10 Ocak 1961 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bir kanunla basın çalışanlarının hakları yasal güvenceye kavuştu. Bugün '212 Sayılı Yasa' olarak bilinen düzenleme; iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyor. İşte, Çalışan Gazeteciler Günü'nün çıkışına neden olan 'Dokuz Patron Olayı'...
Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961 yılından beri sadece Türkiye'de kutlanan özel günlerden biridir.
1961-1971 yılları arasında 'Çalışan Gazeteciler Bayramı' adıyla kutlandı. 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine günün adı 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak değiştirildi.
4 Ocak 1961 tarihinde kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan '212 Sayılı Kanun' düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanışı dolayısıyla 10 Ocak günü, kutlama günü oldu.
212 SAYILI YASA NEDİR?
Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.
Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 Sayılı Yasa'nın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurdu.
ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ'NÜN ÇIKIŞI 'DOKUZ PATRON OLAYI'
'Dokuz Patron Olayı' olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca 'Basın' adlı bir gazete yayımlamaya karar verdi. Basın gazetesi, 11 Ocak 1961 günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayınını sürdürdü.
Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, 'Çalışan Gazeteciler Bayramı' olarak kutlanmaya başladı ve 1971 yılında 'Çalışan Gazeteciler Günü' adını aldı.
ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJLARI
* Tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Dünya Gazeteciler Gününü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.
* Basın yayın organları içerisinde çalışan muhabirinden, sayfa editörüne, yazarlarından, matbaasında çalışan tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, hayatlarında sağlık ve başarılar dilerim.
* Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi doğrultusunda, her şartta görevleri peşinde koşan, gazetecilik mesleğinin zor şartlarına rağmen mesai kavramı gözetmeksizin hizmet eden tüm gazetecilerin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum.
* Kalemi güçlü, kırılmaz fikirlerin insanları gazetecilerin, Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.
* Yüreği cesur, fikri hür, bileği kuvvetli gazetecilerin günü kutlu olsun.
* Gerçeğin ışığında yol almamızı sağlayan tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.
* Haber peşinde koşan, doğru haberin aktarılması için gece gündüz demeden emek veren tüm gazetecilerin 10 Ocak Gazeteciler Günü'nü kutlarım.
* Doğru, tarafsız, kalemini hak, hakikat ve adaletten ayırmayan bütün gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.
* Gece gündüz çalışan, demokrasinin yanında saf tutan, millet için yazan, emek veren tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlarım.
* Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır. (Mustafa Kemal Atatürk)
* Gazeteciler kanunun ve umumun menfaatlerinin aksine muamelelere şahit ve vakıf oldukları takdirde gerekli yayında bulunmalıdır. (Mustafa Kemal Atatürk)
* Gazeteleri gazeteciler yazar, ancak okuyucular yazdırır. (Benjamin Franklin)
* Gazetesiz bir hükümet idaresine, hükümetsiz bir gazete idaresini tercih ederim. (Jefferson)
* Üç gazete, beni yüz sancaktan daha çok korkutur. (Napoleon)
* Bizi idare edenler, hükümetler ve gazetelerdir. (Wendel Phillips)
* 20. yüzyılın en önemli kuruluşu gazetedir. (Ziya Gökalp)
* İyi bir gazete, kendisiyle konuşan ulustur. (Özdemir Asaf)