Manzara fotoğrafları en iyi nasıl çekilir?

Manzara fotoğrafları en iyi nasıl çekilir?

Günümüz teknoloji çağında hemen hemen her biriminizin elinde orta-iyi bir kameraya sahip cep telefonları, fotoğraf makineleri bulunur. Haliyle güzel bir gün batımı, doğa vs. manzaraları karşısında aklımıza ilk gelen o anı fotoğraflayarak ölümsüzleştirme isteği olur.

Peki baktıkça baktıran, bizi büyüleyen bu eşsiz manzara fotoğrafları en iyi nasıl çekilir? Gelin buna bir göz atalım:

EN İYİ MANZARA FOTOĞRAFI İÇİN DOĞRU HAMLELER

Her iyi iş gibi manzara fotoğrafı çekmenin de bazı püf noktaları bulunur, başlangıçta genel olarak çekimin kaliteli olması adına bir sıralama yapmak mümkündür.

Manzara fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir:

Çekim anı zamanlamasını iyi yapmak
Diyafram değerinin yüksek olması
Çekim sırasında İSO değerininin düşük olması
Bakış açısını iyi yönlendirmek
Odak noktası ve çekim konumumuzu ayarlamak
Lens seçimi konusunda dikkatli olmak
Tripod kullanmak
Derinlik ve perspektif konularına dikkat etmek

Tüm bu maddelerin kontrol ve sağlaması yapılarak çekilen manzara fotoğraflarının sizi ve çevrenizdekilerini büyülememesi söz konusu değildir. Tabii bu genel tanımlamaları fotoğraf kalitesini katlamak adına daha detaylı incelememiz mümkün olacaktır.

MANZARA FOTOĞRAFLARI İÇİN TEKNİK AYARLAR

Halihazırda manzara fotoğrafları, bir nesne, portre çekimlerine benzemeyip genişçe bir alana yayıldığından kameramızın diyafram değeri hakkında bizi bir düzenleme yapmaya iter. Bu değeri mümkün olduğunca yüksek tuttuğumuzda çekimimizin daha geniş bir peraspektifi kapatarak daha kaliteli bir sonuca kavuşmasını sağlar.

Yine aynı zamanda diğerleri kadar kolay yerlerde olmayan manzaralara şahit olduğumuzda çekim esnasında kayma, titreme, yamulma gibi bazı teknik hatalardan korunmak adına İSO değeri hakkında birtakım ayarlamalar yapılmalıdır ki herhangi bir oynama, kalite düşüklüğüne sebebiyet verip manzaramıza yazık etmesin. (bu ayar düşük tutulup 100-200 civarı olmalıdır.)

MANZARA FOTOĞRAFLARI İÇİN EKİPMAN AYARLARI

Kaliteli bir manzara fotoğrafı adına bir diğer teknik sorumlu da lenslerdir tabii. Fotoğraf makineniz ve çekim alanınıza en uygun lensi seçiyor olmak sizi kaliteli bir manzara fotoğrafına bir adım daha yaklaştıracaktır.

MANZARA FOTOĞRAFI İÇİN PERSPEKTİF AYARLARI

Gözlerimiz kadar yüksek kalitede bir makine keşfedilebilseydi keşke fakat elimizde olan makinelere iki boyutu sığdırmaya çalışmak manzara fotoğraflarına kavuşmak adına hepimizin yapabileceği tek iyi şey. Bu kısımda çekim ayarlarınızın "perspektif" ve "derinlik" gibi noktalarını iyi kullanır ve manzara üzerindeki gözlemleriniz doğrultusunda yönlendirirseniz yüksek kalitede bir manzara fotoğrafı çekememe ihtimaliniz yoktur.

MANZARA FOTOĞRAFI İÇİN AÇISAL AYARLAR

Eğer size özgü, dikkat çekici ve eşsiz bir manzara fotoğrafına imza atmak istiyorsanız en çok dikkat etmeniz gereken noktalardan biri bakış açısı ve çekim konumunuzdur. Manzaranın biçimine göre vücudunuza vereceğiniz bir yön veyahut kolunuzu çevirdiğiniz bir açı değeri o fotoğrafı şahlandırabilir. En önemli çekim gerekliliklerinden biri olan doğru ışık konusunda eminseniz kendinizi ve kameranızı manzara göre en doğru şekilde konumlandırın ve deklanşöre basın. İşte karşınızda dünyanın en güzel karesi!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN