Dünyada her yıl 17 milyon 500 bin kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, Türkler’in genetik olarak kalp hastalığına yatkınlığı olduğunu belirterek, “Kalbi korumak için günde mutlaka yarım kilo sebze tüketilmesi gerekiyor. Çünkü sebzeler vücuttaki kötü yağlarla mücadelede ediyor” diyor.
Kalp hastalıklarının birçok nedeni var. Dünyada her yıl 17 milyon 500 bin kişi kalp hastalıklarından hayatını kaybediyor. Uzmanlar bunun için önlem almak gerektiğini söylüyor ve özellikle 30 yaşından sonra sağlıklı ve doğal gıdaların tüketilmesini, günlük yürüyüşler ile egzersizler yapılmasını ve mutlak suretle sigaranın bırakılmasını tavsiye ediyor. Liv Hospital’dan kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu ise Türk vatandaşlarında kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüksek olduğunu belirterek, bunun en önemli sebebinin yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam olduğunun altını çiziyor. Çatakoğlu, “Her ne kadar Türkler’in genetik olarak kalp hastalığına yatkınlığı olsa da, düzenli yürüyüş yapmamak, sigara içmek, aşırı tuz tüketimi kalp hastalıklarını tetikliyor. Bu nedenle günde mutlaka yarım kilo sebze meyve tüketilmesi gerekiyor. Çünkü sebze ve meyveler vücuttaki kötü yağlarla mücadelede ederek, kilo vermeyi de sağlıyor” sözlerini kaydediyor.
Türkiye genelinde yaklaşık her üç yetişkinden birinde hipertansiyon görüldüğünü söyleyen Çatakoğlu, “Hem kalp krizi hem de felç riskini artıran hipertansiyon, diğer yandan kalp yetmezliğine sebep oluyor. Yapılan araştırmalar, hipertansiyonu olanların yarısının, hastalığının farkında olmadığını gösteriyor. Bu durumda hipertansiyon da mutlaka farkında olmamız gereken bir risk faktörünü oluşturuyor” diyor. Çatakoğlu, kalp rahatsızlıklarından korunmak için de önerilerini şöyle sıralıyor: “Katı yağ yerine zeytinyağı tercih edilmeli. Zeytinyağı vücuttaki iyi kolesterolü artırıyor, kötü kolesterolü azaltıyor. Kalp hastalıklarında stres en önemli faktörlerden biri. Hareketsiz yaşamı etkileyen stres, yanlış beslenmeyi de tetikliyor. Yoga, meditasyon, hafta sonları yapılan doğa yürüyüşleri hem stresi azaltmada hem de kalp açısından fayda sağlıyor. Günlük hayatta yaşanılan duygu ve olaylar kalbi etkiliyor. Evlilik de bunlardan bir tanesi. Evli insanların kalp krizi geçirme oranları bekarlara göre daha düşük ve yaşam süreleri daha uzun.”
BOL KAKAO YİYEN UZUN MESAFE YÜRÜR
Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, dünya genelinde yapılan araştırmaların, siyah çikolatanın kalbe yararlı olduğunu ortaya çıkardığını ifade ediyor. Çatakoğlu, şunları anlatıyor: “Siyah çikolata yedikten sonra (%85 kakao) özellikle bacak damarlarında daralma ve tıkanma olan hastaların daha uzun mesafe yürüyebildikleri ve ağrılarının azaldığı kanıtlanmıştır. Ancak siyah çikolata yemenin yanında mümkün olduğunca az tuz tüketin, sadece yemek pişerken tuzu kullanın ve her gün düzenli olarak yarım saat doğa yürüyüşü yapın, asansör yerine de merdiven kullanın.”