Türkiye kara para listesinden çıkarıldı: Girerken alkış çıkarken alkış

Türkiye kara para listesinden çıkarıldı: Girerken alkış çıkarken alkış

Türkiye ‘kara parayla mücadelede yetersiz kaldığı’ gerekçesiyle alındığı gri listeden üç yıl sonra çıkarıldı. Hazine Bakanı’nın ‘Başardık’ paylaşımıyla duyurduğu gelişme memnuniyet yarattı. Son dönemde emniyet güçlerinin organize suç örgütlerine yönelik gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda sağlanan başarı, Türkiye listeye alınırken gösterilen tutumun yanlışlığını gösterdi.

SEÇİMDEN BERİ NEREDEYSE HER GÜN BİR KIRMIZI BÜLTENLİ BARON YAKALANIYOR

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) bağlı Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi ‘gri liste’den çıkardı. Türkiye, 2021’de kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle gri listeye alınmıştı. Hazine Bakanı Şimşek, kararı “Başardık” paylaşımıyla duyurdu. Kritik gelişmede Hazine’nin mevzuat çalışmalarının yanı sıra İçişleri Bakanlığı’nın seçimden beri yürüttüğü çete operasyonları da etkili oldu.

‘GRİ LİSTEYE ALINMAMIZA YOL AÇAN DA 22 YILDIR ÜLKEYİ YÖNETEN BU İKTİDAR’

FATF Başkanı “Tetikte kalıp izlemeyi sürdüreceğiz” dedi. Türkiye’nin utanç listesinden çıkışının uluslararası yatırımlar noktasında pozitif etki yaratacağı belirtildi. Hükümetin ‘büyük başarı’ diye açıkladığı gelişme karşısında üç yıl önce de aynı yönetimin iş başında olduğu hatırlatması yapıldı. Ekonomistler ise ‘Biz niye gri liste ayıbını taşıyorduk?’ sorusunu yöneltti. ‘Bu ülkeyi gri listeye sokan da oradan düşüren de aynı iktidar’ değerlendirmeleri yapıldı.

TÜRKİYE GRİ LİSTEYE ALINIRKEN SOYLU BÖYLE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

PKK’YA FIRSAT TANIMADIK EKSİĞİMİZ BU

Devletlerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu izleyen Mali Eylem Görev Gücü’nün kararı, Türkiye’nin 2021’de ‘gri liste’ye alındığı süreci akıllara getirdi. Dönemin İçişleri Bakanı olan Süleyman Soylu, FATF’ın adımı üzerine şu ifadeleri kullanmıştı:

soylu.jpg

"Kavala’yı, Demirtaş’ı serbest bırakmadık. PKK ve FETÖ ile mücadelede kimseden talimat almadık. Onların PKK’sına Suriye’de fırsat tanımadık, eksiğimiz bu."

2906krt01a-tum.jpg

AYNI HÜKÜMETLE GRİ LİSTEYE GİRDİK ŞİMDİ ÇIKTIK AMA ‘BAŞARDIK’

Türkiye 3 yıl önce ‘kara para aklama’ ve ‘terörizmin finansmanı’ ile mücadele konusunda ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu gri listeye girdi. O dönemin görevli bürokratları kararı siyasi olarak değerlendirdi. Aradan geçen bu zamanın ardından Türkiye gri listeden çıktı. Bunun mesajlarını da Mehmet Şimşek önceden vermişti. Dün sosyal medyadan paylaşım yapan Şimşek ‘başardık’ paylaşımı yaptı.

foto1.jpg

Türkiye mevcut hükümet döneminde Ekim 2021’de ‘Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü’ (FATF) tarafından ‘Gri liste’ye alındı. 3 yıl önce ‘kara para aklama’ ve ‘terörizmin finansmanı’ ile mücadele konusunda ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu listeye Türkiye, Ürdün ve Mali ile birlikte girmişti. Aradan geçen bu süre zarfında (FATF) defalarca toplanmış fakat ülkeyi bu listeden çıkarmamıştı. O dönemde görevde olan bürokratlar kararın ‘siyasi’ olduğunu savunuyordu. Seçim sonrasında yine aynı hükümet döneminde yeniden ekonomi dümeninin başına geçen Mehmet Şimşek ise Türkiye’nin ‘Gri liste’den çıkabilmesi için ciddi adımlar attığının mesajını her seferinde verdi. 3 yılın sonunda Türkiye FATF ‘Gri Liste’sinden çıkarıldı. İktidar temsilcileri ise sanki daha önce başka bir hükümet döneminde bu listeye girilmiş gibi şimdi de çıkılmasıyla övündü. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin, FATF gri listesinden çıkış haberini resmi açıklama öncesi sosyal medya hesabı üzerinden ‘Başardık’ mesajıyla paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır” denildi. Bakanlığın açıklaması şöyle sürdü: FATF toplantısında ülkemiz Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet şimşek tarafından temsil edilmiştir. Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör paydaşlarımızın katkısıyla elde edilen bu sonuç, finansal sistemimize güveni daha da artırarak program hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır. Bu sürece katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir. Bu çerçevede, MASAK ve diğer kurumların idari ve teknik kapasitesi daha da güçlendirilecek; gerektiğinde yasal ve idari düzenlemeler aynı hassasiyetle hayata geçirilecektir.” Bu açıklamanın ardından sosyal medyada ‘aynı hassasiyeti bu listeye bizi sokanlar için de gösterin’ mesajı paylaşıldı.

‘GÖZETİM SÜRECİNE TABİ OLMAYACAK’

fatf.jpg

FATF tarafından yapılan açıklamada “FATF genel kurulu, karşılıklı değerlendirmeler sonucu tespit edilmiş olan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularındaki stratejik eksiklikleri gidermekte kat etmiş oldukları önemli mesafe nedeniyle Jamaika ve Türkiye’yi kutlamaktadır. Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF’nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

‘KARAR PİYASALARA OLUMLU YANSIYACAK’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış oldukları eylem planı sayesinde, Türkiye’nin dün gri listeden çıktığını belirtti. “Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların, Türkiye’nin finansal sistemine olan güveninin daha da güçlendiğini” savunan Yılmaz, şunları kaydetti: “Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz.”

YERLİKAYA: MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya göreve geldiği günden beri hemen her gün yasadışı örgütlere karşı yapılan operasyonları sosyal medya hesabından duyuruyordu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da benzeri çalışmalar yürüttüklerine dair mesajlar veriyor ve gri listeden çıkışın ilk hedef olduğunu belirtiyordu. Yerlikaya “Ülkemizin gri listeden çıkmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Başta terör ve o hainlerin finansmanına yönelik olmak üzere, organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle, göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle, kara para aklayan suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.”

BOLAT: POLİTİKALARIMIZ BAŞARILI OLDU

Ticaret Bakanı Ömer Bolat mesajında şu ifadeleri kullandı: “Uyguladığımız ekonomi politikaları, ülkemizin uluslararası alandaki güvenirliliğini ve ekonomik istikrarını pekiştirmeye devam etmektedir. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 3 yılda bir açıklanan gri listeden çıkarılmış olmak, uyguladığımız politikaların başarılı olduğunun göstergelerinden biri oldu. Kararlılıkla uyguladığımız politikalar, ihracatta yakaladığımız ivme, ithalatı ve dış ticaret açığını etkili ticaret politikaları tedbirleriyle azaltmamız ve uyguladığımız reformlar ülkemizi her geçen gün daha da ileri taşımakta ve Türkiye’nin küresel ekonomik sistemdeki yerini sağlamlaştırmaktadır.”

SOYLU: TALİMAT ALMADIK KARAR SİYASİ

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gri listeye girdikten sonra “Terörizmin en çok maliyet yüklediği ülke biziz. Bunun siyasi bir karar olduğunu biliyoruz. Terörü finanse eden Avrupa’dır. Bizi gri listeye alıyorlar da peki ya terörü destekleyen Amerika? Dünyanın en büyük tiyatrosudur. ‘Bir eksiğimiz vardı. Osman Kavala’yı serbest bırakmadık, Demirtaş’ı serbest bırakmadık, PKK ve FETÖ ile mücadelede kimseden talimat almadık. Onların PKK, PYD’sine Suriye’de fırsat tanımadık, eksiğimiz bu” demişti.

‘ŞİMDİ BAHANE KALKTI BAKALIM GELECEKLER Mİ?’

Ekonomistler de gri liste kararını değerlendirdi. Ekonomist Mustafa Sönmez “Gri listeden çıkarılmış Türkiye. Niye gri liste ayıbını taşıyordu? Kara para yıkayan, terörü finanse eden ülke olduğu iddiasıyla. Peki ne yapıldı? Kısa adı FATF olan kuruluşa gerekli mevzuatı çıkardık güvencesi verildi hepsi bu. Mevzuatla hallolur mu karanlık. Hukuksuz ülkede? Gri liste, sıcak paranın gelmemesi için bir bahaneydi, kafadan Türkiye’nin üstünü çiziyorlardı. Şimdi bahane kalktı, bakalım gelecekler mi, ne kadar, gelecekler de ne olacak, döviz daha da düşürülürse olacakların farkında mı Şimşek ve şürekası? Deve gibi yönetim, neresini düzelteceksin” yorumunu yaptı.

‘SOKAN DA ONLAR ÇIKARANLAR DA’

Ekonomist İris Cibre “Neye odaklandığımız önemli 22 senedir bu ülkeyi bu hükümet yönetiyor, ne yazık ki gri listeye sokan da onlar, çıkaran da... Bu, baştan olmaması gerekendi zaten. Fakat çıktık işte. Gri liste bir kara leke. Globalde bakış açısı için önemliydi. Ben memnunum, Burkina Faso liginde olmamalıydık” dedi.

‘HARCANAN ZAMAN VE PARAYI KİM ÖDEYECEK?’

Araştırmacı Dr. Naim Babüroğlu “Gri listeden çıkmak güzel bir haber. Ama başarı mıdır tartışılır. Sürücü hatası nedeniyle araç kazası yapıyorsun ve ağır hasar oluşuyor. Araç onarılınca, ben başardım diyorsun. Neden kurallara uymadın ve kaza yaptın? Araç için harcanan zaman ve parayı kim ödeyecek?” yorumunu yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN