Gestasyonel diyabet (Gebelik Diyabeti) nedir?

Gestasyonel diyabet (Gebelik Diyabeti) nedir?

Gestasyonel Diyabet (Gebelik Diyabeti) Nedir? Hamilelik döneminde sıklıkla ortaya çıkan, hamilelik sona erdiğinde düzelen gebelik diyabeti olarak bilinir. Hamilelik dönemlerinde endokrinolojik hastalık, olarak çok sık karşılaşın bu durum, genellikle gebeliğin ikinci yarısında görülmektedir.

Tedavi süreci çok dikkat ve takip edilmesi gerekmektedir, aksi takdirde anne ve bebek için ciddi komplikasyonlar görülmesi çok olasıdır. Vücuda alınan besinler sindirildikten sonra, besinlerdeki şekerin kana karışması ile vücuttaki pankreas insülin hormonu üretir, daha sonra insülin şeker oranını kandan ayırarak, hücre içerisine girmesini sağlayarak vücuda enerji vermesini sağlar.

Gebelik döneminde plasenta (hamilelik döneminde rahimde oluşan doku) birçok hormon salgıladığından dolayı, vücuttaki insülini azaltarak kan şekerinin yükselmesine sebep olur, genellikle gebelerde yedikleri besinden sonra kan şekerlerinin yüksek olması bu sebepten dolayı olmaktadır.

HAMİLELİK SÜRECİNDE DİYABET BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gebelik dönemindeki diyabet genellikle kişilerde bir şikâyete sebep olmaz, rutin kontrollerde ortaya çıkmaktadır. Kişide kan şekerinin yükselmesi sonucu, aşırı susama, sık idrar çıkma, ağızda kuruluk, yorgunluk gibi durumlar görülebilir. Kan şekerinin dengede tutulmaması sonucu anne karnındaki bebeğin çok kilo almasına ve suyunun çok olmasına sebep olabilir.

GEBELİK DİYABETİ HASTALIĞINDA KİMLER RİSK ALTINDADIR?

Gebelik diyabetinde, beslenmeye dikkat edilmediği taktirde riskler oluşmaktadır. Bu riskler şunlardır;

Gebeliğin 18-24 haftalarında kilo alanlar
Aşırı kilolu olanlar
Ailesinde diyabet hastalığı olanlar
Daha önceki doğumunda 4 kilo üzerinde çocuk doğuranlar
Yüksek açlık glukozu veya önceki hamilelik döneminde gebelik diyabeti olanlar
İlk tetkikte, idrarda glukoz görülenler
Çoğul gebelik yaşayanlar

Gebelik dönemlerinde risk durumları ciddiye alınması gereken bir durumdur. Hem annenin sağlığı hem bebeğin gelişimi için dikkat edilmesi ve tetkiklerin aksatılması çok önemlidir.

GEBELİKTE DİYABET (ŞEKER) HASTALIĞI TANISI NASIL KONULUR?

Gebelik döneminde, diyabet testinin yapılması en önemli testler arasındadır.

Gebeliğin ilk zamanlarında kişide diyabet hastalığı yoksa, 24-28 haftalar arsında şeker yüklemesi testi yapılır.
Testin birinci saat şeker değeri, sınırın üzerine çıkmış ise 100gr şeker yükleme testi yapılır.
Yapılan test sonuçlarında iki değerin de yüksek çıkması sonucu ise hastaya ‘’gestasyonel diyabet’’ tanısı konulur.

Normal bir zamanda bakılan kan şekeri değeri 200mg/dl’dir, açlık kan şekerinin ise 126g/dl olarak çıkması veya HbA1C %, 6.5 değerinin üzerinde çıkması durumunda gebelik diyabeti tanısı konulur.

GEBELİK DİYABET HASTALIĞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Hamile olan bir bireye gebelik diyabeti teşhisi konulmuş ise kişinin diyabet ile bilgilendirilmesi ve ciddi bir konu olduğunun farkına varılması sağlanmalıdır. Gebelik boyunca kan şekerinin değerlerini dengede tutması gerekmektedir. Bunun için kişi, kilosuna dikkat etmesi gerekmektedir.

Gebeliğine uygun olacak şekilde diyet yaparak, karbonhidrat, protein ve yağ oranlarını dengede tutması gerekir, eğer gebelikte bir sorun yoksa yürüyüş veya yüzme gibi sporlar yapabilir. Kişi hamileliği boyunca düzenli olarak kan şekerinin takibini aksatmamalıdır, bu süreçte dikkat edilmez ise diyet ile insülin enjeksiyon uygulamasına geçilmek zorunda kalabilir.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE DİYABET BEBEĞİ NASIL ETKİLER?

Genellikle gebelik diyabeti bebeğin gelişme döneminde ortaya çıkmaktadır. Gebelik boyunca kan şekeri değeri dengede tutulduğu sürüde bebeğe zararı olmaz, ama anne dikkat etmez ise, bebekte kan şekeri yüksekliğine, yağ oranının artması ile bebeğin kilo almasına neden olur, bununla birlikte fazla sıvı birikmesinden dolayı erken doğum, ölü doğum, sezeryan, müdahaleli doğum, ilerlemeyen travay gibi durumlar ile karşılaşılmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN