Yeni vergi paketiyle toplanacak meblağ şaşkınlık uyandırdı! Ekonomik krizin faturasını halk ödeyecek

Yeni vergi paketiyle toplanacak meblağ şaşkınlık uyandırdı! Ekonomik krizin faturasını halk ödeyecek

TBMM'de kabul edilen vergi paketinden elde edilmesi beklenen gelirler belli oldu. İşte, toplanacak verginin tutarı...

Meclis'te görüşüldükten sonra genel kurulda kabul edilen vergi paketinden elde edilmesi beklenen gelirler belli oldu. Bloomberg HT'den Fırat Kozok'un haberine göre, TBMM'de kabul edilen vergi paketinden beklenen gelirler şöyle:

* Çok uluslu şirketlere vergi: 40 milyar TL

* Yurt dışı çıkış harcı: 4,3 milyar TL

* Yurt içi asgari kurumlar vergisi: 70 milyar TL

* Ticari olmayan teknelere KDV istisnasının kaldırılması: 5,4 milyar TL

YENİ VERGİ PAKETİ NELERİ İÇERİYOR?

Yeni vergi paketi, global şirketlerden ulusal şirketlere bir dizi yeni yükümlülükler getiriyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yeni vergi mevzuatının en önemli ayağını kayıt dışıyla mücadele oluşturuyor. Vergi paketi ile küresel asgari kurumlar vergisi ve yurtiçi asgari kurumlar vergisi ihdas ediliyor.

Kanun düzenlemesiyle, vergilemede güvenliğin sağlanması ve kayıt dışılıkla mücadele, vergi adaletinin güçlendirilmesi ve dolaysız vergilerin payının artırılması, vergiye uyumun artırılması, bazı istisnaların kaldırılması, bazı istisnaların ise uygulama şeklinin değiştirilmesi, cezaların ve tahsilat etkinliğinin artırılması, devreden KDV'nin azaltılması, tahsilat etkinliğinin artırılması hedefleniyor.

Teklifte, vergi güvenliğinin sağlanmasına hizmet eden düzenlemelerin başında, uluslararası model kuralları ile uyumlu olarak çok uluslu şirketlerde asgari kurumlar vergisi (küresel asgari kurumlar vergisi) uygulaması ve bu uygulamayla birlikte yerel asgari kurumlar vergisi düzenlemesi geliyor.

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılmasını da içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN