Marmara Denizi'nin canavarı insan boyuna ulaştı! Felaketin nedeni İstanbul: Kabus yeniden başlıyor

Marmara Denizi'nin canavarı insan boyuna ulaştı! Felaketin nedeni İstanbul: Kabus yeniden başlıyor

Marmara Denizi’nin canavarı insan boyutuna ulaştı. Yapılan araştırmalarda felaketin nedeni İstanbul çıkarken, o kabusun boyutu artık artmış duruma geldi…

Marmara Denizi son yıllarda, çevre için büyük tehlike oluşturan müsilaj sorunu ile karşı karşıya. Uzmanların sürekli olarak uyardığı müsilaj, denizin yüzeyinde görünmeyen ama sualtında yoğunlaşan bir problem haline geldi. Son olarak Gölcük Değirmendere’de sualtındaki müsilaj yayılımı görüntülenerek, bu çevre felaketinin boyutları bir kez daha ortaya çıktı.

DENİZ CANLILARINI TEHDİT EDİYOR

Gölcük Değirmendere’de yapılan incelemelerde, müsilajın özellikle 0-20 metre derinlik aralığında yoğun olarak gözlemlendiği belirtildi. Deniz anaları, midyeler ve denizatları gibi Marmara’nın simgesel deniz canlıları bu tehlikeden olumsuz etkileniyor. Müsilaj, pelajik alandaki deniz analarını hapsederken, midyelerin üzerini kaplayarak yaşamlarını tehdit ediyor. Ayrıca, denizatları gibi korunmaya değer deniz canlıları da bu kirlilikten ciddi şekilde etkileniyor.

marmara-denizinde-musilaj-sorunu-1.jpg

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Denizi’ndeki müsilaj tehdidine dikkat çekerek, 2021 yılında müsilaja karşı hazırlanan 22 maddelik eylem planına vurgu yaptı. Büyükakın, özellikle evsel atıkların arıtılmasına yönelik sistemlerin daha etkin hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Başkan, bu konuda alınacak önlemlerin Marmara Denizi’nin sağlığı açısından hayati önem taşıdığını ifade etti.

marmara-denizinde-musilaj-sorunu-2.jpg

MARMARA DENİZİ’NE GÜNDE 4,5 MİLYON METREKÜP KANALİZASYON SUYU AKIYOR

Tahir Büyükakın, Marmara Denizi'ne her gün yaklaşık 4,5 milyon metreküp kanalizasyon suyu deşarj edildiğini belirtti. Bu suyun yüzde 53’ü sadece ön arıtmadan geçiriliyor ve bu durum, denize karışan azot ve fosfor gibi besin maddelerinin ortamdan uzaklaştırılmamasına yol açıyor. Müsilajın oluşmasına neden olan mikroorganizmalar ise bu besinlerle besleniyor. Bu da müsilaj popülasyonunun artmasına ve Marmara Denizi’nin daha da kirlenmesine yol açıyor.

marmara-denizinde-musilaj-sorunu-3.jpg

MARMARA DENİZİ’NE DEŞARJ EDİLEN SU KAYNAĞININ YÜZDE 97’Sİ İSTANBUL’DAN

Büyükakın, Marmara Denizi’ne deşarj edilen kanalizasyon suyunun yüzde 97’sinin İstanbul kaynaklı olduğunu açıkladı. Bu durum, İstanbul’daki atık suyun etkilerinin Marmara Denizi’nde ne denli büyük bir sorun oluşturduğunu gözler önüne seriyor. Başkan, "Kapalı bir havza olan Marmara Denizi’ne diğer illerden gelen kirlilik de olumsuz etkiler yaratıyor" diyerek, bu sorunun çözülmesi için bölgesel işbirliğine ve ortak çözüm önerilerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN