Prof. Dr. Osman Bektaş Marmara'daki fay hatlarını analiz etti: Büyük İstanbul depremi niçin gecikiyor?

Prof. Dr. Osman Bektaş Marmara'daki fay hatlarını analiz etti: Büyük İstanbul depremi niçin gecikiyor?

Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Bölgesi’nde büyük bir depremin hâlâ gerçekleşmemesinin, fay hatlarının rahatlama dönemini tamamlamadığının bir göstergesi olduğunu belirtti. Bektaş, deprem riskinin yüksek olduğunu ve hazırlıkların hızla tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye’nin deprem riski taşıyan bölgeleri yeniden gündemdeki yerini alırken, uzmanlar olası Marmara depremine ilişkin değerlendirmelerde bulunmaya devam ediyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, “Büyük İstanbul depremi neden gecikiyor?” sorusuna dikkat çekerek Marmara Bölgesi’nde fay hatlarının mevcut durumunu analiz etti.

“1999 İZMİT DEPREMİNDEN SONRA ÖNGÖRÜLER GERÇEKLEŞMEDİ”

Prof. Dr. Bektaş, 1999 yılında yaşanan İzmit depreminden sonra bilim insanlarının, İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir depremin 30 yıl içinde gerçekleşebileceğini öngördüğünü hatırlattı. Ancak aradan geçen 25 yıla rağmen böyle bir depremin yaşanmadığını belirten Bektaş, bu durumun nedenlerini sorgulamanın önemine vurgu yaptı.

Bektaş, Marmara Bölgesi'nin tarihsel döngüsüne dikkat çekerek, 500 yıllık bir periyodun farklı evrelerini yaşadığını belirtti. 1906 San Francisco depreminden sonra bölgede 75 yıl süren bir sakinlik dönemi yaşandığını hatırlatan Bektaş, Marmara’da da benzer bir rahatlama döneminin etkilerinin devam ettiğini söyledi.

“FAYLAR HÂLÂ RAHATLAMA DÖNEMİNDE”

1999 İzmit ve Düzce depremlerinin ardından Marmara Bölgesi’ndeki fay hatlarında gerilimin arttığını ifade eden Prof. Dr. Bektaş, bu stresin henüz bir depremle boşalmamış olmasının, fayların hâlâ rahatlama sürecini tamamlamadığına işaret ettiğini söyledi. Son 25 yılda Marmara’da 5,9 büyüklüğünün üzerinde bir depremin yaşanmamış olmasını bu sürecin güçlü bir kanıtı olarak değerlendirdi.

MARMARA’DA DEPREM RİSKİ HÂLÂ ÇOK YÜKSEK

Bektaş, Marmara Bölgesi’nde depremin gecikiyor olmasının, bölgenin güvenli olduğu anlamına gelmediğinin altını çizdi. Stresin birikmeye devam ettiği fay hatlarının beklenen büyük depremin zamanını daha belirsiz hale getirdiğini ifade etti. Bektaş, bu durumun, özellikle İstanbul ve çevresinde deprem hazırlıklarının bir an önce tamamlanması gerektiği uyarısını yineledi.

Prof. Dr. Osman Bektaş’ın açıklamaları, Marmara Bölgesi’nde büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha hatırlatırken, uzmanların bölgeye yönelik uyarılarının dikkate alınması gerektiğini ortaya koyuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN