Hava sıcaklıklarının lodosla birlikte artmasıyla pek çok kişi doğal gaz yakmamayı tercih etti ama yakında soğuk havalar Türkiye'nin kapısını çalacak. Artan doğal gaz maliyetleri yüzünden, pek çok vatandaşın faturaları kabaracak. Doğal gaz faturanızı düşürmeye yarayacak püf noktalarını haberimizde derledik...
Yüksek faturalar cep yakarken vatandaşlar da daha ekonomik yöntemler aramaya devam ediyor. Yanan kombiler doğalgaz faturalarına yansırken elektrikli ısıtıcılar da yüksek elektrik faturalarına neden oluyor. Daha düşük fatura ödemek isteyen kişiler ise yeni püf noktaları aramaya başladı. İşte faturanızı düşürmeye yarayacak püf noktaları…
15 TATİL FATURALARI ETKİLEYECEK
Soğuk havalar yavaş yavaş hissedilmeye başlarken enerji kullanımı da her geçen gün artmaya başladı. Yarıyıl tatili boyunca çocukların evde olması da faturaları etkilerken hem ısı hem de elektrik açısından yüklü faturalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Isınmak için hem doğalgaz hem de elektrikli ısıtıcı kullanan binlerce vatandaş düşük faturalar için yeni yöntemler araştırmaya başladı. Konu hakkında açıklama yapan faturaların düşük gelmesi için uygulanabilecek yöntemleri açıkladı.
GÖRÜNDÜĞÜ KADAR MASUM DEĞİL
Ofislerde çoğunlukla doğalgaz aboneliği bulunmadığı için elektrikli cihazlarla ortam ısıtılmaya çalışılıyor. Ancak doğalgaz yerine elektrikli ısıtıcı kullanan kişiler yüksek tutarlar da faturalarla karşı karşıya kalıyor. Piyasada çok ucuz olarak satışa sunulan elektrikli ısıtıcılar göründüğü kadar masum değil. Watt değerinin yüksek olması nedeniyle bir saatlik ısıtmada doğalgaza göre daha fazla maliyet ortaya çıkıyor.
2023 YILI TARİFE FİYATLARI
1 Ocak 2022 yılından itibaren elektrik de kademeli tarifi uygulanmaya başladı. Bu kapsamda aylık 240 kilovatsaat (kWh) elektrik üreten aboneler düşük tutarlarda fatura öderken 240 kilovatsaat üzerinde elektrik tüketen abonelerin faturaları da kabarık oluyor. Düşük tarifeli elektrik faturaları için 1.73 TL üzerinden hesaplama yapılırken yüksek kademedeki faturalar içinde 2.60 TL üzerinden hesaplama yapılıyor. Kapsamda beyaz eşya elektronik eşya ve küçük ev aletlerinin kullanılması durumunda 240 kilovatsaatlik1 tüketim ortaya çıkıyor. Bunun içerisine bir de kombi soba ve klima gibi ısıtıcılar girince faturalara da yüksek oranlar yansıyor.Doğalgaz için belirlenen fiyat ise İstanbul'da metreküp başına 5.40 ile 5.80 TL aralığında yer alıyor.
RADYATÖRLÜ ISITICILAR
Geç ısınma sağlasa bile ısındıktan sonra verimlilik açısından yağlı radyatörler infrared cihazlara alternatif olarak tercih edilmektedir. Sürekli aynı ayarda olan ve elektrik tüketimine göre daha düşük oranlarda görülen radyatörlü ısıtıcılar evinizin uzun süre sıcak kalmasını sağlayacaktır.
BU TÜKETİMLE HESAPLAR ŞAŞAR
Tek bir odayı ısıtmak isteyen kişiler çoğunlukla elektrikli soba, infrared ısıtıcılar ve fanlı ısıtıcıları kullanıyor. Tek bir odayı ısıttığı için avantaj olan görülen bu ısıtıcılar göründüğü kadar masum değildir. Elektrikli ısıtıcılar 1200 watt’tan 2500 watt’a kadar enerji tüketiyor. 1800 watt’lık bir ısıtıcının gün içerisinde 10 saat çalışması durumunda bu ayda 504 kilovatsaat enerji tüketimi olarak görülüyor. Elektrikli ısıtıcı kullanılmadan önce 24 kilovatsaat altında yer alan limit kullanımla birlikte 2.60 TL üzerinden faturalara yansıyor. Bu kapsamda ödenecek fatura ise 504 kilovatsaat üzerinden toplamda 1310 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Cihazın watt değerinin 2500 olması durumunda ise 700 kilovatsaatlik bir kullanımla karşı karşıya kalırsınız. Bu durumda ay sonunda ödeyeceğiniz fatura 1820 TL olarak görülür.
FATURA TASARRUFU İÇİN DOĞALGAZ KULLANIN
Klima, elektrikli soba ve fanlı ısıtıcılar doğalgaza göre daha dezavantajlı ısınma yöntemleri arasında yer alıyor. Doğalgaz kullanımında bütün odalar eşit bir şekilde ısınırken elektrikli ısıtıcı kullanımında sadece bulunduğunuz oda ısınmaktadır. Bu nedenle de ısınma açısından geçici bir süre yararlanabilirsiniz. Tüm odaların ısınması durumunda uzun süreli bir ısı elde edilirken maliyet de daha düşük olacaktır. Doğalgazın metreküp fiyatı İstanbul'da KDV dahil 5.40 TL olarak görülüyor. 2 saat çalıştırılan kombi ile 1 metreküp doğalgaz tüketimi yapılır. Bu kapsamda 10 saat düşünülürse tüketilen gaz miktarı ise 5 metreküp yani 27 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Her gün 10 saat yanması durumunda ise aylık tüketim 810 TL olarak görülüyor. Aynı süreye oranla elektrik tüketimi ise 45 kilovatsat yani 117 TL olarak görülmektedir. Bu kapsamda tüm odaların ısındığı 2+1 evin aylık tüketimi 927 TL olurken tek odanın ısındığı elektrikli ısıtıcının faturalara yansıdığı tutar ise 310 TL olarak görülmektedir. Aynı süre içerisinde tek oda elektrikli soba ile 1.310 TL'ye ısınırken klima ile 1.014 TL'ye ısınmaktadır.
KLİMALAR DAHA AZ YAKIYOR
Hem serinletmek hem de ısıtmak için kullanılan klimaların diğer elektrikli ısıtıcılara göre daha az enerji tüketimi yaptığı bilinmektedir. Uzmanlar ısınmak için elektriği kullanacak olan vatandaşlara klima kullanmasını öneriyor. Daha verimli ve daha az enerji tüketimi sağlayan klimalar faturalara da yansıyor. Örneğin; 12.000 BTU değerinde A enerji sınıfı bir klimanın saatlik enerji tüketimi 1.3 kilovatsaat civarında. Bu kapsamda 1 saatlik kullanılan bir klima 3.38 TL değerinde bir enerji tüketimi yapmaktadır.
Klimaların 10 saat aralıksız bir şekilde çalışması durumunda ise 33.8 TL enerji tükettiği görülüyor. Bu hesaplamaya göre aylık tutar ise 1.014 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Elektronik eşyalarda enerji tasarrufu sağlayan ürünlerde enerji tüketimi de azalmaktadır. Bu kapsamda BTU değeri yükseldikçe enerji sarfiyatı da artmaktadır. 18.000 BTU klimaların saatlik elektrik tüketimi bu kapsamda 1.8-2 kilovatsaate (4.68-5.20 liraya) çıkar.
Bu yazıda yer alan değerlendirmeler elektrik için 2.60 TL üzerinden hesaplanırken doğalgaz için metreküp başına KDV dahil 5.40 TL üzerinden hesaplanmıştır.