Uzmanlardan evlilik uyarısı: Dini nikah cüzdanı sahteciliğine dikkat

Uzmanlardan evlilik uyarısı: Dini nikah cüzdanı sahteciliğine dikkat

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2023 yılında yaklaşık 565 bin çift nikah töreni yaparak dünya evine girdi. Bu çiftlerden bazıları aynı zamanda dini nikah da kıydı. Ancak bazı kişiler, resmi nikah olmadan sadece dini nikah yaparak evliliklerinin resmileştiğini düşünüyor. İnternet üzerinden satış yapan bazı firmalar, dini nikah cüzdanlarını piyasaya sürdü. Uzmanlar, bu belgelerin hukuki bir geçerliliği olmadığı konusunda uyarıyor.

Dünya evine girmek isteyen çiftler, belediyeye başvurarak resmi nikah işlemlerini gerçekleştiriyor. Nikah memurundan aldıkları evlilik cüzdanıyla evli statüsü kazanan çiftler, bazı durumlarda müftülüğe başvurarak dini nikah da kıydırıyor. Ancak dini nikah sonrasında herhangi bir resmi belge verilmemesi, bu durumu suistimal eden kişilerin yeni yöntemler geliştirmesine neden oldu.

NİKAH CÜZDANI VE BELGESİ SATIŞI

Son zamanlarda internet üzerinden dini nikah cüzdanı ve belgesi satışları yapılmaya başlandı. Bu belgeleri satın alan bazı kişiler, dini nikahlarının resmi olduğunu iddia ediyor. Peki, bu iddia hukuki açıdan ne anlama geliyor?

Avukat Gizem Gonce, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dini nikah sırasında imam tarafından düzenlenen belgelerin hukuki bir karşılığı olmadığını belirtti. Gonce, "Tarafların talebi doğrultusunda dini nikah yapılırken imam tarafından düzenlenen belgeler mevcut. Ancak bu belgelerin hukuk açısından bir geçerliliği yok" dedi.

Bazı çiftlerin sadece dini nikah ve internetten aldıkları belgeyle evliliklerinin resmi olduğunu iddia ettiğini ifade eden Gonce, bunun tamamen kanun dışı olduğunu vurguladı. "Günümüzde maalesef bazen resmi nikah yapılmadan tamamen dini nikah yapılarak bu evliliğin tescil edildiği söyleniyor. Ancak Türk Medeni Kanunu sadece resmi nikahı kabul ediyor. Dini nikaha ilişkin böyle bir resmi durum bulunmamakta" diye konuştu.

NTV'den İlkay Dikici'nin haberine gör; uzmanlar, bu sahte belgelerin sadece boşanma aşamasında açılan alacak davalarının ispatında kullanılabileceğini belirtiyor. Ancak, bu belgelerin evliliğin resmiyet kazanması açısından hiçbir hukuki geçerliliği bulunmuyor. Bu nedenle, çiftlerin resmi nikah işlemlerini ihmal etmemesi ve bu tür sahte belgelere itibar etmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Özellikle internetten satın alınan dini nikah belgeleri ve cüzdanlarının hukuki bir geçerliliği olmadığını vurgulayan Gonce, çiftleri bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaya çağırdı. Resmi nikah olmadan evliliğin hukuken tanınmadığını hatırlatan hukukçular, bu tür belgelerin sadece yanıltıcı olduğunu ve yasal bir statü sağlamadığını ifade ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN