Japon lise öğrencileri Hiroşima felaketinin yıldönümünde sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak kentin bombardıman öncesindeki, bombardıman sırasındaki ve sonrasındaki durumunu deneyimleme imkanı veren 5 dakikalık bir video üretti. ABD'nin 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya attığı atom bombası 140.000 kişinin ölümüne yol açtı. 3 gün sonra bu kez Nagazaki kentine atılan atom bombası 70.000 kişiyi öldürdü. Japonya 6 gün teslim oldu ve 2. Dünya Savaşı resmen sona erdi.
Hiroşima'ya atılan atom bombasının 73. yıldönümünde Fukuyama Teknik Lisesi'nden öğrenciler sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak kentin bombardıman öncesindeki, bombardıman sırasındaki ve sonrasındaki durumunu deneyimleme imkanı veren 5 dakikalık bir video üretti.
Sanal gerçeklik cihazlarını takarak 2 yıllık bir çalışma sonrası ortaya çıkan videoyu izleyenler patlama öncesinde Motoyasu Irmağı kenarında yürüyüş yapıp bir zamanlar bölgede yer alan iş yerleri ve evleri görebiliyor.
Kullanıcılar postane binasına ve Shima Hastanesi'nin avlusuna da girebiliyor. Bu avluda eskiden bir sergi binası olarak kullanılan ancak yaşananların etkisini göstermesi için felaketin ardından kasıtlı olarak iskelet halinde bırakılan 'Hiroşima Barış Anıtı' (Atom Bombası Kubbesi) da yer alıyor.
Öğrenciler ve öğretmenleri kullanıcıları zamanda geriye götürerek benzer olayların bir daha yaşanmaması konusunda farkındalık yaratmayı amaçladı. Projede çalışan öğrencilerden biri olan Mai Okada "Konuşma olmadan sadece görüntülere bakarak yaşananları anlıyorsunuz. Sanal gerçeklik (VR) deneyiminin başarılarından biri kesinlikle bu" diye konuştu. 18 Yaşındaki Yuhi Nakagawa adlı öğrenci de "Atom bombası öncesi ve sonrasındaki binaları bilgisayarda yaratırken birçok binanın yok olduğunu fark ettim. Atom bombalarının ne kadar korkutucu olabileceğini hissettim. O yüzden bu manzarayı yaratırken diğer kullanıcılarla bunu paylaşmanın önemli olduğunu düşündüm" dedi.
Öğrenciler Hiroşima'yı yeniden yaratmak için eski fotoğraflardan, kartpostallardan yararlanmış ayrıca bombardımandan hayatta kalanlarla röportajlar yapıp VR görüntüleri konusuda geri bildirim almışlar.
Öğrencilerin projeyi hazırladığı lise kulübünde danışmanlık yapan bilgisayar öğretmeni Katsushi Hasegawa "Kenti iyi tanıyanlar bize iyi iş çıkardığımızı söyledi. Çok nostaljik bulduklarını söylediler. Bazen o günlerdeki anılarını hatırlamaya başlıyorlar ve o zaman ben bu projeyi yarattığımız için mutlu oluyorum" diye konuştu.