Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlara bile yapmış! Denemek için başladığı işte şimdi sipariş yetiştiremiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlara bile yapmış! Denemek için başladığı işte şimdi sipariş yetiştiremiyor

Minyatür sanatçısı Arya Kamalı, denemek için başladığı bu işte adeta adını sanatına altın harflerle yazdırdı. Öyle ki Cumhurbaşkanına, bakanlara bile eserlerinden örnekler yaptı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Yalova’da düzenlenen el sanatları sergisinde, minyatür sanatçısı Arya Kamalı’nın eserleri büyük ilgi görüyor. Tespih tanelerine işlediği özgün çalışmalarla dikkat çeken Kamalı, sanat kariyerinde yeni bir döneme girdi.

yeni-proje-2-001.jpg

MİKRO SANATIN YENİ YÜZÜ

İran kökenli minyatür sanatçısı Arya Kamalı, Yalova Kent Müzesi'nde gerçekleştirilen "Gelenekten Geleceğe" adlı karma sergide yer alıyor. Yaklaşık 50 yıldır minyatür sanatıyla ilgilenen Kamalı, son yıllarda geliştirdiği mikro sanat çalışmalarıyla gözleri üzerine çekiyor. Tespih tanelerine işlediği eserler, özellikle koleksiyonerler arasında büyük beğeni topluyor.

yeni-proje-3.jpg

Kamalı, mikro sanatına olan ilgisinin, bir koleksiyonerin kendisine getirdiği küçük bir tespih ile başladığını belirtiyor. Tespih üzerinde padişah figürü yapma teklifi, onu bu alanda yeni bir keşfe yönlendirmiş. "Bir buçuk santim civarında bir taneler üzerinde çalışmak oldukça zorlu bir süreçti" diyen sanatçı, bu deneyimin ardından tespihler üzerinde daha kapsamlı çalışmalara yöneldi.

yeni-proje-4-002.jpg

KUR'AN-I KERİM'İ TESPİH TANELERİNE İŞLEDİ

Kamalı, tespih üzerine doğa ve Selçuklu motifleri çalışırken, aklına çılgın bir fikir gelmiş: "Kur'an-ı Kerim’i tespih tanelerine yazayım." Ancak bu, onun için yeni bir zorluk getirmiş. Her bir tespih tanesine bir sayfayı sığdırmak, dikkat ve titizlik gerektiren bir süreç olmuş. Beş yıl süren bu projede, Eskişehirli usta Süleyman Gürsoy ile iş birliği yaparak özel tespihler üretmiş. Her bir tespih, Kur'an-ı Kerim'in bir cüzünü barındırıyor.

yeni-proje-5-001.jpg

Kamalı, bu süreçte en çok ölçülerin zorluğuyla karşılaştığını ifade ediyor. "Mikro sanat yapmak zorundaydım ve bu, alıştığımız minyatürden çok farklıydı" diyor. Tespihlerin bombeli yapısı, onun için yaratıcı bir çözüm sürecini beraberinde getirmiş.

yeni-proje-6-001.jpg

SİPARİŞLERİ YETİŞTİREMİYOR

Sanatçının eserleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok bakan ve uluslararası devlet erkanına hediye edildi. Kamalı, Türkiye’de büyük bir tespih meraklısı grubunun varlığına dikkat çekerek, "Çalışmalarıma olan ilgi arttıkça, siparişlerimi yetiştirmekte zorlanıyorum" diyor.

yeni-proje-7-001.jpg

Son yıllarda yaptığı mikro sanat çalışmalarıyla, minyatür sanatının yeni bir boyutunu keşfeden Arya Kamalı, eserlerinin özgünlüğü ve detaycılığı ile dikkat çekiyor. Bu ilgi, ona yeni projeler için ilham vermeye devam ediyor.

yeni-proje-9-001.jpg

Kamalı’nın eserleri, sadece bir sanat değil, aynı zamanda bir kültürel mirasın taşıyıcısı olarak değer kazanıyor. Minyatür sanatının derin anlamlarını ve inceliklerini izleyiciye sunan Kamalı, sanatseverleri bu eşsiz yolculuğa davet ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN