FETÖ’nün ByLock tuzağına düştüğü tespit edilen 11 bin 480 GSM hattı kullancısı için yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkaracak. ByLock kullandığı gerekçesiyle kamudan ihraç edilenler, daha önceki iade kararlarında olduğu gibi beraat kararı beklenmeden yeniden mesleklerine dönecek. KHK yayımlandıktan sonra mesleğe iadesine karar verilenlerin dosyası önce Devlet Pessonel Başkanlığı’na gönderilecek. Başkanlık ByLock mağdurlarını ihraç edildiği pozisyona denk kadroya atayacak. Örgütün ‘Mor Beyin’ adlı şirketinin geliştirdiği sekiz ayrı uygulamadan herhangi birini kullanarak mağdur olanlara ihraçtan bu göreve iadeye kadar geçen süredeki birikmiş maaşları ile diğer maddi hakları yasal faiziyle ödenecek. Bu kişiler beraat kararı çıktıktan sonra Adalet Bakanlığı aleyhine manevi tazminat davası açabilecek. Diğer mağdurlar ise yine beraat kararının ardından hem maddi hem de manevi tazminat talep edebilecek. Süreci KARAR’a değerlendiren Ceza Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu “Bu kişiler hakkındaki iddia sadece ByLock kullanıcısı olduklarına dayanıyorsa çok daha farklı bir sonuç ortaya çıkar. Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki haksız tutuklama ve kaybedilen özlük haklarına ilişkin alacakları maddi ve manevi tazminatlar söz konusu olacak. Bu ancak beraat kararından sonra olacak” dedi.
‘Mor Beyin’ tuzağına düştüğü tespit edilenlerin tahliyeleri ise sürüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile İstanbul’daki terör davalarını görmekle yükümlü mahkemeler, güncellenen listedeki zanlıların durumlarını incelemeye aldı. Başsavcılıkça örgüte yönelik soruşturmalar kapsamında tutuklanan, haklarında başka yeterli delil bulunmayan ve kullandıkları numaralar son listede yer alan 26 kişi tahliye edildi. İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 17 farklı ağır ceza mahkemesi de “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan haklarında dava açılan 175 sanığın durumunu inceleyerek tahliye kararı verdi. Toplamda 201 kişi tahliye edildi. Bu kişilerin arasında Cumhuriyet Gazetesi davası kapsamında ByLock kullandığı gerekçesiyle tutuklu yargılanan gazetenin muhasebe çalışanı Emre İper de var. Mahkeme, kararında İper’in “Ortaya çıkan durum ve koşular ile delil durumunun sanığın lehine değişmesi, tutukluluğun bu aşamadan sonra zorunlu bir tedbir olarak görülemeyeceği” belirtti ve İper’e yurtdışı çıkış yasağı koydu.
KUMPASIN MİMARINA SUÇ DUYURUSU
Bursa’da ByLock kullandığı iddiasıyla açığa alınan ve tutuklanan, yaklaşık 9 ay sonra serbest bırakılan eski Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fahrettin Baş ‘Mor Beyin’ kumpasının mimari FETÖ firarisi eski TÜBİTAK personeli Kemalettin Cengiz Erbakırcı hakkında suç duyurusunda bulundu. Baş’ın avukatı Erdal Yıldız, müvekkilinin mağduriyetinin sona erdirildiği için mutlu olduklarını belirterek “HSK tarafından hala soruşturma yürütülüyor fakat biz yeni gelişmeden sonra mesleğe dönüşüne de onay verileceğini düşünüyoruz” dedi.
İKİ GÜNDE 300’DEN FAZLA TAHLİYE
FETÖ’nün ‘Mor Beyin’ kumpasıyla mağdur olanların tahliyeleri sürüyor. İlk gün 14 kişi tahliye olurken, dün sadece İstanbul’da 201 kişi serbest kaldı. Diyarbakır ve Siirt’te 23 kişi, Batman’da 72 kişi, Malatya’da 3 kişi, Kayseri’de ise iki kadın öğretmen tahliye oldu. Konyaspor eski başkanı Ahmet Şan’ın avukatı Tevfik Buğdaycı, müvekkilinin de iradesi dışında ByLock IP’lerine yönlendirilen kişiler arasında bulunduğunu ve Şan hakkında adli kontrol kararının kaldırılması için mahkemeye başvurduğunu söyledi.