Vakıflar Genel Müdürlüğü, sözleşmesi 2027'de sona erecek Cedid Mehmet Efendi Medresesi için tahliye kararı aldı. Tarihi yapı, 1986 yılından bu yana Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'na (TTOK) tahsisliydi ve bu tahliye kararının gerekçesi, medresenin tahsis amacına aykırı kullanılması olarak açıklandı.
RUKEN ÖZALP
KARAR, konuya ilişkin detayları Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne (VGM) sordu. Yapılan açıklamada, “Tahsis ettiğimiz taşınmaz varlıkların asıl amacına uygun kullanılması zorunludur. Turing’e tahsis edilen bu yapının gelir getirici faaliyetlerde bulunmaması gerekiyordu. Ancak medresede sanat çalışmaları yapılırken yan kapısından ticari satışların yapıldığı tespit edildi.” ifadelerine yer verildi.
1705 yılında inşa edildiği düşünülen ve metruk durumdayken 1986’da TTOK’a tahsis edilen Cedid Mehmet Efendi Medresesi, zamanla unutulmaya yüz tutmuş sanatların icra edildiği bir merkez haline geldi.
“MEDRESE TİCERET İÇİN KULLANILAMAZ”
Vakıflar Genel Müdürlüğü; tezhip, ebru, hat ve minyatür gibi geleneksel el sanatlarının hayat bulduğu bu 12 odalı medresenin Turing tarafından 4 Kasım’da boşaltılmasına karar verildiğini belirtti. Yapılan açıklamada, “Kafeterya zihniyetiyle burası ticari bir yapı olarak kullanılıyor ve vakıflara kira ödenmiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, taşınmazların ilim ve irfan yuvası, kütüphane veya eğitim merkezleri olarak kullanılmasını şart koşar. Bu şarta uyulmadığı için tahliye gerçekleşecek.” ifadeleri kullanıldı.
Medresenin tahliye kararının ardından, yapının kim tarafından nasıl kullanılacağı merak konusu oldu. VGM’den alınan bilgide, medresenin amacına uygun kullanılmak üzere tekrar tahsis edileceği ancak şu an bu konuda net bir kararın olmadığı belirtildi. Tahliye kararının herhangi bir usulsüzlüğe neden olmadığı ve kimsenin mağdur edilmeyeceği vurgulandı.
SANATÇILAR İÇİN ALTERNATİF MEKANLAR
Medresenin konumunun önemine dikkat çekilen açıklamada, bir yönü Topkapı Sarayı’na, diğer yönü Sultanahmet’e bakan medresede faaliyet gösteren sanatçılara isterlerse alternatif mekanların önerilebileceği ancak kafeterya gibi ticari faaliyette bulunanlar için bu tür önerilerin geçerli olmadığı ifade edildi.
DENETİM SONRASI KARAR
VGM, tahliye kararı öncesinde yapılan denetime de işaret ederek şu bilgileri paylaştı:
“1. Bölge Müdürlüğü Hayır Hizmetleri Şube Müdürlüğü 29 Mart’ta bir denetim başlattı. Bu denetimde, medresenin çay ocağı, tuvalet, muhasebe gibi ticari faaliyetlerde kullanıldığı, masa ve sandalye eklenerek ticari bir mekan olarak işletildiği tespit edildi. Bu, amaca aykırı kullanım kapsamında değerlendirilerek kanun gereği tahliye karanını zorunlu kıldı.”
4 Kasım’da tahliyesi beklenen Cedid Mehmet Efendi Medresesi’nin, Ayasofya ve Kapadokya Deneyim Müzeleri’nin gişe işletmelerini yapan Dem Müzeciliğe devredileceği iddiaları ise gündemdeki yerini koruyor.