Türkiye Varlık Fonu'nun dolandırılması davasında sanıklardan savunma: Beni Binali Yıldırım dahil etti

Türkiye Varlık Fonu'nun dolandırılması davasında sanıklardan savunma: Beni Binali Yıldırım dahil etti

Türkiye Varlık Fonu'nda gerçekleşen 25 milyon dolarlık yolsuzluk davasının ilk duruşması yapıldı. Dönemin Varlık Fonu başkanı ve 25 milyon doları alan şirketin yöneticisi, mahkemede eski Başbakan Binali Yıldırım’ı işaret etti.

Türkiye Varlık Fonu’nda (TVF) yaşanan ve 25 milyon dolarlık yolsuzluk iddiasını içeren davanın ilk duruşması İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı ve birçok önemli kamu kuruluşunu bünyesinde barındıran TVF'deki bu büyük yolsuzluk iddiası, kamuoyunun dikkatini üzerine çekti.

10 Haber'de yer alan habere göre duruşmaya, dönemin TVF Başkanı Mehmet Bostan, Mineks International'ın yönetim kurulu başkanı Bülent Göktuna ve avukatı Burhan Asaf Şafak katıldı. Göktuna, 25 milyon dolarlık yolsuzlukla suçlanırken, Binali Yıldırım'ın kendisini bu projeye dahil ettiğini ifade etti.

"PARA BİNALİ YILDIRIM'IN ONAYIYLA YATIRILDI"

Olay, TVF’nin 7 Kasım 2016’da resmi olarak kurulmasından önce, 22 Eylül 2016’da meydana geldi. Henüz TVF’nin resmi yönetim kurulu üyeleri belirlenmemişken, Mehmet Bostan, TVF adına büyük bir sözleşmeye imza attı. Bu sözleşmeye göre, Mineks International, McKinsey & Company, NewOak Capital ve Allen & Associates’in oluşturduğu bir konsorsiyum, TVF’ye yurt dışından 75 milyar dolarlık fon sağlamayı vaat ediyordu. Sözleşme kapsamında ön ödeme olarak 25 milyon dolar, TVF tarafından bu konsorsiyuma aktarılacaktı.

İlk aşamada 15 milyon dolar, ikinci aşamada ise 10 milyon dolar olmak üzere toplam 25 milyon doların Allen & Associates’e ödenmesi gerekiyordu. Ancak, dönemin başbakanı Binali Yıldırım'ın onayı ile örtülü ödenekten alınan bu para, konsorsiyumda yer almayan Mineks International'ın hesabına 21 Aralık 2016'da yatırıldı. Mineks International'ın yönetim kurulu başkanı ise Londra'daki iş çevrelerine yakınlığı ile tanınan Bülent Göktuna'ydı.

6 YIL SONRA BAŞLATILAN SORUŞTURMA VE İDDİANAME

Olayın üzerinden altı yıl geçtikten sonra, Devlet Denetleme Kurulu'nun raporu doğrultusunda 2022 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Mehmet Bostan, Bülent Göktuna ve Burhan Asaf Şafak hakkında soruşturma başlattı. Soruşturmanın sonucunda, bu üç isim "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık", "Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama" ve "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma" suçlamalarıyla yargılandı.

Eski TVF Başkanı Mehmet Bostan, ifadesinde dönemin başbakanı Binali Yıldırım'ın talimatı ile hareket ettiğini, 25 milyon doların ödendiği tarihte Varlık Fonu’nun böyle bir parası olmadığını, bu yüzden paranın örtülü ödenekten alındığını belirtti.

SAVUNMALAR VE MAHKEMEDE DİLE GETİRİLEN İDDİALAR

Mahkemede, sanık Bülent Göktuna, ödemenin aslında Allen & Associates şirketine yapılması gerektiğini bildiklerini ancak dönemin TVF Başkanı Mehmet Bostan’ın, bu paranın kendi şirketine yatırılmasını teklif ettiğini ifade etti. Göktuna, bu teklife "Sözleşmeye göre bu usulsüz" diyerek karşı çıktığını, ancak Bostan’ın "bunu düzenlemeyle hallederiz" şeklinde cevap verdiğini belirtti.

Mehmet Bostan ise mahkemede tanık olarak dinlenirken, 25 milyon dolarlık ödemenin Mineks International’a yapılmasının "kişisel kararı" olmadığını, Binali Yıldırım’ın talimatı doğrultusunda hareket ettiğini açıkladı. Bostan ayrıca, sözleşmenin başbakanlıktan geldiğini ve paranın "başbakanlıktan gelen özel bir fonla" ödendiğini belirtti.

Mahkeme, sanık Bülent Göktuna ve Burhan Asaf Şafak hakkındaki mal varlıkları üzerindeki tedbir kararının devam etmesine ve Göktuna'nın ev hapsinin sürdürülmesine karar verdi. Bir sonraki duruşmanın ise 25 Ocak 2025'te yapılacağı belirtildi.

VARLIK FONU’NDAN TEK SEFERDE 25 MİLYON DOLAR ÖDEME

İddianamede, Devlet Denetleme Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı şikayetçi olarak yer alırken, Bülent Göktuna ve Burhan Asaf Şafak’ın "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık" suçunu işlediği iddia edildi. Mineks International, 25 milyon dolarlık ödemenin ardından konsorsiyumda yer alan McKinsey'e 12 milyon dolar gönderdi. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılan incelemelerde ise Göktuna'nın yurt dışına yaptığı para transferlerinde 25 milyon dolarlık ödemenin ardından şüpheli bir artış yaşandığı tespit edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN