Acı yemeyi sevenler, acısız yapamayanlar bu haberimiz tam size göre. Dünyanın en acı biberini hepimiz Meksika biberi olarak biliriz ama gerçek öyle değilmiş. Haberimizde dünyanın ve Türkiye'nin en acı biberleri hangileri olduğunu sizler için araştırdık. Bakalım ne kadar acıya dayanıklısınız?
Yemeklerde acı kullanmayı ne kadar seviyorsunuz? Peki ne kadar acı biber yiyip, buna katlanabilirsiniz? Acı benim hayatım mı diyorsunuz? Yoksa ''acı da neymiş bizim hayatımız asıl acı'' mı diyorsunuz? Acı biber severler işte bu haberimiz dikkatinizi çekebilir. Acı biber dünyada en çok tüketilip, taze ve salça halinde yemeklere renk ve tat veren sebzelerden biridir. Biberlerin acılık derecesi, Scoville skalası ile ölçülüyor. Bu skalayı eczacı Wilbur Scoville 1912’de bulmuş.
DÜNYANIN EN ACI BİBERİ CAROLİNA REAPER
2013 yılında Guiness Rekorlar Kitabına giren bu biberi yemek her yiğidin harcı değil. Marketlerde ve pazarlarda görmeye alışık olduğumuz jalapeno biberinden tam 200 kat daha acı! Bu biberi direkt ağıza atılarak tüketilmesi, tohumlarına dokunulması, biberlerin eldivensiz kesilmesi ve eldivensiz hasat edilmesi çok tehlikelidir.
Yemeklerde kullanacaksanız bile çok çok az kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bazı kişilerde biberi yedikten sonra, ses kısıklığı ve nefes darlığı görülmüştür.
TÜRKİYE'NİN EN ACI BİBERİ
Dünyadan Türkiye' ye dönecek olursak, acı konusunda biz de az değiliz. Türkiye’nin şu ana kadar ölçülmüş en acı biberi 50 bin SHU değeri ile Samandağ biberidir. Güzel ülkemizin en acı biberi olan Samandağ biberinin bir diğer adı da Antakya biberidir. Yetişme şartları bakımından sadece Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetiştirilmektedir. Koyu yeşil biberlerin rengi olgunlaştıkça kırmızıya döner. Yeşil ya da kırmızı olarak her iki türlüde hasat edilebilir. Hem sofralarınızda hem de salça olarak ve konservelik olarak kullanabilirsiniz.
Hem taze tüketirken hem de kurutularak da tüketilebilir. Pul biber üretiminde de tercih edilen bir çeşittir. Eğer bu biberi salça yapmak için kullanacaksanız; biberlerin kırmızı renge dönmesini beklenmelisiniz. Az çekirdekli olması yanında ayrıca çok bereketli ve bir o kadar da acıdır.
BİBERE ACISINI VEREN MADDE NEDİR?
Biberlerde acı tadını oluşmasını sağlayan madde kapsaisindir. Bu madde biberin tohumunda ve iskeletinde bulunur.
SAMANDAĞ BİBERİNİN VÜCUDUMUZA FAYDALARI NEDİR?
·Yavaş olan metabolizmanın hızlanmasını, dolayısıyla vücuttaki birikmiş olan fazla yağların yakılmasını sağlar.
·Sindirim salgılarının artmasını ve böylece hazmı kolaylaştırır.
·Bağırsakları çalıştırır ve böylece tuvalete çıkma oranını arttırır. .
·Antioksidan ve diğer maddeler sayesinde kansere yakalanma oranını azaltır.
·Kalp ile ilgili hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
·Vücudun mikroplara ve hastalıklara karşı direncini artırır.
·Nezle, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.
·Yüksek lif oranına sahiptir.
-Kabızlığa çok iyi gelir.
·Cilde parlaklık ve canlılık verir.