Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde görevli akademisyenler, KOVID-19 pandemisi döneminde yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören, özellikle bilinci kapalı hastalara moral ve psikolojik destek sağlamak amacıyla bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz, hasta yakınlarının elini tutuyormuş hissiyatını hastalara iletmeyi amaçlıyor.
Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyeleri ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden bir ekip, yoğun bakım hastalarının tedavi sürecine destek olmak amacıyla yeni bir cihaz geliştirdi. Doç. Dr. Bahar Çiftçi, Prof. Dr. Gülçin Avşar, Doç. Dr. Arzu Sarıalioğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Coşkunçay'ın liderliğinde yapılan 1 yıllık çalışmanın ardından hayata geçirilen "Terapotik Dokunmatik" cihazı, yoğun bakım hastalarının moral ve psikolojisini iyileştirmeyi hedefliyor.
Cihazın geliştirilme sürecinde, hastanelerin yoğun bakım servislerinde çalışan hemşirelerin görüşlerinden de faydalanıldı ve olumlu geri dönüşler alındı. KOVID-19 pandemisi döneminde hastaların yakınlarıyla olan temasın kısıtlanmasıyla ortaya çıkan bir ihtiyaçtan yola çıkılarak tasarlanan cihaz, hasta yakınlarının veya istenilen seslerin (müzik, Kur'an-ı Kerim gibi) hastanın yanında olması hissini sağlıyor.
HASTAYA MORAL VE DESTEK SAĞLANIYOR
Özel bir malzeme kullanılarak üretilen el şeklindeki cihaz, hastanın elinin üzerine yerleştirilerek zaman zaman sıkma reflekslerini simüle ediyor. Bu sayede, hastanın eline dokunuluyormuş hissi yaratılıyor ve moral, destek sağlanıyor.
Doç. Dr. Çiftçi, cihazın fikrinin KOVID-19 pandemisi sırasında ortaya çıktığını ve hastaların ziyaret edilmemesi durumunda onlara destek olmayı amaçladıklarını belirtti. Cihazın geliştirilme sürecinde müzik ve dokunma terapilerinin birleştirildiğini ve bu sayede hastalar üzerinde olumlu etkiler yaratılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Cihazın, insan eli dokusuna yakın şekilde tasarlandığını ve elin sıkılma hissiyatını gerçeğe yakın bir şekilde sunabildiğini vurgulayan Çiftçi, bilimsel çalışmaların başladığını ve hastalar üzerindeki etkilerinin araştırıldığını dile getirdi.
Cihazı deneyimleme fırsatı bulan bir öğrenci, cihazın sıcaklığı ve arkadan gelen seslerin güzel bir hissiyat oluşturduğunu belirterek, yoğun bakım hastalarında olumlu etkiler bırakmasını umut ettiğini ifade etti.