Akaryakıt zamları sonrasında özellikle kırsal bölgelerde at ve katırlara olan talep resmen patladı. Zamlardan bıkan vatandaşlar geleneksel yöntemlere dönerken hem akaryakıt derdinden hem kasko derdinden kurtuldu. İşte detaylar…
Son zamanlarda artan akaryakıt fiyatlarından sonra Aydın’ın kırsal kesimlerinde at, eşek ve katır gibi yük hayvanlarına olan talep arttı. Aydınlı vatandaşlar ekonomik zorlukların üstesinden gelmek için geleneksel yöntemlere başvururken, ülke genelinde kişi başına düşen araç sayısının en yoğun olduğu illerden biri olan Aydın’da hem doğal hem de çevreci taşımacılık yöntemi ilgi görmeye başladı.
KULLANIMI DAHA HESAPLI
Yıl içinde neredeyse 10 ay ılıman iklimin görüldüğü Aydın'da at, eşek ve katırlar doğal ortamda kendiliğinden beslenirken hem bu durum hem de ulaşım ve taşımacılıktaki kullanım daha hesaplı oluyor. Öte yandan çoğu vatandaş dağlık alanlarda ulaşım problemi yaşadığı için atları mecburiyetten kullanıyor. Bir çok kişi artan akaryakıt fiyatları nedeniyle at, eşek ve katırlarla ulaşım ve taşıma yapmayı daha tasarruflu bulunduğu belirtirken, mahsul döneminde taşıma için kullanılan at ve katırlardan, imar döneminde traktör niyetine çift sürerek faydalanıldığını da söyledi.
Hayvanlarla taşıma ve ulaşım sağlamanın hala daha revaçta olduğunu belirten çiftçiler, "Bahar mevsimi iyi olduğu dönemlerde binek hayvanlarının tek masrafı nal çaktırmak oluyor. 5-6 yılda bir de semer tamiri yaptırıyoruz. Algısı yok vergisi yok. Yakıt zammından da etkilenmiyor" şeklinde konuştu.
ZAMAN KAYBINA NEDEN OLSA DA TERCİH EDİLİYOR
Ulaşımda yeterli hıza ulaşamadığı için at, eşek ve katırların motorlu araçlara göre zaman kaybına neden olduğunu belirten 61 yaşındaki Muharrem Bozdoğan da, “Zaman kaybını telefi etmek için binek hayvanı kullananlar yola bira zerken çıkıyor. Otomobil yerine kısa mesafelerde hayvanla yolculuk yapanlar aynı zamanda sporunu da yapmış olduğu için daha sağlıklı yaşıyor” diyerek son akaryakıt zamlarının ardından binek ve yük taşıma hayvanlarının cazibesinin arttığını belirtti.