Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına rağmen, İstanbul Valiliği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin vermedi. Taksim'de seslerini duyurmak isteyen emekçilere müdahale ve gözaltılarla sürüyor. Son gelen bilgilere göre toplamda 205 kişi gözaltına alındı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe kapatılırken meydana yürümek isteyen gruplara polis müdahalede bulundu.
Taksim'de sesini duyurmak isteyen vatandaşlar gözaltına alınmaya devam ediyor. Son gelen bilgiye göre, gözaltı sayısı 205'e yükseldi.
İŞTE DAKİKA DAKİKA SON GELİŞMELER...
14.58: İçişleri Bakanı Yerlikaya, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kanunsuz gösteri ve yürüyüşüne karşı büyük bir ferasetle, sağ duyuyla karşı koyan; toplumsal olayların nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda, dünyadaki tüm polis teşkilatlarına örnek olan İstanbul'daki kahraman polislerimize teşekkür ediyorum" mesajını paylaştı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kanunsuz gösteri ve yürüyüşüne karşı büyük bir ferasetle,
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) May 1, 2024
sağ duyuyla karşı koyan;
toplumsal olayların nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda, dünyadaki tüm polis teşkilatlarına örnek olan İstanbul’daki kahraman polislerimize teşekkür ediyorum.…
14.35: Çağdaş Hukukçular Derneği: Saat 14.15 itibari ile toplam gözaltı sayısı 205.
13.26: Çağdaş Hukukçular Derneği, İstanbul'da saat 13.00 itibari ile gözaltı sayısının toplam 176 olduğunu paylaştı.
13.13: Güvenlik önlemlerine destek için gelen alt geçitten Bozdoğan Kemeri'ne yürüyen Çevik Kuvvet ekiplerine alt geçidin korkuluklarında bekleyen grup tarafından kaldırım taşı atıldı. Olayda, çok sayıda polis yaralandı. Yaralı polisler için olay yerine ambulanslar geldi.
13.00: Türkiye İşçi Partisi'nden yapılan açıklama, "Çok sayıda siyasi parti ve sendika üyelerinin de bulunduğu Saraçhane Bozdoğan Kemeri'nde, polisin biber gazlı müdahalesine karşı TİP, Taksim'e yürüme kararlılığını sürdürüyor" denildi.
12.55: Polisin müdahaleleri ve "dağılın" anonsu, tertip komitesinin "eylem sonlandırıldı" duyurusu üzerine, kalabalık yavaş yavaş dağılmaya başladı.
12.40: Polis, dağılmak istemeyen göstericilere yakın mesafeden plastik mermi sıkarak müdahalede bulundu.
12.35: Polis, barikatı surların olduğu yerden metrelerce ileriye taşıdı. Megafondan yapılan "dağılın" uyarısı devam ediyor. Kitle, uyarılara sloganlarla karşılık veriyor.
12.30: Sağlık emekçilerinden oluşan bir heyet, Taksim'deki Atatürk Anıtı önündeki alanda basın açıklaması yaptı.
12.29: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.
12.20: KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz açıklama yaptı:
"Çekildi' demek doğru değil, bu açıklama bize haksızlık olur. Barikatı aşmak konusunda bir sıkıntı yaşıyoruz. Taksim Meydanı’na yürüyemiyoruz. Burada bir şiddet uygulanıyor, polis gaz ile saldırıyor. Biz kaygı duyuyoruz istemediğimiz olayların önünü açmasınlar."
Yılmaz, "Taksim Meydanı'na yürüyecek misiniz" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Yürüyemiyoruz, polisin geri çekilmesi lazım"
12.14 - Tertip komitesi, eylemin sonlandırıldığını duyurdu. Yürüyüşe katılan gruplar, duyuruya yuhalayarak karşılık verdi.
12.00 - Saraçhane'de polis "dağılın" uyarısı yapıyor, kalabalık "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atıyor.
11.35: Saraçhane'de polisin biber gazlı ve plastik mermili müdahalesi başladı
Saraçhane'deki toplanma noktasından Taksim'e yürümek isteyen grup Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında barikat kuran polisle karşı karşıya geldi. Gruptaki bazı kişiler barikatı zorlarken, polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.
10.00: Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Çelik Saraçhane'de
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Türkan Elçi ve CHP İl Başkanı Özgür Çelik Saraçhane'ye geldi. CHP heyeti, sendikaların 1 Mayıs kararına uyacaklarını bildirdi.
Saraçhane'den Taksim'e geçit yok: 1 Mayıs kortejine biber gazlı müdahale
09.52: Pangaltı’dan Taksim’e yürüyen Umut-Sen üyeleri gözaltına alındı.
09.40: Okmeydanı'ndan Taksim'e yürümek isteyen ESP, SGDF, SKM ve Alınteri üyeleri gözaltına alındı.
09.30: Taksim’e çıkmaya çalışan SODAP ve Gençlik Meclisleri üyeleri Şişli’de gözaltına alındı. En az 10 gözaltı var
09.25: Beşiktaş'tan Taksim'e doğru yürümek isteyen, aralarında avukatların da olduğu yaklaşık 30 Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyesi gözaltına alındı.
09.00: Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Taksim'de kazancı yokuşunda, 1 Mayıs 1977'de yaşamlarını yitirenleri andı ve karanfil bıraktı.
08.55: Hareketliliğin olmadığı Taksim’de otellerde kalan turistlerin de araç bulamadığı için valizleriyle yürüyerek alandan ayrıldığı görüldü.
Turistler yasaklar nedeniyle Taksim'den yürüyerek ayrıldı
08.42: Taksim'e çıkmak isteyen Gençlik Komiteleri üyeleri gözaltına alındı Gençlik Komiteleri üyeleri, İstiklal Caddesi’ne çıkan ara sokaklarda "Yaşasın 1 Mayıs" sloganıyla yürüdü. Yaklaşık 15 kişiden oluşan grup, bir süre yürüdükten sonra polisler tarafından engellendi ve gözaltına alındı.
Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruba polis müdahalesi kamerada
08.00: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplanmaya başladı. Alana girmek isteyen vatandaşlar, üst aramasından geçirildi.
07.00: Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe'de otoparklarda bulunan park halindeki araçlar kaldırıldı. Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Kadıköy'de ise çöp konteynerleri kaldırılırken, taş ve bunun gibi maddeler temizlendi. Tedbir alınan alanlarda belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına da izin verilmedi.
05.30: İstanbul Valiliği'nin açıkladığı deniz ve raylı sistem ulaşım ağlarındaki kısıtlama uygulamaları başlatıldı.
04.00: Alınan tedbirler kapsamında kara yolu trafiğine kapatılacak yollarda kısıtlama uygulamaları başladı.