Tel Aviv'le ticareti kesmeyen Ankara'dan bir skandal adım daha: İsrail'in çöpünü de alıyoruz

Tel Aviv'le ticareti kesmeyen Ankara'dan bir skandal adım daha: İsrail'in çöpünü de alıyoruz

Türkiye, başta Avrupa olmak üzere dünyanın çöpünü depolamaya devam ediyor. 2024'ün ilk 3 ayında toplam 273 bin 988 ton çöp ithal edildi. Bu çöplerin büyük kısmı Adana'ya gönderildi. Gazze'de soykırım yapan İsrail'le her türlü ticaretin durdurulması istenirken İsrail’den alınan çöpün bedeli ise 1 milyon 304 bin 565 doları buldu.

Everyday Plastic ve Çevresel Soruşturma Ajansı’nın (EIA) araştırmasına göre, 2022 yılında ilk kez ortaya çıktığından beri eleştirilen çöp ticaretine son verilmedi. Araştırma kapsamında İngiltere'de takip edilen geri dönüşüm atıklarının yüzde 70'inin yakıldığı, geri kalanının ise başta Adana'ya olmak üzere ihraç edildiği tespit edildi. Türkiye, 2024'ün ilk 3 ayında dünyanın her yerinden gelen toplam 273 bin 988 ton çöpü, toplam 36 milyon 101 bin 854 dolara satın aldı.

ATIKLARIN ARASINA 40 İZLEME CİHAZI YERLEŞTİRİLDİ

Everyday Plastic ve Çevresel Soruşturma Ajansı’na (EIA) bağlı gönüllüler Temmuz 2023 ve Şubat 2024'te İngiltere genelinde toplam 40 izleme cihazını (Apple AirTag) yumuşak plastik torbalar ve ambalajların içine paketleyerek Sainsbury’s ve Tesco mağazalarının önündeki toplama noktalarına bıraktı.

ÇÖPLERİN ÇOĞU ADANA'YA GELİYOR

Yumuşak plastik ambalaj atıklarının yüzde 70'inin yakıldığı tespit edildi ki bu işlemin geri dönüşümle uzaktan yakından ilgisi yok. Hatta platsik yakmak doğaya verdiği zararla iklim krizini tetikleyen bir yöntem. Atıkların geri kalanı ise yumuşak plastik atığı daha düşük değerli ürünlere dönüştüren geri dönüşüm tesislerine gönderildi. Bu atıkların çoğu Adana'ya geldi.

TÜRKİYE'NİN ÇÖP İTHALATI 2022'DE ORTAYA ÇIKTI

Dünyanın birçok yerinden gelen çöplerin Adana'ya bırakıldığı 2022’de tespit edilmiş ve hükümet, “Türkiye Avrupa’nın çöplüğü mü?” ifadesiyle eleştirilmişti. Dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise kesin bir dille “plastik atık” alınmadığını, ithal edilenin “değerli ham madde” olduğunu savunmuştu. Yapılan yeni araştırmayla çöp ticaretine devam edildiği ortaya çıktı.

Mehveş Evin'in Kısa Dalga’da yer verilen haberine göre, Küçük bir atık şirketleri grubu olan Eurokey'in ambalaj atığı ihracatçısı akreditasyonu 2022 yılında Çevre Ajansı (EA) tarafından askıya alınmıştı. Sebep ise şirketin Türkiye, Polonya ve Hollanda'daki alanlara plastik atıklarını ihraç etme biçimindeki ihlallerdi. Türkiye, 2022’de plastik çöp ithalatında Avrupa'da birinci, dünyada ikincisi oldu.

TONLARCA ÇÖP 36 MİLYON DOLARA SATIN ALINDI

Aradan 2 yıl geçti. Descartes Datamyne’ın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2024'ün Ocak, Şubat, Mart aylarında Türkiye, toplam 273 bin 988 ton çöpü, toplam 36 milyon 101 bin 854 dolara satın aldı. Çöp ticareti yapılan ülkeler arasında Avrupa'nın yanı sıra ABD, İsrail, Fas, Lübnan, Irak, Libya, Yemen, Tanzanya ve Tunus da yer alıyor.

Veriler incelendiğinde plastik atık ithalatının aydan aya değiştiği de görülüyor. Ocak ayında 11 milyon 612 bin 337 dolarlık çöp ithalatı yapılırken şubatta düşüş yaşanmış. Mart ayında ise 15 milyon 679 bin 984 dolarla en yüksek miktara ulaşılmış.

TÜRKİYE, İSRAİL'DEN ÇÖP ALMAYA DEVAM EDİYOR

İsrail, Filistin topraklarındaki soykırımına 1 yıldır devam ederken Türkiye, İsrail'le olan ticari ilişkileri kesmiyor. Ticari gemiler, Türkiye limanlarından İsrail limanlarına kalkmayı sürdürüyor. 2024'te Türkiye'deki hangi şirketin hangi ülkeden plastik aldığı henüz bilinmiyor ancak Türkiye'nin İsrail'den ilk üç ayda 1 milyon 304 bin 565 dolar karşılığında plastik çöp aldığı belirtiliyor.

Öte yandan Aralık 2023'te AK Partili Bilal Nadir Gök’ün sahibi olduğu Adanus şirketinin İsrail’le çöp ticareti yaptığı öğrenilmiş, İsrail'le ticareti durdurması istenen Gök, çağrıya olumlu yanıt vermişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN