Türkiye sallanmaya devam ederken peş peşe meydana gelen depremler de büyük depremin habercisi mi? sorularını akıllara getiriyor. Ege'de son günlerde meydana gelen depremler hakkında uyarılarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, herkesi korkutan o açıklamayı yaptı. İşte tüm detaylar…
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege'de meydana gelen depremleri işaret ederek 7.5 büyüklüğünde bir depremin işaretçisi olabileceğini söyledi. Her deprem fırtınasının ardından büyük bir deprem olacak diye bir kural olmadığının altını çizen Ercan, Gökova Körfezi'nin bulunduğu kesim ile birlikte Fethiye-Marmaris kesiminde bulunan gerginliği işaret etti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi'nin Verileri doğrultusunda Muğla'nın Menteşe ilçesinde 4.0 Marmaris ilçesi açıklarında 4.0, Bodrum açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi görüldü.
ÖNEMLİ UYARILARDA BULUNDU
Ege'de meydana gelen depremleri işaret eden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgede yaşanan gerginliğin eninde sonunda bir deprem ile sonuçlanacağını vurguladı. Ercan, "Afrika kıtasının, Anadolu, Ege ve Adriyatiğe, yani kuzeye doğru denizdeki sal gibi yürümesi Muğla'da yaşanan depremlerin ana nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Afrika anakarası, güney Ege yayı dediğimiz Mora, Girit, Rodos yayı ve Kıbrıs Yayı altından Anadoluyu Kuzeye doğru iterek geriyor.” şeklinde konuştu.
Anadolu kısmının gerginlik altında sıkıştığını dile getiren Ercan, sıkıştığı yerlerden de gerginliği depremcikler olarak boşalttığını aktardı. Bu olayın 10 milyon yıldır görüldüğüne dikkat çeken Ercan, yılda 3 ila 5 santim ilerleyerek devam ettiğine dikkat çekti.
7.5 DEPREM RİSKİ BULUNUYOR
Yaşanan ilerlemenin Girit-Rodos yayı bölgesinde 7.5 büyüklüğünde bir deprem üretebilme potansiyeli olduğuna dikkat çeken Ercan, Türkiye'nin en derin depremleri olabileceğini söyledi. Türkiye'de ortalama deprem derinliğinin 5 ile 7 kilometre olduğunu ifade eden Ercan bu depremin derinliklerinin 150 kilometreye kadar ulaşabileceğini vurguladı. Ahmet Ercan, “Bu günlerde yoğunlaşma Muğla'nın Ula ilçesi ile Gökova Körfezinin kuzey kenarı ki bu Gökova Kırığı dediğimiz kırık... Ve bu Ula'dan başlar, Gökova termik santralinin olduğu yerden Bodrum'a doğru uzanır.” dedi.
DEPREM FIRTINASI GÖRÜLÜYOR
2017 yılında Bodrum'da meydana gelen depremlerin oluştuğuna dikkat çeken Ercan bugünlerde o bölgenin yeniden aktif hale geldiğini söyledi. Deprem fırtınası gözlemlendiğinin altını çizen Ercan, “Peş peşe yaşanan depremlerin nedeni bu. Ama her deprem fırtınasından sonra bir büyük deprem olur diye bir kural söz konusu değil.” şeklinde konuştu.
Gökova Körfezi'nin bulunduğu kesim ile Fethiye-Marmaris kesiminde bir gerginlik birikimi olduğunu vurgulayan Ercan, eninde sonunda bir deprem gerçekleşebileceğini söyledi.