MHP, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Selahattin Demirtaş’ı destekleyen açıklamaları nedeniyle açılan davayı geri çekti. Bu kararın, MHP lideri Bahçeli’nin, "Öcalan, gelsin Meclis'te konuşsun" çağrısıyla başlattığı sürecin tartışmalara yol açmaması için alındığı ileri sürüldü. Geçmişte Demirtaş’a destek verenlere yönelik sert tutumu ile bilinen MHP’nin bu hamlesi, siyasi çevrelerde “çelişkiden kaçınma” olarak değerlendirildi.
MHP, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında 2020 yılında açılan davadan şikayetini geri çekti. MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, parti genel merkezinin talimatıyla Kılıçdaroğlu hakkındaki şikayetten vazgeçildiğini duyurdu. Bu adım, MHP’nin mevcut siyasi stratejileriyle ilişkilendirilirken, kamuoyunda çelişki tartışmalarını da beraberinde getirdi.
DEM Parti'den ikinci İmralı ziyareti için açıklama
DAVANIN GEÇMİŞİ
MHP, 5 Şubat 2020 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği şikayet dilekçesiyle, dönemin CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunu eleştiren açıklamaları nedeniyle “suç ve suçluyu övmek” suçlamasıyla yargıya taşımıştı. Savcılık tarafından başlatılan soruşturma sonrası açılan kamu davasında, Kılıçdaroğlu’nun beyanlarının “kamu düzenini bozma potansiyeli taşıdığı ve somut bir tehlike oluşturduğu” gerekçesiyle cezalandırılması talep edilmişti.
Davaya bakan Ankara 35. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Aralık 2024 tarihinde ilk duruşmayı gerçekleştirmiş, ancak Kılıçdaroğlu mazeret bildirerek katılmamıştı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı son açıklamalarda, “Terörsüz bir yüzyılın çatısını gönüllerin birleşmesiyle örmenin amacındayız. Temkinli ve ihtiyatlı iyimserlikle kutlu mücadelede çıtayı yükselteceğiz” şeklinde konuştu. Bahçeli’nin bu açıklaması sonrası MHP, Kılıçdaroğlu hakkındaki şikayetinden vazgeçilmesi talimatını verdi.
MHP’NİN KARARI ÇELİŞKİ TARTIŞMALARINI ALEVLENDİRDİ
MHP’nin bu hamlesi, kamuoyunda ve siyasi çevrelerde çelişki tartışmalarını beraberinde getirdi. Geçmişte Kılıçdaroğlu’nun Selahattin Demirtaş’a destek açıklamalarını sert bir şekilde eleştirerek yargıya taşıyan MHP’nin, bugün benzer bir duruşla eleştirilerin odağı haline gelmesi dikkat çekti.
İmralı Cezaevi'ndeki bölücü terör örgütü lideri Öcalan'ı “sürece katkı sunabilecek” bir aktör olarak konumlandıran MHP'nin, Kılıçdaroğlu hakkında açılan davadan geri çekilmesi ise kamuoyunda çelişkiden kurtulmak için atılan bir adım olarak değerlendirildi.
'MHP, ÖCALAN'I "BARIŞ ELÇİSİ" OLARAK GÖRÜYOR'
Öte yandan gazeteci Alican Uludağ, MHP'nın şikayetini geri çekme kararını şu şekilde yorumladı:
MHP, istese de şimdi bu duruşmaya katılıp Kılıçdaroğlu'nu "suç ve suçluyu övmekle" suçlayamaz. Çünkü MHP, İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan'ı "barış elçisi" olarak görüyor ve TBMM'ye gelmesini istiyor. Aslında bunu geçmişte CHP yapsaydı, MHP çoktan parti kapatma, terör, anayasayı ihlal, terör örgütü üyesi olmak dahil her türlü davayı açardı.
Aslında MHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki şikayetini geri çekmesi, bugün içine düştüğü çelişkiden kurtulmak için.
— Alican Uludağ (@alicanuludag) January 16, 2025
Çünkü MHP Genel Başkan Yardımcıları Feti Yıldız, İzzet Ulvi Yönter ile İsmail Faruk Aksu, 5 Şubat 2022'de, dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında… https://t.co/pmakDkocQg