Mazlum-der'den İHD'ye bir çok kuruluş açıklama yaptı: STK'lar hükümetin kayyum atamasına tepki gösterdi

Mazlum-der'den İHD'ye bir çok kuruluş açıklama yaptı: STK'lar hükümetin kayyum atamasına tepki gösterdi

Esenyurt Belediyesi'nin ardından Mardin, Batman ve Halfeti Belediyelerine de kayyum atandı. Seçilmiş belediye başkanlarının yerine vali ve kaymakam gibi atanmış bürokratların getirilmesine STK'lar tepki gösterdi. Kayyum kararlarının 2016 yılında çıkarılan OHAL KHK'larına dayandığını hatırlatan STK'lar, uygulamayı 'milli iradeye darbe' olarak nitelendirdi.

Geçen hafta Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer tutuklandı, yerine İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy atandı. Dün ise Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün yerine Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Batman Belediye Başkanı Gülistan Sönük yerine Batman Valisi Ekrem Canalp ve Şanlıurfa'nın Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan yerine Halfeti Kaymakamı Hakan Başoğlu atandı.

Kayyum kararları toplumda büyük bir tepkiye neden olurken Sivil Toplum Kuruluşları (STK) da art arda açıklama yaptı. Seçmenin tercihine iktidar eliyle müdahale edildiğini vurgulayan STK'lar, herhangi bir görevden alma durumunda yine halkın seçtiği belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olması gerektiğini savundu.

'KAYYUM UYGULAMASI OHAL KHK'LARINA DAYANIYOR'

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), kayyum kararlarının ardından yayımladığı açıklamada, "OHAL dönemi KHK’ları ile gündeme gelen uygulama 2016 yılında başlamış, sonrasında yaygınlaşarak demokratik hakları ve halkın iradesini yok sayan sistematik bir uygulamaya dönüşmüştür." ifadelerine yer verdi.

'BAŞKAN VEKİLİ, BELEDİYE MECLİSİ'NDEN SEÇİLMELİ'

Seçme ve seçilme hakkının geçersiz kılındığını, belediyelerin atanmış yöneticilerle değil seçilen kişiler tarafından yönetilmesinin hukuk devletinin temel gereği olduğunu vurgulayan MAZLUMDER, "Belediye başkanının görevden alınması halinde yerine Belediye Meclisince başkan vekili seçilmesi gerekir." hatırlatmasını yaptı.

Açıklamada, belediye başkanlarının yargı süreci tamamlanmadan görevden alınmasının, halk iradesinin kamu otoritesi eliyle yok sayılması anlamına geldiği ifade edildi.

'SANDIKTA KAZANILAMAYAN BELEDİYELERE DARBE'

İnsan Hakları Derneği (İHD), iktidarın üç dönemdir sandıkta kazanamadığı belediyeleri 'darbe' düzenlemesi ile yönetmeye çalıştığını ileri sürdü.

Yapılan açıklamada, "11 Eylül 2016 tarihinde 28 HDP'li belediyeye kayyım atamasıyla başlayan halk iradesinin gaspı politikası; 2019 yerel seçimleri sonrası 48 HDP'li belediyeye kayyım atamasıyla sürdürüldü. Yapılan yerel seçimlerde her defasında kayyım atanan belediyeler iktidar tarafından kaybedildi." ifadeleri kullanıldı.

'KÜRT MESELESİNDE ÇÖZÜMSÜZLÜKTE ISRAR EDİLİYOR'

Kürt seçmenin yoğun olduğu belediyelere kayyum atanması, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin işaretini verdiği olası çözüm süreci tartışmalarını doğurmuştu. İHD'nin açıklamasında da, "Kürt meselesinin barışçıl yollardan çözülmesi tartışmalarının yaşandığı bu günlerde, yapılan kayyum atamaları çözümsüzlükte ısrar edildiğinin göstergesidir. Sandıkta kazanılmayan belediyelere kayyum atamak, halk iradesine darbe yapmaktır." değerlendirmesi yapıldı.

'VAN'DA OLDUĞU GİBİ MÜCADELE EDİLECEK'

Çağdaş Hukukçular Derneği ise 31 Mart yerel seçiminde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'a değil de AK Parti'nin adayına mazbata verilmesinin ardından toplumun gösterdiği tepkiyi hatırlatarak, "Batman, Mardin ve Halfeti belediyelerine atanan kayyumlar Kürt Halkına yönelik teslim alma politikasının aynen devam ettiğini bir kez daha göstermiştir. Van Direnişi'nde olduğu gibi kayyum gasplarına cevap da yine halkın mücadelesi ile verilecektir. Kayyum gaspına son verilsin!" açıklamasını yaptı.

BAROLARDAN ORTAK TEPKİ: ANAYASA'YA AYKIRI

Ankara, İstanbul, İzmir barosunun da aralarında bulunduğu 53 baro da konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada; Anayasa’ya, seçme ve seçilme hakkına, demokratik toplumun gereklerine aykırı ve ölçüsüz müdahale edildiği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı'nın belediye başkanı görevlendirmesinin anayasal temeli olmadığı ifade edilen açıklamada, "Görevden uzaklaştırma olanağı her zaman bulunduğundan ‘geçici’ atama, ‘sürekli’ atamaya da dönüşerek hukuka aykırı bir müdahale oluşturmaktadır." denildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN