Türkiye deprem haritası yeniden oluşturuluyor: Yeni fay keşfedildi!

Türkiye deprem haritası yeniden oluşturuluyor: Yeni fay keşfedildi!

Türkiye'nin deprem riskine karşı diri fay hatlarını haritalamak için önemli bir çalışma başlatıldı. TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen proje kapsamında 2025'e kadar tüm aktif fay hatları belirlenecek ve kamuoyuyla paylaşılacak. Öte yandan Doğu Anadolu Fayı'na bağlı yeni bir fay daha keşfedildiği açıklandı.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversite işbirliğiyle "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu" kuruldu. 100 bilim insanı ve araştırmacı, 19 ayrı noktada 128 diri fayda saha çalışmaları yürütüyor. 6 Şubat 2023 Pazarcık depreminin merkez üssünde paleosismolojik araştırmalar yapılıyor. İlk aşamada Narlı fayı üzerinde iki hendek açıldı.

yeeee.jpg

YENİ FAY HATTI KEŞFEDİLDİ

Yeni bir fay hattı keşfedildi. Bu fay hattı, Doğu Anadolu Fayı'na bağlı ve Narlı fayından bağımsız olarak hareket ediyor. Türkiye Deprem Tehlike Haritası güncellenecek. Bu sayede deprem riski daha iyi belirlenebilecek ve gerekli önlemler alınabilecek.

90.jpg

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, yaşanan depremlerin acısını halen unutmadıklarını ve bu bağlamda geleceğe yönelik bilim temelli çözümler oluşturmak için gece gündüz çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

TARİH 2025

Mandal, diri faylar veya fay segmentleri üzerinde paleosismoloji temelli yürütülen çalışmalarla 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın güncelleneceğini' anlattı. Mandal, 2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif, diri fay hatlarının paleosismolojik haritalarını çıkarmış olacaklarını ve bunu bütün kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

56.jpg

'YENİ FAY HATTINDA HAREKET GERÇEKLEŞMİŞ'

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı fayında yapılan çalışmalarda yeni bir fay hattı keşfedildiğini ifade etti. Bu fay hattının Doğu Anadolu Fayı'na bağlı ve Narlı fayından bağımsız olarak hareket ettiğini ifade eden Sözbilir "Depremle birlikte fayın hareketinin nasıl olduğunu görebiliyoruz. Bu harekete baktığımızda buradaki hareketin Narlı fayının hareketiyle çok fazla uyuşmadığını saptamış durumdayız. Yani farklı bir fay türü niteliğinde bir hareket gerçekleşmiş burada." dedi.

1222.jpg

Uzmanlara göre, bu çalışmalar, Türkiye'nin deprem riskinin daha iyi anlaşılmasına ve gelecekteki depremlere karşı vatandaşların daha hazırlıklı olmasına yardımcı olacak. Yetkililerin bu çalışmaları dikkate alarak gerekli adımları atması ve deprem riskinin azaltılması için gereken yatırımları yapması önem taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN