Üniversite öğrencileri darboğazda: 'Barınma bir insan hakkı olarak ele alınmalı'

Üniversite öğrencileri darboğazda: 'Barınma bir insan hakkı olarak ele alınmalı'

Üniversite öğrencilerinin yaşadığı ekonomik kaygı büyüyerek devam ediyor. Maddi zorluklar temel geçimin yanı sıra barınma şartlarını zorlaştırırken Marmara Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdu’nun taşınması, orada ikamet eden öğrenciler için bir sorun daha doğurdu. Göztepe Kampüsü önünde açıklama yapan bir grup genç, "Barınma bir insan hakkı olarak ele alınmalı; her yurttaşa, bilhassa öğrencilere nitelikli barınma imkanları sunulmalıdır." talebinde bulundu.

Üniversite öğrencileri barınma ve geçim sorunlarıyla karşı karşıya. Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü önünde açıklama yapan bir grup genç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "boğaz sıkma" politikalarını eleştirdi; öğrencilere gerekirse kira desteği sağlanmasını istedi.

Basın açıklamasına, "Halkın dertlerine karşı kör ve sağır olmuş bir iktidar ile karşı karşıyayız." tepkisiyle başlayan gençler, "Mehmet Şimşek’in uyguladığı 'boğaz sıkma' politikaları, geniş halk kesimlerini yoksulluk ve açlıkla sınarken öğrenciler başlarını sokacak bir çatı dahi bulmakta zorlanmaktadır. Alın teriyle bir hayat yaşamaya çalışan her yurttaşımız, yükselen kiralar nedeniyle nitelikli bir konutta barınamama sorunundan muzdariptir." serzenişinde bulundu.

YURTLARDAN YÜKSELEN ŞİKAYETLER

Açıklamada; yurtta kalan öğrencilerin yetersiz imkanlarla karşı karşıya kaldığını, gıdaya erişmekte zorlandığını belirtilirken, yurt yemeklerinin temiz olmadığı yönünde şikayetlerin arttığı vurgulandı. Açıklamada, "Özellikle Edirnekapı Kız Öğrenci Yurdu öğrencileri, yurtlarında yemek yiyemediğini ifade etmektedir. Bu durum pek çok öğrenci için aynı şekildedir. İstanbul’daki bazı KYK yurtlarında, en fazla 2-3 kişinin kalabileceği odalarda 6 kişinin kaldığı görülmektedir. Yurt imkanları bu kadar kötüyken, bir de yurt yönetimlerinin plansız, programsız eylemleri öğrencileri daha da mağdur etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

'YURT PLANSIZ PROGRAMSIZ TAŞINDI'

Marmara Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdu’nun plansız ve programsız bir şekilde taşındığını söyleyen öğrenciler, "Öğrenci arkadaşlarımız yurdun taşınmasıyla ilgili bilgilendirilmemiş, neler olacağından habersiz bir şekilde geçici yurtlarda konaklamışlardır. 4 aylık süreç içerisinde tam 4 kez yurt değişikliği yapılmış, öğrenciler tekrar tekrar eşyalarını taşımak zorunda kalmıştır." açıklamasını yaptı.

'ÖĞRENCİLER TARİKAT YURTLARINA MECBUR BIRAKILMAMALI'

Basın açıklaması şöyle devam etti:

"Taşınılan yurtlarda, gerekli hazırlıkların yapılmadığı, bazı temel ihtiyaçlar konusunda eksikliklerin mevcut olduğu görülmektedir. Bu plansız süreç nedeniyle, öğrenciler, devlet yurdunda barınamayacağı ve kendilerine başka çareler bulması gerektiği yönünde bir düşünceye kapılmıştır. Ekonomik krizin etkileri bu denli büyükken öğrencilerin devlet yurtlarından ümidi kesmesi; açıkça tarikatlar ve cemaatler için bir büyüme imkanı doğurmaktadır. Öğrenciler bu süreçte olduğu gibi, cemaat ve tarikat yurtlarının karanlığına mecbur bırakılmamalıdır. Barınma bir insan hakkı olarak ele alınmalı, her yurttaşa, bilhassa öğrencilere nitelikli barınma imkanları sunulmalıdır."

"Cemaat ve tarikat yurtları kamulaştırılmalı, gerici çevrelerin yurtlar üzerinden yaptığı çalışma engellenmelidir. Gerekirse bu kamulaştırma sürecine özel yurtlar da dahil edilmeli, tüm öğrencilerin nitelikli barınma alanına kavuşması sağlanmalıdır. Nitelikli, eşit ve parasız yurt talepleri karşılanana kadar kiracı olmak zorunda kalan öğrenciler için kira desteği sağlanmalıdır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN