Az su içenler dikkat: Su kaybı yüzde 10'a ulaşınca hayati riskler başlıyor! Birçok sağlık sorununun kaynağı susuzluk olabilir

Az su içenler dikkat: Su kaybı yüzde 10'a ulaşınca hayati riskler başlıyor! Birçok sağlık sorununun kaynağı susuzluk olabilir

Günlük hayatın koşuşturmacası içinde su tüketimi sıklıkla göz ardı edilir. Vücudumuzun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için yeterli su alımı oldukça kritiktir. Bütün organların düzgün bir şekilde çalışabilmesi için suya ihtiyacı var. Peki, susuz kalan bir vücutta ne gibi değişiklikler oluyor? Susuzluktan (dehidrasyon) kaynaklı sağlık riskleri ve belirtileri neler? İşte, az su içmenin zararları...

Günlük yaşamın hızlı temposu ve iş yoğunluğu nedeniyle su içmeyi ihmal edenlerin sayısı hayli fazla. Fakat susamayı beklemek, su ihtiyacını çay veya kahve tüketerek karşılamak, uzmanlar tarafından sağlık açısından önemli bir hata olarak kabul ediliyor. Gün içinde yeterli sıvı alımının olmaması, vücutta çeşitli olumsuz etkilere neden olabilir. Dehidrasyon, yani susuz kalma durumu, sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.

SU İÇMEMEK NEDEN TEHLİKELİ?

Haberturk'te yer alan habere göre, yetersiz su içilmesi birçok sağlık sorununu beraberinde getirir.

* Susuz kalan vücut, kendi suyunu tutmaya çalışır. Sonuç olarak idrara az çıkılır

* Kan hacmi azalır

* Tansiyon düşer

* Deri, dışkı ve akciğerler ile su kaybı devam ettiği için vücut kurur ve sağlığını yitirir

* Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmalar, beden hareketlerinde azalma ve baş ağrılarını beraberinde getirir

* Uzun süreli susuzluk sonrasında vücuttaki sıvı miktarının yüzde 15'inin kaybedilmesi, komaya ve hatta yaşamın kaybedilmesine bile neden olabilir

VÜCUT SUSUZ KALINCA KİLO VERMEK ZORLAŞIR

Bir kişinin ideal kiloya sahip olmasında metabolizmanın rolü tartışılmaz. Metabolizma kişisel olduğundan aynı kaloriyi tüketmesine rağmen bazı kişiler daha fazla kilo alabilir. Bu noktada metabolizma hızının önemli bir etkisi vardır.

Su alımı azalıkça metabolizma hızı da yavaşlayacağından yağ yakımı da azalır. Bu noktada kişi kilo almaya başlar. Bu durumu tersine çevirmek için güne bir bardak soğuk su ile başlanmalıdır.

SUSUZLUĞUN (DEHİDRASYON) BELİRTİLERİ NELER?

Dehidratasyonun belirtileri yaşa göre de farklılık gösterebilir.

Bebek veya küçük çocuklarda:

* Ağız ve dil kuruluğu

* Ağlarken gözyaşı yok

* Üç saat boyunca ıslak bez kullanmayın

* Çökük gözler, yanaklar

* Kafatasının tepesindeki çökük yumuşak nokta

* Halsizlik veya sinirlilik

Yetişkinlerde:

* Aşırı susuzluk

* Daha az sıklıkta idrara çıkma

* Koyu renkli idrar

* Tükenmişlik

* Baş dönmesi

* Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

YÜZDE 10 SU KAYBI HAYATİ TEHLİKEYE YOL AÇABİLİR

Bol su içmek bir alışkanlıktır ve su içmek için susamayı beklemek yanlıştır. Çünkü susama hissi vücuttaki susuzluğun son tepkisidir. Vücut aşırı miktarda su kaybederse dehidrasyon meydana gelir. Dehidrasyon bedenin ihtiyacı olan sıvıyı yitirmesi demektir.

Meşrubat, asitli içecekler, alkol, çay, kahve gibi sıvılar vücudun su ihtiyacını karşılamaz. Aksine vücudun daha fazla miktarda suya ihtiyaç duymasına yol açarlar. Susuzluğu giderdikleri için su tüketim alışkanlığını olumsuz etkilerler. Bu yüzden bilinçli su tüketimi önemlidir.

SU İÇMEYENLER NE YAPMALI?

Su içemeyen veya içmeyi sevmeyenler alternatif sıvıları tercih edebilirler. Meyve suları, çay, kompostolar, ayran, süt, limonata, taze meyve suları, karpuz, kavun gibi meyveler iyi seçeneklerdir.

Meyve suları şeker hastalarında veya çocuklarda problem yaratabilir. Tuzlu ayran da kalp veya yüksek tansiyon hastalarında sorun yaratabilir.

HANGİ DURUMLARDA DOKTORA GİDİLMELİ?

* 24 saat veya daha uzun süredir ishal varsa

* Sinirli veya yönelim bozukluğu varsa ve normalden çok daha uykulu veya daha az aktif hissediyorsanız

* Kanlı veya siyah dışkı varsa

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN