Türkiye haritası kıpkırmızı! Diri fay haritası güncellendi: En riskli deprem bölgeleri oralar

Türkiye haritası kıpkırmızı! Diri fay haritası güncellendi: En riskli deprem bölgeleri oralar

Türkiye depremlerle sarsılmaya devam ediyor. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremi 11 ilde büyük yıkıma neden olurken gözler İstanbul ve Türkiye haritasına çevrilmiş durumda. Vatandaşlar 'Türkiye'nin hangi bölgelerinde deprem bekleniyor? İstanbul depremi olacak mı?' sorularını araştırırken Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yeni bir harita yayımlandı. Türkiye haritası kıpkırmızı! Diri fay haritası güncellendi. En riskli deprem bölgeleri oralar!

Milyonlarca vatandaş son dakika deprem haberlerini yakından takip etmekte. Kahramanmaraş ve Hatay merkezli yaşanan depremlerde binlerce canımızı kaybederken gözler yeni depremlere çevrilmiş durumda. Türkiye küçük çaplı depremlerle sarsılmaya devam ederken gözler uzmanların uyarılarına çevrildi. Gelen son dakika uyarısı ise herkesi korkuttu. Türkiye haritası kıpkırmızı! Diri fay haritası güncellendi. En riskli deprem bölgeleri oralar. İşte Türkiye'nin deprem beklenen o illeri...

TÜRKİYE HARİTASI KIPKIRMIZI! 24 İL FAY HATTI ÜZERİNDE

MTA’nın yenilenen Diri Fay Haritası, deprem araştırmaları ve önlemlerinde önemli bir rehber niteliğinde. Türkiye’nin dört bir yanındaki kurum ve kuruluşlar, bu haritayı kullanarak deprem riskine karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olmayı hedefliyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin kent merkezi doğrudan aktif fay üzerinde bulunuyor. Ayrıca 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde yer alıyor.

yeni-proje-2024-08-03t131135-240.jpg

Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi'nden başlayıp, Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor. Bu fay hattı Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce, Bolu, Merzifon, Erzincan, Erzurum ve Van üzerinden geçiyor. Ege Bölgesi'nde ise Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes ovaları boyunca diri fay hatları uzanıyor. Bu hatlar Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i kapsıyor.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

MTA Diri Fay Haritası'na göre, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye ve Siirt birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum ise ikinci derece riskli bölgeler arasında bulunuyor.

yeni-proje-2024-08-03t131150-385.jpg

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir ise üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.

EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Deprem riskinin en az olduğu iller arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN