Bu ürünün masrafı yok denecek kadar az kazancı ise çok. Bitlis’in Ahlat ilçesinde tarımla uğraşan Harun Örken, bahçesinde yıllarca ektiği patatesi, fasulyeyi bıraktı bunu ekti. Şimdi ise taleplere yetişemez oldu…
Bitlis’in Ahlat ilçesinde, 6 yıl önce devletten aldığı fidan desteğiyle elma bahçesi kurarak tarımda büyük bir başarıya imza atan çiftçi Harun Örken, bu yıl 200 ton elma hasadı gerçekleştirdi. Yetiştirdiği elmalara yoğun talep olduğunu belirten Örken, devletin verdiği destekle bahçesini daha da büyütmeyi hedefliyor.
AHLAT’TA MEYVECİLİĞİN GELİŞEN YÜZÜ: ELMA ÜRETİMİ
Ahlat, son yıllarda meyvecilik alanında önemli bir ivme kazandı. Ahlat Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve Ahlat Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğinde yürütülen "Ahlat’ta Meyveciliğin Geliştirilmesi Güdümlü Projesi" sayesinde, ilçede elma üretimi hızla artıyor.
TARIMDA DÖNÜŞÜM YAŞADI
Ahlat’ın Kınalıkoç Köyü’nde 60 dönümlük arazisini 6 yıl önce devletten aldığı fidan desteğiyle elma bahçesine dönüştüren Harun Örken, bu yıl 200 ton elma hasadı yaptı. Yetiştirdiği elmalara yoğun talep olduğuna dikkat çeken Örken, tarımda dönüşüm yaşadığını ve artık bahçeciliğe yöneldiğini söyledi. "Daha önce patates, kuru fasulye ve şeker pancarı ekiyordum. Ancak şimdi tamamen elma bahçeciliğine odaklandık. Hem masraflar az, hem de kazancımız çok şükür iyi" dedi.
AHLAT’TA 3 BİN DÖNÜMDE YETİŞİYOR
Ahlat Tarım ve Orman Müdürü Nihat Keskin, Harun Örken’i ziyaret ederek yaptığı açıklamada, ilçede 3 bin dekar alanda elma üretimi yapıldığını bildirdi. Ahlat’ın, son yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde tarımsal üretim konusunda bölgenin merkezi haline geldiğini belirten Keskin, "Özellikle kuru fasulye ve patates üretiminde Türkiye’de önemli bir yerimiz var. Ancak son yıllarda meyvecilik alanında da büyük adımlar atıldı. Kurduğumuz elma bahçelerinde ürün alınmaya başlandı." dedi.
Elma üretiminin, Ahlat’ta önemli bir sektör haline gelmeye başladığını vurgulayan Harun Örken, pazarlama konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirtti. "Ürünlerimiz hem kaliteli hem de güzel. İç piyasaya ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne satıyoruz. Bu yıl, elde ettiğimiz 200 ton elma ile üretimimizi artırmayı hedefliyoruz. Devlet desteğiyle daha fazla alan ekleyerek, üretimi daha da büyütmeyi düşünüyoruz" diye ekledi.
DEVLET DESTEĞİYLE ÜRETİMİNE DEVAM EDECEK
Harun Örken, devletin sağladığı fidan desteği ve tarımsal teşviklerle, Ahlat’ta bahçeciliğin yaygınlaşmasının önemli bir ekonomik fırsat sunduğunu belirtti. Elma üretiminin, sadece Ahlat’a değil, bölgeye de büyük katkı sağlayacağını ifade eden Örken, daha fazla üreticiye örnek olmayı hedefliyor.