Böbrekler, idrar yoluyla atıkların uzaklaştırılmasından, hormon üretilmesinden ve kanınızdaki toksinlerin ve fazla sıvının filtrelenmesinden sorumlu olması dolayısıyla ciddi öneme sahip. Böbrek sağlığını korumak için yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. İşte, böbreklere zarar veren yiyecekler...
Böbreklerin hafif ve orta derecede yetersiz çalışması durumlarında genellikle halsizlik dışında belirti oluşmadığı için, böbrek yetersizliği ağır seviyeye gelinceye kadar fark edilmeyebiliyor. Bu nedenle ileride böbrek hastalığı oluşmaması için sağlıklı beslenmek önemli. Çünkü böbrek yetersizliklerinin yüzde 60-65'i şeker ve tansiyon hastalıkları nedeni ile oluşuyor.
Yurt'ta yer alan habere göre, gün boyunca vücudumuzda en çok görev üstlenen organlarımızdan biri de böbrekler. Böbrek sağlığını korumak için her gün litrelerce su tüketmek gerektiğini herkes bilir. Fakat bu tek başına yeterli değil. Böbreklerin sağlığı için faydalı besinler tüketmeliyiz.
BÖBREKLERE ZARAR VEREN YİYECEKLER NELER?
YÜKSEK SODYUMLU GIDALAR
Yüksek sodyum içeren besinler, böbreklerin filtreleme işlevini zorlaştırabilir. Pastırma, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri, yüksek sodyum içerikleri nedeniyle böbrek hastalıkları riskini artırabilir.
Uzmanlar, sodyum alımını 2300 miligramı aşmadan tutmak önemli.
GAZLI İÇECEKLER
Gazlı içecekler ve koyu renkli sodalar, yüksek fosfor içerikleri nedeniyle böbreklerin fosfor dengesini bozabilir. Uzun süre kanda yüksek fosfor seviyeleri kalp hastalıklarını ve kemikleri zayıflatabilir.
YÜKSEK POTASYUMLU MEYVELER
Muz, avokado, kayısı, kivi ve portakal gibi meyveler, yüksek potasyum içerikleri nedeniyle böbrekler tarafından kolayca çıkarılamaz. Bu durum, potasyumun kan seviyelerinde yükselmesine yol açabilir ve kalp hastalıklarına neden olabilir.
KURUTULMUŞ MEYVELER
Kurutulmuş meyveler, potasyum ve şekeri içerikleri nedeniyle böbrek hastaları ve diyabet hastaları için ideal değildir. Örneğin, bir fincan kurutulmuş kayısı yaklaşık 755 mg potasyum içerir.
MERCİMEK VE FASULYE
Fasulye ve mercimek, yüksek fosfor içerikleri nedeniyle böbrek ve diyabet hastalarına önerilmez. Konserve gıdalar, raf ömrünü uzatmak için tuzlanabilir ve böbrek hastaları için uygun olmayabilir.
İŞLENMİŞ GIDALAR
İşlenmiş etler, yüksek sodyum içerikleri nedeniyle böbreklerin iyi çalışmasını zorlaştırabilir. Uzmanlar, işlenmiş etlerin tüketimini sınırlamayı önerir.