TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, eğitimdeki liyakat sorununa dikkat çekerek, AK Parti iktidarının eğitimi kayırmacılıkla yönetmeye devam ettiğini vurguladı. Son olarak KARAR'da yer alan, mülakatla mağdur edilen öğretmenlere ilişkin haberi gündeme taşıyan Karaca, "Erdoğan rejimi, liyakatsizlikle kuşattığı Türkiye’de hak edenler değil, sadık olanlar mülakatı geçiyor" dedi.
MERVE ŞİŞMAN
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, son günlerde kamuoyunun gündeminde olan mülakat sistemi ve öğretmen atamalarıyla ilgili sert açıklamalarda bulundu.
KARAR Gazetesi’nin mülakatlarla mağdur edilen öğretmenlerle ilgili haberini gündeme taşıyan Karaca, “Erdoğan rejimi, liyakati dışlayarak sadakati ön plana çıkaran bir düzen kurdu” diyerek, bu düzenin hem eğitim sistemine hem de toplumsal yapıya büyük zarar verdiğini vurguladı.
MÜLAKATLAR, LİYAKATIN KATLİAMINA DÖNÜŞTÜ
Karaca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesinde mülakat sisteminin kaldırılacağını ve atamaların sınav başarı sırasına göre yapılacağını ifade ettiğini hatırlatarak, “Ancak bu sözler kısa sürede unutuldu ve mülakatlar liyakatın katliamına dönüştü. Bu sadece eğitimde değil, tüm devlet kadrolarında uygulanan bir model haline geldi. Kayırmacılık ve sadakat üzerine kurulu bu düzen, tüm kamu kurumlarını niteliksizleştiriyor ve toplumun her alanında çürümeye yol açıyor” dedi.
BİNLERCE ÖĞRETMEN MAĞDUR EDİLDİ
Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan öğretmen atamalarıyla ilgili sonuçları örnek gösteren Biçer Karaca, “Yazılı sınavlarda Türkiye derecesi yapan birçok öğretmen, mülakat puanlaması nedeniyle atanamayarak mağdur oldu. Cansu Arık gibi, soruları doğru yanıtlayan, Türkiye derecesi yapan öğretmenler bile bu mülakat sistemi nedeniyle hak ettikleri göreve gelemiyor” dedi.
Karaca, mülakat sisteminin sadece öğretmenleri değil, eğitimin kalitesini de olumsuz etkilediğini belirterek, “Cumhuriyet’in laik, bilimsel ve kamusal eğitim anlayışına ağır bir darbe indirildi” ifadelerini kullandı.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BÜTÇESİ VE EĞİTİMDEKİ KRİZ
TBMM’deki Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında da eğitim sisteminin geldiği noktanın ne denli vahim olduğuna dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, “Eğitimde fırsat eşitliği ortadan kalkmış durumda. Siyasal tercihler, OECD ortalamalarının çok altında kalan öğrenci başına harcama oranı ve düşük bütçeler, eğitimin kasıtlı olarak niteliksizleştirildiğini gösteriyor” dedi.
Eğitimdeki eşitsizliklerin yalnızca eğitim sistemiyle sınırlı kalmadığını, toplumun her alanında fırsat eşitsizliklerine yol açtığını belirtti.
EĞİTİMDEKİ AHLAKİ KRİZ: LİYAKAT VE SADAKAT
Karaca, AKP’nin eğitimi ideolojik bir alan haline getirdiğini ve eğitimin özelleştirilmesine yönelik atılan adımların fırsat eşitsizliğini derinleştirdiğini belirterek, “Devlet okulları kaynak yetersizliğiyle boğuşurken, özel okullara yönelik teşvikler, toplumsal ayrımcılığı körüklüyor” dedi.
Bu durumun sadece bir “bütçe krizi” değil, aynı zamanda bir “ahlak krizi” olduğunun altını çizen Biçer Karaca, “Sadakat, liyakatten üstün tutuluyor. Öğretmenlerin alın teri, AKP’nin kayırmacı siyasetinin kurbanı oluyor. Öğretmenlik mesleği, hakikaten büyük bir mücadeleye dönüşmüş durumda” diye konuştu.
EĞİTİMDE GERÇEK DEĞİŞİM İÇİN ADIM ATILMALI
Gülizar Biçer Karaca, mevcut sistemin sürdürülemez olduğunu ve eğitimde köklü değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek, “Bu düzen böyle gitmez, gitmeyecek! Eğitimin, siyasi hesaplardan arındırılması ve liyakat ile bilimin rehberliğinde şekillenmesi gerekiyor. Mülakat sistemi kaldırılmalı, atamalar objektif kriterlerle yapılmalı. Öğretmenlerin sosyal ve ekonomik hakları iyileştirilmeli, eğitim sistemi kamusal, bilimsel ve çağdaş temellere oturtulmalı” ifadelerini kullandı.
ÖĞRETMENLERİN SESİNİ DUYURMASI ENGELLENİYOR
Son olarak, mülakat mağduru öğretmenlerin haklarını aramak için başlattığı mücadeleye de değinen Karaca, “Cansu öğretmen ve benzeri mülakat mağdurları, seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüyüş başlatmak istediler, ancak engellendiler. Bu, yalnızca atanamayan öğretmenlerin değil, geleceği karartılan genç nesillerin ve yok edilen bir eğitim sisteminin sorunudur” dedi.
EĞİTİMDE GELECEK İÇİN LİYAKAT, BİLİM VE ADALET İSTEDİ
Biçer Karaca, eğitim sisteminin geleceği için mücadele edeceklerini ve liyakat, bilim, adalet gibi evrensel değerlere dayalı bir eğitim sisteminin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Öğretmenlerimizin alın terine değer verilmeli, eğitimdeki eşitsizlikler sona erdirilmeli” diyen Karaca, sözlerini, “Bu düzenin değişmesi için, hep birlikte daha adil ve eşit bir Türkiye için mücadele edeceğiz” şeklinde sonlandırdı.