Türkiye dünyanın ilk 10’u arasında! Kullanılan her 100 kilogramdan 97’sini üretiyor…

Türkiye dünyanın ilk 10’u arasında! Kullanılan her 100 kilogramdan 97’sini üretiyor…

Türkiye tohum ekiminde büyümeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tohumculukta dünyanın ilk 10’u arasında olduğunu açıklarken, kullanılan her 100 kilogramdan 97’sini ürettiğini belirtti…

Afyonkarahisar’da Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen “Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamındaki Tohum Dağıtım Töreni’nde, tohumculuk sektörünün önemini vurgularken, Türkiye’de bu konuyla ilgili doğru bilinen yanlışlar olduğunu da açıkladı.

TÜRKİYE DÜNYA LİSTESİNDE İLK 10’DA

Gıda arz güvenliği bakımından da bu işin ilk başlangıcının tohum olduğunu söyleyen Yumaklı şu ifadelere yer verdi:

"Tohumla alakalı bütün söylenenlerin veya o doğru bilinen yanlışların bir kenara bırakılarak, şu birkaç tane konunun bilinmesini özellikle istirham ediyorum. Birincisi, tohumculukta Türkiye dünyanın ilk 10 ülkesi arasındadır. Artık tohumla alakalı çalışmaları üst düzeyde olan bir ülke olarak anılmaktadır. Türkiye'de kullanılan her 100 kilogram tohumun 97 kilogramı bu ülkenin topraklarında üretilmektedir. Ata tohumlarımız sertifikalandırıldıktan ve teyit edildikten sonra diğer tohumlarda olduğu gibi gen bankamızda koruma altına alınmaktadır."

turkiyede-tohumculuk-1.jpg

Yumaklı, tohumla ilgili bakanlığın Tarımsal Araştırma Geliştirme Genel Müdürlüğü’yle özel sektördeki pek çok firmanın AR-GE çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Türkiye’den 117 ülkeye tohum ihracatı yapıldığını söyleyen Yumaklı, "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi de işte bütün bu aslında haklı olmayan tartışmaların ötesinde Türkiye'de ekilmeyen bir karış toprağın kalmamasını sağlamak üzere bakanlığımızdaki ilgili arkadaşların çalışmalarının bir ürünü. Sadece Afyonkarahisar'da yapılmıyor, Türkiye'nin bütün illerinde benzer projeler yapılarak üreticilerimize destek olunmaya devam ediliyor. Tarım arazilerinin etkin kullanılması, nadasa ayrılan alanların mümkün olduğu ölçüde daraltılması ve nihayetinde de bitkisel üretimin artırılması temel hedefimiz." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN