Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), AK Parti'nin "sokak hayvanlarının uyutulması" yönündeki yasa tasarısını "katliam" olarak nitelendirdi. Maliyet nedeniyle 5199 sayılı kanunda yer alan kısırlaştırma ve aşılama işlemlerinin yapılmadığını belirten hekimler, ötanazinin kısırlaştırmadan daha maliyetli ve zor olacağını ifade etti. Veteriner hekimler, "Evrensel hekimlik değerlerine uygun olarak, bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız." dedi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), AK Parti'nin "sokak hayvanları itlaf edilsin" yönündeki yasa teklifine ilişkin açıklama yaptı. Veteriner hekimler, Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin hazırlanan yeni yasa tasarısının kendilerinin görüşü alınmadan yapıldığını söyledi.
'TASARI HAKKINDA BASINDAN BİLGİ ALDIK'
"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde hazırlanan yasa değişiklik tasarısı hakkında basından bilgi aldık." diyen veteriner hekimler, bu tasarının TBMM’ye gelmesinden önce endişelerini dile getirdi.
'YASA ÇIKSA DA ÖTANAZİ YAPMAYACAĞIZ'
Veteriner hekimler, sağlıklı hayvanlara ötanazi ve itlaf uygulamasının etik, insani ve vicdani olmadığını belirtti.
"Evrensel hekimlik değerlerine uygun olarak, bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız." diyen hekimler, bu yöntemin maliyet açısından da avantajlı olmadığını söyledi.
Hayvana ötanazi yapılmadan önce uygulanacak prosedürler ile kısırlaştırmadan daha maliyetli ve zor olacağını dile getiren veteriner hekimler, "Ötanazi, sadece ölümle karşı karşıya kalınması ve acının hafifletilemediği durumlarda tıbbi gerekçelerle uygulanabilir." dedi.
Kısırlaştırma işlemlerinin maliyetli olduğu gerekçesiyle yapılmadığını söyleyen veteriner hekimler, sağlıklı hayvanlara ötanazi yapmanın "katliam" olduğunu vurguladı.
5199 SAYILI KANUN UYGULANMADI
Veteriner hekimler, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na rağmen denetim yapılmadığını, bütçe ayrılmadığını, kanunun gereğini yapmayanlara ise yaptırım uygulanmadığını dile getirdi.
"Yerel yönetimlerin birkaçı dışında, Kanun'a uygun hareket eden belediye yok." diyen hekimler, sahipsiz hayvan popülasyonunun bu nedenle sorun haline geldiğini belirtti. Hayvan haklarının seçimden seçime hatırlandığını ifade eden hekimler, "Yerel yönetimler geçici bakımevleri kurup, sahipsiz hayvanları tedavi ve rehabilite ederek kısırlaştırıp, aşılayarak geri bırakmalıydı." şeklinde konuştu.
'TÜRKİYE'YE 20 YIL KAYBETTİRİR'
Veteriner hekimler, yeni tasarının sahadan ve bilimsellikten uzak, uygulanması mümkün olmayan değişiklikler içerdiğini belirterek, "İletişim çağında Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizin uluslararası kamuoyunda algısını olumsuz olarak etkileyecektir." dedi. Hekimler uygulamanın, Türkiye’ye bu alanda 20 yıl daha kaybettireceği kaygısını taşıdıklarını ifade etti.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Veteriner hekimler, hayvan hakları sorununa ilişkin çözüm önerilerini de sıraladı:
- Büyükşehir belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalı.
- Yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalı.
- Geçici bakımevlerinde çalışan yardımcı personel eğitilmeli.
- Kısırlaştırma çalışmalarında veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden destek alınmalı.
- Sahipli hayvanlar ve ticari satışlar denetim altına alınmalı.
- Sahipsiz hayvanların sokaktan sahiplenilmesi özendirilmeli.
- Hayvan sahiplenme şartları yeniden düzenlenmeli.
- Sokağa terkedilen hayvanların sahiplerine yaptırım uygulanmalı.
- Kırsal yerleşim alanları ve tarım işletmelerindeki hayvanlar denetim altına alınmalı.
- Sivil toplum örgütleri ve gönüllülerden yardım alınmalı, destekleri istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmeli.
Veteriner hekimler, bu önerilerin dikkate alınarak, hayvan hakları konusunda kalıcı ve etkili çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.