Özel'den Bahçeli'nin Öcalan çağrısına yanıt: 'Kürt sorunu tüm Türkiye'nin sorunudur'

Diyarbakır'da STK'larla bir araya gelen CHP Lideri Özel, MHP Lideri Bahçeli'nin Meclis'teki grup toplantısında çözüm sürecine ilişkin yaptığı açıklamada Öcalan'a çağrı yaparak "Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin" sözlerine ilişkin "Terör sorunu ve Kürtlerin sorunu birlikte çözülmediği müddetçe ikisi birbirini doğurmaya devam edecektir." dedi. Özel, "Kürt sorunu tüm Türkiye'nin sorunudur" ifadesini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis'teki parti grup toplantısında çözüm sürecine ilişkin yaptığı açıklamada Öcalan'a çağrı yaparak "Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin" ifadelerinin ardından açıklama yaptı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Diyarbakır'da kadın sivil toplum kuruluşlarıyla kahvaltı toplantısında Bahçeli'nin Öcalan çağrısına ilişkin "Terör sorunu ve Kürtlerin sorunu birlikte çözülmediği müddetçe ikisi birbirini doğurmaya devam edecektir. Kürtlerin sorunu masaya 86 milyonun oturmasıyla ve demokratik siyaset hakkının tanınmasıyla çözülebilecektir." dedi.

Özel, 8 yaşında Diyarbakır'da katledilen Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianameyi de eleştirdi ve eksik hazırlandığını söyledi.

"KÜRTLERİN SORUNLARI VARDIR VE ÇÖZÜLMESİ GEREKİR"

Özgür Özel, şu açıklamaları yaptı:

"Meseleye şuradan bakıyoruz. Sayın Bahçeli'nin söylediği söz bir kişiye af ve ona verilecek bir kürsü, lağvolacak bir örgüt her şey tamamdır ise hiçbir şey tamam değildir. CHP, barışa giden, annelerin gözyaşı dökmesini ve şehit gelmesini engellemek, terör örgütünün ortadan kalkması için söylenecek her sözü anlamlı bulur.

CHP barışa giden bu sürecin tamamlanması için, terör örgütünün ortadan kalması için atılacak her adımı önemsiyor ve engel olmayacak, kimin sözü varsa da söylesin. Şu söz söylenmesin, Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, bir sorun vardır onu da birisi konuşunca bitecektir. Böyle Türkiye'deki Kürtlerin sorununu yok sayıyorsunuz. Kürtlerin sorunu olup olmadığına devlet değil Kürtler karar verir. Kürtlerin sorunları, 'Kürtler sorun yoktur' diyene kadar vardır ve çözülmesi gerekir. Biz de bununla ilgili elimizden gelen her katkıyı ifade etmeye devam edeceğiz.

'DEMOKRATİK SİYASET HAKKI' VURGUSU

Türkiye'deki her vatandaşımızın istediği dili konuştuğu ve siyaset yapma hakkına saygı duyacağız. Terör sorunu ve Kürtlerin sorunu birlikte çözülmediği müddetçe ikisi birbirini doğurmaya devam edecektir. Diyarbakır'daki umudu görüyoruz ama bir başarısızlık daha geçen seferki yaşananlardan daha fazla acıyı yaşatabilir. Çok dikkatli olmak zorundayız. Kürtlerin sorunu masaya 86 milyonun oturmasıyla ve demokratik siyaset hakkının tanınmasıyla çözülebilecektir. Kürtlerin sorunlarını görmezden gelenlerin Erdoğan'ın sorunlarını gidermek için adım attıklarına yönelik algıları düzeltmek gerekir.

Terörün varlığı tüm Türkiye'nin sorunudur ama Kürtlerin sorunları da sadece Kürtlerin değil tüm Türkiye'nin sorunudur. Bu iki sorun eş zamanlı çözülmedikten sonra sorun doğurmaya devam edeceğiz.

"ANAYASAYI ÇİĞNEYENLERLE ANAYASA YAPMAYIZ"

İktidarın attığı adımın yeni anayasa çalışmaları için olduğuna yönelik yorumları da değerlendiren Özel, iktidar demokrasi karşıtı adımlardan vazgeçmediği sürece masaya oturmayacaklarını söyledi:

"Mevcut anayasaya uyulmadıkça, bütün antidemokratik tavırlardan vazgeçilmedikçe anayasayı çiğneyenlerle anayasa yapmayız. CHP'yi masaya bu şekilde getirmek istiyorsanız biz o masaya gelmeyiz. Samimiyetsizliğe itiraz ederiz. Kürtlerin yaşadığı sorunları Meclis'te çözen bir anlayışı savunuyoruz. Bu ülkede herkesin geleceği sivil demokratik siyasetten geçer. Bu noktada üzerimize düşen her şeyi yapacağız."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN