Türkiyeli Gürcüler için tarihi gün: Ordu’da Gürcü kültürü rüzgarı esti

Ordu’da gerçekleştirilen 1. Uluslararası Türkiye Gürcüleri Göç Günü Etkinlikleri, binlerce katılımcının yoğun ilgisiyle karşılandı. Gürcü kültürünün zenginlikleri ve tarihi, düzenlenen konferans ve gösterilerle unutulmaz anlara sahne oldu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Kafkas Gürcü Kültür ve Kalkınma Derneği, Ünye Acara Gürcü Dostluk ve Kültür Derneği ve Fatsa Gürcü Kültür ve Dostluk Platformu’nun ortaklaşa düzenlediği 1. Uluslararası Türkiye Gürcüleri Göç Günü Etkinlikleri, büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Etkinliklerin ana teması olan "Türkiye Gürcüleri Tarihi ve Göçü" konulu konferans, 7 Temmuz Pazar günü Ordu Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlendi.

whatsapp-image-2024-07-08-at-12-21-14.jpeg

Etkinlik, açılış kokteyli ile başladı. Ardından konuklar, “Gürcü Kökenli Büyüklerimiz Biyografi” sergisini gezme fırsatı buldu. Protokol konuşmalarının ardından, Gürcü Muhacirleri Göç Belgeseli izlendi. Gürcü Tarihi ve Gürcülerin genel özelliklerine dair sunulan bilgilerle devam eden programda, Anadolu’daki kadim Gürcü köylerinden, Selçuklu döneminde çeşitli illerde iskan edilen Gürcü ailelerden ve köylerden bahsedildi. 17. Yüzyıldan itibaren Anadolu’nun muhtelif bölgelerinde Gürcü Karyesi adıyla geçen köylerden örnekler sunuldu. Ayrıca, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Ahıska’dan Türkiye'ye yönelik gerçekleşen göçler detaylarıyla anlatıldı.

whatsapp-image-2024-07-08-at-12-21-20.jpeg

SEL FELAKETİNE RAĞMEN ALAN HINCA HIÇ DOLDU

Akşam saatlerinde ise Tayfun Gürsoy etkinlik alanında düzenlenen gösteriler, sağanak yağışa rağmen binlerce katılımcının yoğun ilgisiyle karşılandı. Geleneksel Gürcistan Halk Dans Topluluğu, Gürcistan Müzik Topluluğu ve Samida Müzik Grubu’nun performanslarıyla alanda tam bir müzik ve dans ziyafeti yaşandı.

whatsapp-image-2024-07-08-at-12-21-14-1.jpeg

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDAN KATILIM

Türkiye'deki Gürcüler için tarihi öneme sahip olan bu etkinlik, kültürel mirasın yaşatılması ve geleceğe aktarılması açısından büyük bir adım olarak değerlendirildi. Türkiye'de önemli bir Gürcü nüfusuna sahip Ordu’nun ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen katılımcılar, etkinlik boyunca Gürcü kültürünün zenginliklerini deneyimleme fırsatı buldu. Bu anlamlı günde bir araya gelen Türkiyeli Gürcüler, tarihlerinde ilk kez böyle geniş kapsamlı bir etkinlikle buluşmanın gururunu yaşadı.

Etkinliğin sonunda katılımcılar, gelecek yıllarda da benzer etkinliklerin düzenlenmesi dileklerini dile getirerek, bu özel günü unutulmaz anılarla sonlandırdı. Ordu’da estirilen bu Gürcü kültürü rüzgarı, uzun süre hafızalardan silinmeyecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN