Alzheimer tedavisinde yeni umut: Meğer burun spreyi çok faydalıymış! Bilim insanlarından sevindiren haber

Alzheimer tedavisinde yeni umut: Meğer burun spreyi çok faydalıymış! Bilim insanlarından sevindiren haber

Bilim insanları, Alzheimer'ı tedavi etme potansiyeline sahip bir burun spreyi geliştirdi. Beyindeki zararlı proteinleri hedef alan ilacın, bilişsel iyileşme sağladığı görüldü. İşte detaylar...

Demansın (bunamanın) en yaygın türü olan Alzheimer, hafızadan karar almaya kadar çeşitli bilişsel becerileri etkiliyor. Genellikle yaşlanmayla ortaya çıkan bu hastalıkta beyinde tau proteini birikiyor.

UMUT VERİCİ SONUÇLAR ELDE EDİLDİ

Sağlıklı kişilerin beyin hücrelerinin yapısını korumaya yardım eden tau proteini, nöronlar arasında besinleri de taşıyor.

Fakat Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarda bu proteinler bir araya toplanarak hücre içinde yumaklar oluşturuyor. Bu yumaklar beyin hücrelerinin normal işleyişini bozarak ölmelerine ve kişinin bilişsel gerileme yaşamasına yol açıyor.

Bilim insanları bir araya toplanan tau proteinlerini ortadan kaldıracak yöntemler üzerine yıllardır çalışıyor.

Science Translational Medicine adlı hakemli dergide yakın zamanda yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, bunu başarabilen bir burun spreyi geliştirdi. Yaşlı farelerde denenen yöntemde, umut verici sonuçlar elde edildi.

DAHA ETKİLİ ŞEKİLDE ORTADAN KALDIRIYOR

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları tau proteinlerini saptayıp hedef alan TTCM2 adlı bir antikor geliştirdi. Daha sonra bunu, genleri insanlardaki tau proteinini ifade edecek şekilde değiştirilmiş yaşlı farelere burundan verdiler.

Üç saat sonra beynin çeşitli bölgelerine ve hücrelerin içine yayılan TTCM2, tau proteinlerini temizledi.

Araştırmacılar antikorun, hücredeki TRIM21 adlı proteinle işbirliği yaptığını kaydetti. Normalde vücudun virüslerden arınmasında rol oynayan bu protein, TTCM2 ile etkileşime geçerek yumakların daha etkili bir şekilde ortadan kaldırılmasını sağladı.

İNSAN DENEYLERİ DE BAŞLAYACAK

Çalışmanın sorumlu yazarı Dr. Rakez Kayed şu ifadeleri kullanıyor:

"Bu yöntem sadece terapötik antikorların daha iyi iletilmesini sağlamıyor, aynı zamanda tau kümelerini temizlemede ve bilişsel işlevleri iyileştirmede verimliliği de artırıyor."

Daha sonra fareleri davranış testine tabi tutan ekip, TTCM2 tedavisi uygulanan hayvanların 'belirgin seviyede daha iyi' bir performans sergilediğini kaydetti. Araştırmacılar farelerin bilişsel becerilerinde iyileşme gözlemledi.

Araştırmacılar burun spreyi yönteminin, tau yumakları oluşturan Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı yeni tedavilerin geliştirilmesine zemin hazırlayacağını düşünüyor.

Antikoru test etmeyi sürdüren ekibin insan deneylerine ne zaman başlayacağı henüz belli değil.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN