Yurtdışında ev sahibi olmak isteyen Türk vatandaşlara yeni bir müjde verildi. Halihazırda Yunanistan’dan ev almayı tercih eden kişiler artık seçenekler arasına o ülkeyi de ekleyebilecek. İşte konuya ilişkin detaylar…
Mütekabiliyet Yasası (uluslararası antlaşmalarda karşılılık ilkesi) gereğince yabancılar ülkemizden ev satın alabilirken, Türk vatandaşları da yurt dışından ev satın alma hakkına sahip oluyor. Bu kapsamda yurt dışından ev almak isteyen birçok Türk vatandaş rotasını ilk önce Yunanistan’a ya da KKTC’ye çeviriyor. Şimdi ise ‘Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde dün kabul edilmesiyle beraber yeni bir gelişme yaşandı. Türk vatandaşlarını KKTC’den bir ev alma hakkı üçe çıkarıldı.
KKTC’DEN 3 EV ALMA HAKKI TANINDI
Diken’den Cenk Mutluyakalı’nın haberine göre, dün KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülen ‘Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ kabul edildi. Bu kapsamda yabancılara mülk satışında ‘KKTC yüzölçümüne göre ülke bazında yüzde 3, ilçe bazında ise yüzde 7 kota getirildi. Bu sayede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir olan konut alma hakkı üçe çıkarıldı.
Söz konusu tasarı için muhalefet, “Bu yasa yabancılara mülkiyet sınırlaması değil, kriter artırımıdır” gerekçesiyle “hayır” oyu verdi.
TÜRKLER SINIRLAMANIN DIŞINDA TUTULACAK
Yeni yasa kapsamında yabancı vatandaşlar maksimum bir dönüm arazi ya da konut alabilecekken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu sınırlamanın dışında tutularak 3 konut alma hakkına sahip olacak. Ayrıca müstakil ev satın alacak olan yabancılar en fazla 2,5 dönüm içinde yer alacak.
YENİ YASADA NELER VAR?
- Tarımsal arazilerde ve orman arazilerinde, yabancı gerçek veya tüzel kişilere taşınmaz mal satışı yapılamaz.
- İlçelerin yüz ölçümünün yüzde 7’sinden ve her halükarda ülke yüzölçümünün yüzde 3’ünden fazlası yabancılara satılamaz.
- Bakanlar kurulu, alacağı bir kararla, bazı yabancıların taşınmaz mal satın almalarını veya uzun vadeli kiralama yapmalarını güvenlik gerekçesi ile kısıtlayabilir.
- Yabancıların taşınmaz mal satışı ve uzun vadeli kiralamalar güvenlik araştırmasının olumlu gelmesi koşuluyla bakanlar kurulunun iznine tabidir.
- Yabancılar, bakanlar kurulu izniyle bir adet taşınmaz mal satın alabilir.
- Satın alınacak taşınmaz malın arazi olması halinde yüzölçümü 1338 metrekareden fazla olamaz ve bu alan içerisine sadece bir adet konut yapılabilir.
- Apartman dairesi olması halinde bir adetten fazla olamaz.
- KKTC’yi tanıyan ülke yurttaşları üç adet konut satın alabilir.
- Satın alınacak taşınmazın müstakil ev olması halinde arazinin yüzölçümü 3300 metrekareden fazla olamaz.
- Yabancılara satılan malların devir işlemleri altı ay içerisinde yapılır. Aksi halde taşınmaz alımına izin veren bakanlar kurulu Kararı iptal olur ve geçersiz sayılır.
- Sözleşme marifetiyle fazla mal edinen kişiler altı ay içinde başvuru yaparak bir malın tapusunu alırken, diğer edindiği malları 24 ay içerisinde satacak.
- Yabancı gerçek veya tüzel kişiler hisse koçanlı taşınmaz mal alımı yapamazlar.
- İmara açık alanlarda yapılan konut projelerinin en az yüzde 20’si Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyan ve aynı hakkı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarına veren devletlerin uyruğunda olan gerçek kişilere satılabilir.
- Yatırım amaçlı olarak en fazla 80 bin 280 metrekare arazi satın alabilir.
- Yatırım amaçlı satın alma izinleri en az 20 milyon avro yatırım şartına bağlandı; ancak bu yöndeki başvurular yap-sat konut projelerini içermeyecek; turizm, eğitim, sağlık, sanayi, tarım, teknoloji veya Ar-Ge alanlarında olacak.