Toplanması yasak olan bitkiyi köyüne ekti köşeyi döndü! Kilosunu 2000 TL’den satıyor paraya para demiyor

Toplanması yasak olan bitkiyi köyüne ekti köşeyi döndü! Kilosunu 2000 TL’den satıyor paraya para demiyor

Kastamonu’da yaşayan Ziraat Mühendisi Ferdi Doğru, toplanması yasak olan bitkiyi köyüne ekti köşeyi döndü. Yetiştirdiği bitkinin kilosunu 2000 TL’den satan Doğru, resmen paraya para demiyor…

Kastamonu’nun köylerinden birinde, Ziraat Mühendisi Ferdi Doğru, doğada toplanması yasak olan salep bitkisini yetiştirmeye başladı. Yüksek fiyatlarıyla dikkat çeken bu bitki, ilaç ve dondurma yapımında kullanılıyor. Salep yetiştiren Ferdi Doğru, bir dönümlük arazisinden elde ettiği 400 kilogram ürünle 800 bin lira kazanç sağladı.

TARLASINA EKTİ KİLOSUNU 2000 TL’DEN SATIYOR


Kastamonu'nun köylerinden birinde, Ziraat Mühendisi Ferdi Doğru, doğada toplanması yasak olan salep bitkisini tarlasına ekerek büyük bir başarıya imza attı. 2023'te başlatılan “Doğan Toplama Değil Tarlada Salep Yetiştiriciliği” projesi kapsamında, Doğru bir dönümlük araziye salep ekimi yaptı. Elde ettiği 400 kilogram salep ile 800 bin lira kazandı.

Salep bitkisi, kilosu 2 bin liraya satılıyor. Bu ürün, özellikle dondurma ve ilaç yapımında kullanılıyor. Doğru, bir dönüm tarladan elde ettiği bu yüksek kazancın, salep üretiminin ne kadar kârlı olabileceğini gözler önüne seriyor.

kastamonuda-salep-yetistiren-ferdi-dogru-1.jpg

YAYLADA KEŞFETTİ HAYRAN KALDI


Ziraat Mühendisi Ferdi Doğru, salep bitkisini tarlasında yetiştirmeye karar vermeden önce üniversite yıllarında, annesiyle birlikte yaylada keşfettiği bu bitkiye hayran kalmıştı. Kastamonu'ya yerleşerek salep üretimine başlayan Doğru, üretim sürecinin zorluğuna rağmen bu işin yüksek kar marjı sunduğunu belirtiyor.

"Bir dönümlük araziye 200 kilogram salep diktiğinizde, üretimin iki katına çıkması gerekir. Bu da yaklaşık 400 kilogram ürün elde etmek demek. Bunu 2 bin lira ile çarptığınızda, 800 bin lira gibi bir kazanç elde ediyorsunuz," diyen Doğru, salep üretiminin kârlı olduğunu, ancak işçiliğin zor olduğunu da ifade etti. Yine de, diğer tarımsal ürünlerle karşılaştırıldığında, salep üretiminin kazanç açısından oldukça avantajlı olduğunu vurguladı.

kastamonuda-salep-yetistiren-ferdi-dogru-2.jpg

SALEP YETİŞTİRİCİLİĞİ NEDEN YASAKLANDI?


Salep, Türkiye'de az miktarda bulunan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir bitki türüdür. Salep bitkisini doğadan toplamak, Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında yasaklanmıştır. Bu yasak, salep bitkisinin doğada korunmasını ve tükenmesinin engellenmesini amaçlamaktadır.

Ferdi Doğru'nun tarlasında salep yetiştirmesi, bu yasaklara uyularak, doğal ortamda toplama yerine kontrollü ve sürdürülebilir üretimi mümkün kılmaktadır. Doğru, bu sayede salep bitkisini doğaya zarar vermeden üretmeyi başarmaktadır.


Ferdi Doğru, salep yetiştiriciliğinin hem ekonomik açıdan kârlı hem de sürdürülebilir bir tarım yöntemi olduğunu belirtiyor. Salep üretiminin yüksek kar marjı sunması, çiftçilerin ilgisini çekiyor. Ancak, üreticilerin bu alanda başarılı olabilmesi için dikkatli bir şekilde ürünlerine bakım yapması ve tarlalarını iyi yönetmeleri gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN