300 bin kişi kanser tehdidi altında... Deprem molozlarında asbest tehlikesi

300 bin kişi kanser tehdidi altında... Deprem molozlarında asbest tehlikesi

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi’nde, 6 Şubat depremleri sonrası 350 milyon ton molozun çevreye asbest yaydığına dikkat çekti. Asbestin, önümüzdeki 10 yılda 300-400 bin kişide kanser vakalarına yol açabileceğini belirten Tutdere, moloz yönetiminin çevresel ve sağlık açısından ciddi riskler oluşturduğunu vurguladı. Çevre Bakanlığı ve Belediyeler Birliği’ne kapsamlı destek çağrısında bulundu.

Türkiye Belediyeler Birliği öncülüğünde Ankara’da düzenlenen 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi kapsamında gerçekleştirilen “Afet Atıklarının Yönetimi” oturumunda Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, deprem sonrası ortaya çıkan moloz yığınlarının büyüklüğüne ve asbest tehlikesine dikkat çekti.

'ASBEST, SİNSİ BİR TEHDİT'

Abdurrahman Tutdere, yıkılan binaların çoğunun 2010 öncesinde inşa edildiğini ve bu yapıların büyük bir kısmında asbest kullanıldığını belirtti. Konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“11 Eylül Amerika İkiz Kule saldırılarından sonra, Amerikalılar yıkılan yapıların çevreye yaydığı asbest miktarını analiz ederek, bölgede ortaya çıkan hastalık vakalarını hesaplamışlardı. Benzer bir yöntemi, 6 Şubat depremlerinden etkilenen iller için de uyguladık. Depremden sonra ortaya çıkan toplam 350 milyon ton asbesti baz alarak yaptığımız hesaplamalarda önümüzdeki 10 yıl içinde bölgede 300 bin ila 400 bin kişinin, özellikle karın zarı ve akciğer kanseri başta olmak üzere asbest kaynaklı çeşitli kanser türleriyle karşılaşma ihtimali olduğunu gördük.”

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Tutdere, deprem nedeniyle yaşanan can kayıplarının toplumda derin bir travma yarattığını vurgularken, asbestin yol açacağı uzun vadeli etkilerle ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Depremde resmi rakamlara göre 50 binden fazla insanımızı kaybettik. Ancak asbestin yol açacağı hastalıklar hem sağlık sistemi hem de ekonomi üzerinde uzun vadeli ve ağır bir yük oluşturacak.”

MOLOZ YIĞINLARININ ÇEVRESEL ETKİLERİ

Depremden etkilenen bölgelerde oluşan moloz miktarına dikkat çeken Tutdere, Adıyaman’da yaklaşık 20 milyon ton, toplamda ise 130 milyon ton moloz biriktiğini ifade etti. Bazı hesaplamalara göre bu miktarın 350 ila 580 milyon ton arasında olabileceğini belirten Tutdere, şu uyarılarda bulundu:

“Bu devasa atıkların doğru bir şekilde yönetilmemesi, gelecekte hem çevresel hem de sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabilir.”

BAKANLIK VE TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ’NE ÇAĞRI

Atık yönetiminin belediyelerin tek başına üstesinden gelebileceği bir sorun olmadığını dile getiren Tutdere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği’ne destek çağrısında bulundu:

“Biz belediyeler olarak, insan hayatını korumak için elimizden geleni yapacağız. Ancak mevcut moloz yığını ile başa çıkmakta zorlanıyoruz. Bakanlık ve ilgili kurumların desteğiyle atıkların ayrıştırılması ve ekonomiye kazandırılması için kapsamlı bir sistem kurulması gerekiyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN