Türkiye ateş çemberinde! O kentte oturanlar 7 üzeri depreme hazır olun: Batum'dan Zonguldak'a kadar gidiyor!

Türkiye ateş çemberinde! O kentte oturanlar 7 üzeri depreme hazır olun: Batum'dan Zonguldak'a kadar gidiyor!

Türkiye adeta ateş çemberinde! O kentte oturanlar 7 üzeri depreme hazır olun! Batum'dan Zonguldak'a kadar gidiyor! Uzman isim uyardı...

Giresun'da meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki deprem sonrasında yer bilimciler, Karadeniz Bölgesi için önemli uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Karadeniz'in deprem açısından sanılanın aksine güvenli olmadığını belirtti.

UZMAN İSİM ÜSTÜNE BASA BASA AÇIKLADI

Prof. Dr. Süleyman Pampal kimdir, kaç yaşında? Prof. Dr. Süleyman Pampal hayatı ve biyografisi! - Haberler

Hürriyet'e konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal, Karadeniz'deki en büyük riskin Kuzey Anadolu Fayı'na (KAF) olan yakınlık olduğunu vurguladı. Pampal, “Türkiye’nin dünya ölçeğinde hatırı sayılır fayı Kuzey Anadolu Fayı’dır. Bu fay Yunanistan’dan Gökçeada, Bozcaada, Tekirdağ, Ganos fayı, Orta Marmara fayı, Marmara Denizi, İzmit, Sakarya, Bolu, Erzincan ve Van’a kadar uzanıyor. Bu fay yaklaşık 1500 kilometre boyunda, doğrultu atımlı ve sağ yönlü aktif bir fay” dedi.

"10 TANE 7 ÜZERİ DEPREM ÜRETTİ"

Türkiye'de kaç deprem fay hattı var? İşte fay hattı sorgulama ekranı

KAF’ın tarihsel ve güncel dönemlerde Türkiye’nin en yıkıcı depremlerini ürettiğini belirten Pampal, “Bu fay hem tarihsel hem de güncel dönemde Türkiye’nin en yıkıcı depremlerini üretiyor" ifadelerini kullanan Pampal, "Güncel dönemi ele alacak olursak depremler 1912’de Tekirdağ’da başladı, 1939 Erzincan’da devam etti ve bundan sonra da 1942, 1943, 1944, 1957, 1967, 1992 ve 1999 da dahil olmak üzere tam 10 tane 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretti. Bu fay şimdi ise İstanbul’u tehdit eden deprem olarak gündemimizde” diye konuştu.

Giresun’da yaşanan depremi değerlendiren Pampal, “Dün deprem meydana gelen Giresun da dahil olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nin yerleşim yerleri, KAF’a 50 ila 100 kilometre mesafede yer alıyor. Bu mesafe ise depremin yıkıcı etkisi bakımından oldukça yakın sayılıyor” ifadelerini kullandı.

Giresun açıklarında deprem

Bolu'da da önemli bir uyarıda bulunan Pampal, “Bolu’nun içinden geçen ve Kaynaşlı’dan Gerede’ye doğru uzanan kırılmamış bir parça var. KAF’ın bir bileşeni olan, Düzce fayı denen fayın devamı niteliğinde olan bu parça, Bolu’da 7 ve üzeri yıkıcı bir deprem üretme potansiyeline sahip” dedi.

Karadeniz'de denizin içinden geçen ve kıyıya paralel ilerleyen bir fay hattının Batum’dan Zonguldak’a kadar uzandığını belirten Pampal, “Karadeniz’de en yakın tarihte 3 Eylül 1968’de Bartın merkezli deprem meydana gelmişti. Bu, Karadeniz kıyı şeridinde, aletsel olarak kaydedilebilen en büyük depremdir. Bu fayın tarihinde başka büyük depremler yok. Karadeniz’in içinden geçen fayda yakın tarihte büyük bir deprem beklenmiyor. Olmaz değil fakat şu anda fayın üzerinde sadece küçük deprem hareketleri meydana geliyor. Bu fayın üzerinde anormal bir sismik aktivite belirlenmiş değil. Bu sebeple bizi bu faydan ziyade KAF korkutuyor” diye ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN