İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu'da 12 yenidoğan bebeğin ölümüne yol açan "Yenidoğan Çetesi"ne yönelik ikinci dalga operasyonunda 18 şüpheli hakkında fezleke hazırlandı. Çete üyelerinin yargılanması sürerken, bir savcıya yönelik tehdit de dosyaya dahil oldu.
İstanbul'da, bebek acil hastalarını anlaşmalı özel hastanelere sevk eden ve bu sevkler sonucu ölümlerine neden oldukları iddia edilen 18 şüpheli hakkında fezleke hazırlandı. Söz konusu şüphelilerin, yenidoğan ünitelerindeki ölümleri gizlemek amacıyla çeşitli yöntemlere başvurdukları belirtildi.
İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu'da korkunç bir olay yaşandı. "Yenidoğan Çetesi" adıyla bilinen çete, SGK’dan daha fazla ödeme almak amacıyla özel hastanelerin acil servislerinde 12 yenidoğan bebeğin ölümüne neden oldu. Olayla ilgili olarak çete üyeleri geçtiğimiz aylarda hakim karşısına çıktı. Şimdi ise davaya dair yeni bir gelişme yaşandı. Yenidoğan Çetesi'ne düzenlenen 2. dalga operasyonunda 18 şüpheli hakkında fezleke hazırlandı.
Fezleke, yalnızca çete üyelerini kapsamakla kalmadı. Ayrıca, makamında Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin'i tehdit eden ve kendisini eski müsteşar olarak tanıtan Mustafa Kemal Zengin hakkında da ceza isteminde bulunuldu. Fezleke, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi ve önümüzdeki günlerde yeni bir iddianamenin hazırlanması bekleniyor.
Hazırlanan fezlekede cumhuriyet savcısı Yavuz Engin'i makamında tehdit eden Mustafa Kemal Zengin'in ifadesine yer verildi. Zengin, “Üslubumun yanlış anlaşılmasından dolayı Türk milletinden ve Türk devletinden özür diliyorum. Savcıma tehdit amaçlı gitmedim. Sadece öngörülerimi kendisi ile paylaştım” dedi.
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen ve kamuoyunda ‘Yenidoğan Çetesi' olarak bilinen soruşturma çerçevesinde çalışmalarına devam eden İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 4 Aralık'ta yaptıkları operasyonda çete lideri Fırat Sarı'yla birlikte hareket ettiklerini belirlediği 5 doktor, 5 sağlık çalışanı 3 hemşire, ve 1 kişiyi gözaltına almıştı. Devam eden soruşturma kapsamında tespit edilen 18 şüpheliye yönelik fezleke hazırlandı. Hazırlanan fezlekede Doktor Dursun Eryılmaz hakkında ‘ihmali davranışla kasten öldürme' suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istendi.
Öte yandan Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin'i makamında tehdit eden Mustafa Kemal Zengin hakkında ise ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek' suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Fezlekede savcının makamında tehdit edilmesine ilişkin soruşturmanın ayrıca sürdüğü de kaydedildi. Diğer 16 şüpheli hakkında ise çeşitli suçlardan değişen oranlarda hapis cezası istendi.
"SADECE ÖNGÖRÜLERİMİ PAYLAŞTIM"
Öte yandan hazırlanan fezlekede cumhuriyet savcısını makamında tehdit eden Mustafa Kemal Zengin'in ifadesi ortaya çıktı.
Zengin ifadesinde, "Üslubumun yanlış anlaşılmasından dolayı Türk milletinden ve Türk devletinden özür diliyorum. Savcıma tehdit amaçlı gitmedim. Sadece öngörülerimi kendisi ile paylaştım. Ben herkese kendimi müşavir olarak tanıtırım, bana müsteşar diyenleri de müşavir diyerek düzeltirim. Ancak müsteşar demeye devam ediyorlar. Buna benim yapabileceğim bir şey yok” dedi.
Kendisine “cumhuriyet savcısı hakkında bu kadar bilgiye nasıl vakıf oldunuz?” şeklinde soru sorulan Mustafa Kemal Zengin, “Ben sadece Yavuz Çelik'in bana söyledikleri kadar biliyorum. Diğer söylediklerim tamamen boş boğazlılıktandır. Benim olayı biraz abartmamdan dolayı olay bu noktaya gelmiştir. Başka ekleyeceğim bir şey yoktur" ifadelerini kullandı.
İKİNCİ DALGA OPERASYONU: 4 ARALIK'TA YAPILDI
İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele ekibi, 4 Aralık'ta düzenlediği operasyonda çete lideri Fırat Sarı ile birlikte hareket ettiklerini belirlediği 5 doktor, 5 sağlık çalışanı, 3 hemşire ve 1 sivil kişiyi gözaltına aldı. Diğer şüphelilerin ise firari olduğu kaydedildi. Devam eden soruşturma kapsamında tespit edilen 18 şüpheliye yönelik fezleke hazırlıklarına başlandı.
YENİDOĞAN ÇETESİ'NİN KARANLIK YÜZÜ: 12 BEBEĞİN ÖLÜMÜ
Yenidoğan Çetesi'nin, hastane acillerinde gerçekleştirdiği eylemler, sağlık sektörü ve kamuoyu tarafından büyük bir şokla karşılandı. Çete, SGK'dan daha fazla ödeme alabilmek için, bebeklerin ölümünü planlayarak, bu bebekleri acil servislerde öldürdü. 12 yenidoğan bebeğin hayatını kaybetmesine neden olan çete, bu eylemlerle sağlık sistemini sarsarken, yargı süreci devam ediyor.
SAVCIYI TEHDİT EDENLER DE FEZLEKEYE DAHİL EDİLDİ
Fezlekede yalnızca Yenidoğan Çetesi'ne yönelik değil, aynı zamanda Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin’i tehdit eden ve kendisini eski müsteşar olarak tanıtan Mustafa Kemal Zengin hakkında da ceza isteminde bulunuldu. Zengin, tehditler sonucu büyük bir paniğe yol açmış, soruşturmanın seyrini değiştirmeye çalışmıştır.
FEZLEKENİN YOLU: BAKIRKÖY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
Fezleke, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Başsavcılığın önümüzdeki günlerde hazırlayacağı iddianame ile birlikte dava süreci daha da hızlanacak. Fezleke, sağlık sektöründeki yasa dışı eylemleri ve tehditleri kapsamlı bir şekilde incelemeyi hedefliyor.
İDDİANAMEDE YENİDOĞAN ÇETESİ NEYLE SUÇLANIYOR?
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın elebaşı olduğu suç örgütünün sevk ve idaresini sanık doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in yaptığı belirtiliyor.
İddianamede, suç örgütünün esas amacının işletmesini devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf edip doluluğunu sağlamak, hastaların basamaklarıyla oynama yapıp Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) üst sınırda ödeme almak olduğu kaydediliyor.
Sanıklar tarafından hasta bebeklerin durumunun olduğundan daha ağır gösterildiği, olması gerekenden daha uzun süre yatışlarının sağlandığı belirtilen iddianamede, bu şekilde SGK'den yüksek ücret tahsil edildiği ve bazı hasta yakınlarından fazla para alındığı anlatılıyor.
Bebek hastaların uygun sağlık hizmeti almasını sağlayacak hastanelere sevki yerine şüphelilerin seçtiği, örgüt adına karlı görünen hastanelere yatırıldığı bildirilen iddianamede, karın çoğunun sağlık çalışanı olan örgüt üyesi sanıklarla paylaşıldığı ifade ediliyor.
Esas amacın, bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesi değil, maddi açıdan en fazla kazanç elde edilmesi olduğu iddianamede belirtiliyor.