Bu yıl o ürüne olan talep oldukça fazla. Öyle ki tezgaha iner inmez adeta yok oluyor. Kahramanmaraş’ta hasadın başladığı günden beri üreticinin yüzünü güldürüyor. Üstelik fiyatı da dudak uçuklatıyor. İşte detaylar…
Kahramanmaraş'ta hasat dönemi coşkuyla başladı! Üreticiler, bu yıl 20 bin ton rekolte beklediklerini duyurdu. Özellikle Amerika’nın 'Chandler' cevizine rakip olarak öne çıkan 'Maraş-18' cevizinin 10 bin tonu ihraç edilecek. Bu yıl, cevizler tezgaha inmesiyle birlikte hızlı bir şekilde kapış kapış satılıyor.
YÜKSEK ARAZİDE TARIMSAL ÇEŞİTLİLİK
Kahramanmaraş, 350 metreden 3 bin metreye kadar yükselen arazileriyle tarımsal çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Çağlayancerit, Pazarcık, Elbistan, Ekinözü ve Dulkadiroğlu ilçelerinde yoğun olarak üretilen ceviz, bölge ekonomisinin en önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Türkiye’nin tarımsal üretiminde 27. sırada bulunan Kahramanmaraş, bu yıl 50 bin dekar alanda ceviz üretimi gerçekleştiriyor.
MARAŞ-18 CEVDİZİ, DÜNYADA TANINIYOR
Maraş-18 cevizinin kalitesi, yurt dışına yapılan ihracatla da kendini gösteriyor. İran, Irak, Rusya ve Suudi Arabistan’a ihraç edilen bu ceviz, modern tarım teknikleri kullanılarak elde ediliyor. Ceviz hasadı, klasik yöntemlerin yanı sıra ceviz çırpma ve soyma makineleriyle de gerçekleştiriliyor. Üreticiler, hasadın ardından cevizleri çuvallarla şehir merkezine getirerek pazara sunuyor.
ÜRETİCİLERİMİZİN YORUMLARI
Ceviz üretimi yapan Kadir Öztürk, Maraş-18 cevizinin Türkiye’de tescilli bir ürün olduğunu belirtti. Öztürk, "Hasat edilen cevizler, kışlık kuruyemiş olarak kullanılıyor. Ayrıca cevizden sucuk ve muska gibi ürünler de elde ediliyor" ifadelerini kullandı.
Cevizleri 16 kilogramı 3 bin liradan satan üretici Mehmet Ali Tekin, "Biz ceviz üretiyoruz ve satıyoruz. Ceviz ile balı karıştırıp tüketenlerin kalbine de iyi geldiği söyleniyor" dedi. Cevizler, tezgahlarda hızla tükenirken, alıcılar için de cazip bir seçenek haline geliyor.