Enerji Bakanlığı kamuoyunda tepkiye neden olan Ceyhan Limanı’ndan İsrail’e petrol taşındığı iddiasını yalanladı. Ancak Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının son durağı olan Ceyhan’dan taşınmayan petrolün ne yapıldığı açıklanmadı. Gazeteci Metin Cihan’ın ortaya çıkardığı belgelerde ise Türkiye’nin farklı limanlarından İsrail’e petrol taşınmaya devam edildiği görülüyor.
FEYZA NUR ÇALIKOĞLU
Enerji Bakanlığı, Azerbaycan petrolünün Türkiye üzerinden İsrail’e sevk edildiği iddiasını yalanladı ama Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının son durağı olan Ceyhan’dan taşınmayan petrolün ne yapıldığını izah edemedi. Ortaya çıkan yeni belgeler ise sevkiyatın aynen sürdüğünü gösterdi.
İsrail, Filistin’de 13 aydır soykırıma devam ediyor. Eli kanlı Tel Aviv hükümetiyle ticaretin tamamen sonlandırıldığını duyuran iktidar ise KARAR’ın ortaya çıkardığı belgeler sonrası zor durumda kalıyor. Katliamın başından beri Türkiye Varlık Fonuna bağlı BOTAŞ’ın SOCAR şirketiyle yaptığı ortaklık sonucu Azerbaycan petrolünün Türkiye üzerinden İsrail’e sevk edildiği iddiasına yönelik ilk defa önceki akşam bir açıklama yapıldı. Enerji Bakanlığı “Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı, Azerbaycan ve Gürcistan arasında 18 Kasım 1999’da imzalanan milletlerarası anlaşma ve bunun ekini teşkil eden ev sahibi hükümet anlaşmalarına istinaden işletilmektedir. Hattın Türkiye kesiminin işletimi BOTAŞ International A.Ş. tarafından BTC ortakları ile imzalanan İşletme Anlaşması çerçevesinde yürütülmektedir. Söz konusu anlaşmalar kapsamında hattı işleten BOTAŞ International AŞ’nin petrolün alım satımına yönelik herhangi bir dahli ya da tasarrufu bulunmamaktadır. Ceyhan’dan İsrail’e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye’nin buna izin verdiği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Petrolü BTC üzerinden taşıtarak Haydar Aliyev Limanı’ndan dünya pazarlarına satışını yapan şirketler, Türkiye’nin İsrail’e yönelik ticarete son verme kararına saygı duymuş ve teslim noktası İsrail olan herhangi bir yükleme gerçekleşmemiştir” dedi.
HALEN SÜRÜYOR
Açıklamayı değerlendiren gazeteci Metin Cihan “Bakanlık, ‘Ceyhan’dan İsrail’e mayıstan beri petrol sevkiyatı yok’ diyor. İki konuda itiraf var. İlk olarak sevkiyat Ceyhan’dan yok ama başka limanlarımızdan var. İkincisi, mayısa kadar Ceyhan’dan da vardı. S&P Global raporuna göre; 2024’te Derince, Toros, Dikili, Dörtyol, Diliskelesi, Yalova, Limas, Marmara Ereğlisi, Ereğli, Mersin, Yarımca, İskenderun ve Ceyhan limanlarından kalkan petrol, yakıt ve kimyasal yük tankerleri İsrail limanlarına vardı. Bu sevkiyatlar hâlâ devam ediyor. Ticaret yasağı bu durumu etkilemedi” ifadelerini kullandı.