Yerli üzümde üreticinin yüzü güldü! Bu sene bereketiyle geldi

Yerli üzümde üreticinin yüzü güldü! Bu sene bereketiyle geldi

Üreticinin yüzünü yerli üzümün verimi güldürdü! Bu sene bereketiyle geldi, çiftçiler rahat bir nefes aldı...

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Yeşiltaş köyünde, her yıl yeniden yeşeren yerli üzüm, bu yıl da bol verimiyle çiftçilerin yüzünü güldürdü. Yeşiltaş’ın verimli topraklarında yetişen bu üzüm, bölgenin tarımsal zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Yüksekova’ya 40 kilometre mesafede bulunan Yeşiltaş köyünde, iki farklı yerli üzüm çeşidi yetiştirilmeye devam ediyor. Sonbaharın yaklaştığı bu dönemde olgunlaşan üzümler, çiftçilerin kışlık ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra ilçe merkezinde satışa sunulacak.

YEŞİLTAŞ ÜZÜMÜ KAYIT ALTINA ALINDI

Yüksekova’nın yerli üzümünün bereketi yüz güldürüyor

Yeşiltaş köyünde yetişen Zerik yerli üzüm çeşidi, 2022 yılında Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün iş birliğiyle kayıt altına alındı. Bu kapsamda, yerli üzüm çeşitlerinden alınan kalemler aşılanarak fidan haline getirildi ve Tekirdağ’da bulunan koleksiyon bağına dikildi. Elde edilen fidanlar, asma arazi gen bankasında muhafaza edilerek bu yerli üzüm çeşidinin korunması sağlandı.

Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit ve beraberindeki mühendisler, bu yılki üzüm bağlarında yaptıkları incelemelerde yüksek verim elde edildiğini tespit etti. Yiğit, ilçede tarımsal gelişimi artırmak amacıyla çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

VERİMLİ BİR YIL GEÇİYOR

Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mehmet Bozkurt, Yeşiltaş köyündeki üzüm bağlarını yerinde incelemek için ziyarette bulunduklarını ifade etti. Bozkurt, "İlçemize yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Yeşiltaş köyünde yaşayan çiftçimizin üzüm bağlarını incelemek üzere ziyarete geldik. Kurum Müdürümüz Mehmet Emin Yiğit Bey’le birlikte üzüm bağlarını inceledik ve sonuç olarak verimli ve bereketli olduğunu gözlemledik. Zaten bu yerli üzümlerimiz Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle birlikte iş birliği yapılarak Tekirdağ Bağcılık araştırma Enstitüsü tarafından gen bankasına aktarılmak üzere üzümlerden kalemler alındı. Bu iyi işlerin yıllar boyu devam etmesini diliyoruz. Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce bunun için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bu aydan sonra hasada başlayacak olan çiftçilerimiz hasattan sonrada kendi kışlıklarını kaldırdıktan sonra geri kalanları pazara sunacaklar. İnşallah önümüzdeki yıllar boyunca böyle devam eder güzel verimli yıllar geçiririz diğer bütün çiftçilerimize ilham olur" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN