Sadece hamur işlerinde kullanılıyor: Meğer birçok hastalığın üstesinden geliyormuş! Doğanın bize sunduğu adeta bir mucize

Sadece hamur işlerinde kullanılıyor: Meğer birçok hastalığın üstesinden geliyormuş! Doğanın bize sunduğu adeta bir mucize

Kurabiye ve poğaçalarda sıkça kullanılan çörek otunun insan sağlığına pek çok faydası bulunuyor. Biyolojik olarak aktif bileşiklerden meydana gelen çörek otunun düzenli tüketilmesi öneriliyor. İşte, çörek otunun insan sağlığına faydaları...

Çörek otunun 20'ye farklı türü bulunuyor. Bu türlerin 12'si ülkemizde yetişiyor. Türkiye'de en çok çörek otunun yetiştiği illerimiz ise Afyon, Burdur ve Konya.

Siyah çörek otu, bereket tanesi ve siyah tohum ise çörek otunun bilinen diğer isimleri. Oldukça eski zamanlardan beri alternatif tıpta kullanımı tercih edilen çörek otunun insan sağlığına faydası var.

ÇÖREK OTU NASIL TÜKETİLMELİ?

Milligazete'de yer alan habere göre, çörek otu farklı formlarda tüketilebilir. Her gün bir çay kaşığı çörek otu yağı tüketilir ise bu bitkinin sunduğu yararlardan faydalanılabilir. Hamur işi ürünlerin üzerinde sıklıkla kullanılan çörek otu, obezite tedavilerinde de sıklıkla tercih edilir.

Sabah aç karnına tüketilen çörek otu, iştah problemleri üzerinde etkilidir. Çörek otu kan şekerini düzenler ve tatlı krizleri ile gece acıkmalarını önüne geçer. Öte yandan gece yatmadan önce çörek otu tüketilir ise bu da kolesterolün dengelenmesini, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve karaciğerin korunmasını sağlar.

Çörek otu genel olarak bir kase yoğurtun içerinde karıştırılarak tüketilmektedir. Aynı zamanda direkt olarak yağ formunda da tüketilebilir.

ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI NELER?

* Gıdalarda kullanılması ile oksidasyonu engeller ve bozulmayı geciktirir
Çörek otu tüketimi kötü kolesterolün ve trigliseritlerin kandaki miktarını azaltır.

* Yüksek oranda antioksidan aktivitesine sahip olan çörek otu, serbest radikalleri nötralize etme özelliğine sahiptir. Bu da kişilerin kansere karşı korunmasına yardımcı olur.

* Antibakteriyel özelliği ile bakteriyel hastalıkların tedavisinde destekleyici rol alır.

* Antienflamatuvar özelliği ile enfeksiyon hastalıklarının meydana gelmesini engeller ve aynı zamanda bu tarz hastalıkların kısa sürede iyileşmesine katkı sağlar.

* Astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıklarının meydana gelme riskini azaltır. Astım tedavisinin yanında çörek otu tüketimi sağlanır ise hırıltılı solunumun, öksürüğün ve çeşitli solunum sorunlarının iyileşmesine katkı sağlanır. Aynı zamanda çörek otu, astım semptomlarının da hafiflemesini sağlarken KOAH hastalarının iyileşmesini de destekler.

* Çörek otundan elde edilen çay, alerjik reaksiyonların ve semptomların baskılanmasını sağlar.

* Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

* Tok tutma özelliğine sahiptir ve kişilerin kilo vermesine yardımcı olur

* Sabahları aç karnına tüketilen çörek otu, sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesine katkı sağlar.

* Cilt ve saçtaki yağ oranının dengelenmesini sağlar.

ÇÖREK OTU HANGİ HASTALIĞA İYİ GELİR?

Baş ağrısı

Yüksek tansiyon

Sindirim sistemi sorunları

Kolesterol

Hashimoto tiroiditi

Metabolik sendrom

Sedef hastalığı

Egzama

Akne

Romatoid artrit

ÇÖREK GÜNLÜK NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Günlük çörek otu tüketimine dikkat edilmesi son derece önemli. Aksi halde fayda sağlamak isterken, aşırı tüketime bağlı olarak farklı sağlık sorunları yaşanabilir. Çörek otunun tozu ya da yağı için farklı kullanım miktarları belirlendi.

Çörek otu yağı en az 4 hafta, en çok 12 hafta olacak şekilde günce 1-5 gram arasında tüketilmeli. Çörek otu tozu ise en az 8, en fazla ise 12 hafta olacak şekilde günde 1-2 gram arasında tüketilmeli.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN