Sosyal medyada bir kullanıcının, edebiyatçı Hasan Ali Toptaş'ın cinsel tacizine maruz kaldığını dile getirmesinin ardından onlarca benzer paylaşım yapıldı. Kadınları taciz ettiği iddialarını kabul eden Toptaş'ın 'özür' açıklaması da tartışma konusu oldu.
Yazar Hasan Ali Toptaş'ın, TRT 2'de Doğan Hızlan'a konuk olduğu programda çevirmenlerle ilgili yaptığı, "Çeviri bir kitap okurken önce çevirmenin doğum tarihine bakıyorum" şeklindeki açıklamaları sosyal medyada tartışmaya neden oldu. Bu tartışmaların devamında 'Leyla' isimli bir kullanıcı Hasan Ali Toptaş hakkında cinsel saldırı iddiasında bulundu.
HASAN ALİ TOPTAŞ'IN CİNSEL TACİZLERİ İFŞA OLDU
Twitter'da Toptaş'ın bir videosunu paylaşan hesapta, "Bu adamın ifşalanmasını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz? Ben ve pek çok arkadaşımın kendisi ile nahoş anıları var üniversite yıllarına ait. Şu anki bilinç ve cesarete sahip olsam kesinlikle ifşa ederdim. Klasik orta yaş üzeri cis erkek edebiyatçı" mesajı paylaşıldı.
Bu tweet'in altında 20'ye yakın kadın, Hasan Ali Toptaş'ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğuna dair iddiaları paylaştı. Bu isimlerin arasında yazar Pelin Buzluk da vardı. Buzluk, "Benim de kendisiyle çok korkunç bir anım var. O zaman evliydim, eşime bile anlatamadım. Yıllar sonra güçlükle anneme anlatabildim. Sonraları bazı yazar arkadaşlarıma yine zorlanarak anlattım. Bir hafta sonra kendisiyle yan yana fotoğraf paylaşan oldu. Leyla asla yalnız değilsiniz" diyerek yaşadığı cinsel saldırıya dikkat çekti.
"BENİM DE KENDİSİYLE KORKUNÇ BİR ANIM VAR"
Daha sonra ise yazar Pelin Buzluk kendisinin de tacize uğrayanlardan biri olduğunu açıkladı. Buzluk, "Benim de kendisiyle çok korkunç bir anım var. O zaman evliydim, eşime bile anlatamadım. Yıllar sonra güçlükle anneme anlatabildim. Sonraları bazı yazar arkadaşlarıma yine zorlanarak anlattım.Bir hafta sonra kendisiyle yan yana fotoğraf paylaşan oldu. Leyla asla yalnız değilsiniz. Yıllar geçti ama yazarken şimdi bile gözyaşlarımı tutamıyorum. Hiç kolay değil dile getirebilmek. Ama dur dememiz lazım. O itibarını arkasına alıp bunu yapıyorsa o itibarı yerle bir etmemiz lazım. Dayanışma sağaltıyor, her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Yalnız değiliz" ifadelerini kullandığı bir paylaşımda bulundu.
HASAN ALİ TOPTAŞ KADINLARI TACİZ ETTİĞİNİ KABUL ETTİ
Kişisel Twitter hesabından bir 'özür' mesajı yayınlayan Hasan Ali Toptaş, "İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum" ifadelerini kullandı.
Fakat Toptaş'ın bu açıklaması da kadınlardan çok sayıda tepki aldı. Tepkilerde hem özür metni eleştirildi hem de 'konunun bir özürle geçiştirilemeyeceği' belirtildi.
Bir paylaşım da gazeteci Nalin Öztekin'den geldi. Toptaş'ın lise yıllarında kendisini de taciz ettiğini söyleyen Öztekin şunları kaydetti:
"Hasan Ali Toptaş hakkında yazılanlara baktıkça lise çağında bir okuruyken gönderdiği taciz mesajlarını hatırlatıyorum. Durumu bir arkadaşıma anlatabilmiştim. Şimdi görüyorum ki çok daha fazlası varmış."
HASAN ALİ TOPTAŞ BİYOGRAFİSİ
15 Ekim 1958 tarihinde Denizli'nin Çal ilçesi Baklan köyünde dünyaya geldi.
Veznedarlık, icra memurluğu ve hazine avukatlığında memurluk yaptı.
1987'de ilk öykü kitabı Bir Gülüşün Kimliği, 1990'da ikinci öykü kitabı Yoklar Fısıltısı yayımlandı. 1990'lı yıllarda yayımlanan kitaplarıyla pek çok ödül aldı.
Hasan Ali Toptaş Toptaş, dili kullanmadaki ustalığıyla tanınmakta, postmodern edebiyatın önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilmektedir.
HASAN ALİ TOPTAŞ ÖDÜLLERİ
1992 yılında Çankaya Belediyesi ile Damar edebiyat dergisinin düzenlediği yarışmada birincilik ödülü aldı. Aynı yıl 'Sonsuzluğa Nokta' adlı yayımlanmamış romanıyla Kültür Bakanlığı'nın düzenlediği yarışmada mansiyon aldı ve 'Sonsuzluğa Nokta' romanı Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı.
1994'te 'Gölgesizler' adlı yayımlanmamış romanıyla Yunus Nadi Roman Ödülü'nü aldı. Aynı romanı, yönetmen Ümit Ünal sinemaya uyarladı. Filmde Hasan Ali Toptaş da rol aldı.
Hasan Ali Toptaş'ın 'Bin Hüzünlü Haz' adlı romanı ise 1999 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'ne değer görüldü.
Yazarın 1995 yılında yayımladığı 'Kuşlar Yasına Gider' romanı, 2016 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 'yılın romanı' seçildi.
HASAN ALİ TOPTAŞ ROMANLARI
Sonsuzluğa Nokta (1993)
Gölgesizler (1995)
Kayıp Hayaller Kitabı (1996)
Bin Hüzünlü Haz (1998)
Uykuların Doğusu (2005)
Heba (5 Nisan 2013)
Kuşlar Yasına Gider (2016)
Beni Kör Kuyularda (2019)
HASAN ALİ TOPTAŞ ÖYKÜLERİ
Bir Gülüşün Kimliği (1987)
Yoklar Fısıltısı (1990)
Ölü Zaman Gezginleri (1993)
Geçmiş Şimdi Gelecek (2016)
HASAN ALİ TOPTAŞ ÇOCUK ROMANI
Ben Bir Gürgen Dalıyım (1997)
Şiirsel metin
Yalnızlıklar (1990)
HASAN ALİ TOPTAŞ DENEME KİTAPLARI
Harfler ve Notalar (2007)
Başlarken Yalnızsın Bitirdiğinde Daha da Yalnız (2014)