Türkiye yeni göç dalgasıyla karşı karşıya... CHP: Sınırdan her gün 300 Afgan elini kolunu sallayarak geçiyor

Türkiye yeni göç dalgasıyla karşı karşıya... CHP: Sınırdan her gün 300 Afgan elini kolunu sallayarak geçiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, Türkiye’nin yeni bir Afgan göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek hükümeti yeniden uyardı. Sınırdan yasa dışı yollarla günde 250-300 Afgan’ın geçtiğini söyleyen Bakan, Türkiye'nin yeni bir göç dalgasına dayanma gücü olmadığını söyledi. Tedbir alınması gerektiğini belirten Bakan, "Türkiye’nin başına bela olacaklar. Tedbirini almazsanız, Türkiye ciddi ulusal güvenlik problemleri ile karşı karşıya kalacak" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin ciddi bir göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, hükümeti Afgan göçü konusunda acil önlem almaya davet etti.

Bakan, yaptığı açıklamada İran’dan sınır dışı edilecek 2 milyon Afgan’ın büyük bir kısmının Türkiye’ye gelebileceğini belirtti ve bunun ulusal güvenlik açısından büyük risk taşıdığını ifade etti.

'ÜLKENİN YENİ BİR GÖÇ DALGASINA DAYANMA GÜCÜ YOK'

Murat Bakan, İran sınırında hareketlilik olduğunu ve günde 250-300 Afgan göçmenin yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yaptığını bildiklerini söyledi, "Gazetelerde bu konuda çıkan haberlerin yanı sıra, bizim kendi bilgi kaynaklarımızdan da aynı doğrultuda veriler geliyor," dedi.

Hükümeti göç tehlikesine ilişkin uyardıklarını ve soru önergesi verdiklerini belirten Bakan, şunları söyledi:

"Dışişleri Bakanı’na sorduk, ‘Ey Hakan Fidan ne yapıyorsun? İran Dışişleri ile görüşüyor musun?’ Milli Savunma Bakanı’na sorduk, ‘Ey Yaşar Güler sen ne yapıyorsun? Tek taraflı sınır korunmaz. Sınırın diğer tarafından da korunması lazım. İran salmış, gitsinler istiyor Türkiye’ye. Sen ne yaptın?’. İçişleri Bakanı… ‘Göç İdaresi sana bağlı. Sen göçten bihabersin’."

Verilen soru önergesine herhangi bir yanıt verilmediğini belirten Bakan, "Ama bu ülkenin yeni bir göç dalgasına dayanma gücü yok, mecali yok. Ülkemizdekilerle baş edemiyoruz." diye konuştu.

'TÜRKİYE’NİN BAŞINA BELA OLACAKLAR, LÜTFEN TEDBİRİNİZİ ALIN'

Bakan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Ne diyor Cumhurbaşkanı? Ana muhalefet partisini şikayet ediyor Birleşmiş Milletler’de. ‘Bunlar çok acımasız’ diyor, ‘mültecileri evlerine geri gönderecekmiş’ diyor. Mülteci değil bir defa, yasa dışı göçmenler, geçici koruma altına olanlar... Bunların hepsini evet, göndereceğiz. Ama sizin BM’de yaptığınız konuşma, orada verdiğiniz mesaj, ‘Biz bunları geri göndermeyeceğiz’ mesajı; İran’dan sınır dışı edilecek Afganlara cesaret veriyor, güven veriyor. ‘Biz Şii İran’da olacağımıza ya da Afganistan’a dönüp Taliban’ın selefi zihniyeti yerine; Nakşibendi’nin Halidiye kolundan olduğumuz için Türkiye’ye gidersek rahat ederiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan bize sahip çıkar’ diye düşünüyorlar.

Biz buradan tekrar sizi uyarıyoruz. Bu yasa dışı göçmenlerin hepsi geldikleri yere gidecekler, ama Türkiye’nin başına bela olacaklar. Lütfen tedbirinizi alın. Tedbirini almazsanız, Türkiye ciddi ulusal güvenlik problemleri ile karşı karşıya kalacak."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN